Zupa z Fasolą Perłową

A jednak jest zupa przy której mój syn nie marudzi, fasolowa:). Z uwagi na moczenie i gotowanie fasoli jej przygotowanie trwa dłużej. Ze względu na wartość odżywczą i bogactwo białka polecam i życzę Smacznego
A jutro zaprezentuję pieczonego kurczaka. Wyszedł mięciutki jak nigdy, właśnie został zjedzony. Zdjęcia zdążyłam zrobić, a przepis przygotuję wieczorem:)
 

Zupa z fasolą perłową

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 1 h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE
LICZBA PORCJI: 5

Składniki:

  • 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
  • kostka bulionu warzywnego BIO
  • 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, można dodać kminek lub imbir)
  • ok.100 g fasoli perłowej (pół kubka)
  • 200 g boczku wędzonego
  • ½ małej cebuli
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Namoczyć fasolę ok. 3 godziny wcześniej (lub na noc jeśli nie jest tegoroczna)
  2. Wodę z moczonej fasoli wylać!, nalać świeżej i gotować fasolkę do miękkości, bez soli! /więcej o tym poniżej /
  3. W międzyczasie ugotować wywar z żeberek i warzyw jak na rosół, dodać opcjonalnie także kostkę bulionu
  4. Pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i ugotowaną fasolę dodać do zupy
  5. Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
  6. Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać kminek lub imbir (kwestia smaku)
  8. Dodać na koniec rozgnieciony ząbek czosnku
  9. Podawać z pieczywem

Wskazówki

Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Kiełki roślin strączkowych są doskonałym źródłem witaminy C i enzymów.
Ze względu na wysoką zawartość białka rośliny strączkowe często uważa się za pokarm, który częściowo zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego.

Pamiętaj!

Rośliny strączkowe moczymy dolewając 4 miarki wody na na 1 porcję ziaren strączkowych. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wymienić wodę 1-2 razy. Podczas namaczania skórka robi się miękka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje kwas fitynowy, w wyniku czego zwiększa się dostępność cennych minerałów. Namoczenie powoduje również, że rośliny te szybciej się gotują i są łatwiej trawione, ponieważ enzymy powodujące gazy, oraz trisacharydy  podczas namaczania rozpuszczają się w wodzie. Nie należy gotować roślin strączkowych w wodzie, w której były namaczane.
Gdy rośliny strączkowe zaczynają się gotować, zbieramy i usuwamy gromadzącą się pianę. Gotujemy początkowo ok. 20 minut bez przykrycia.
Gotowanie roślin strączkowych z dodatkiem soli sprawi, że będą twarde.

Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford

Zupa z fasolą perłową bez mleka, bez jajek, bez glutenu
 
Zupa z fasolą perłową bez mleka, bez jajek, bez glutenu

1 Reply to "Zupa z Fasolą Perłową"

  • comment-avatar
    anieska 21 listopada 2011 (16:39)

    Bloga znalazłam przypadkiem w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji i bardzo mi się spodobał. Zwłaszcza, że jak się okazało niedawno, jest podejrzenie skazy białkowej u mojej córki. Na razie karmię piersią i sama muszę stosować dietę, więc chętnie skorzystam z przepisów.
    Bardzo się cieszę, że tu trafiłam i już dziękuję za spisanie ich na blogu tak by inni też mogli skorzystać.
    Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.