A jednak jest zupa przy której mój syn nie marudzi, fasolowa:). Z uwagi na moczenie i gotowanie fasoli jej przygotowanie trwa dłużej. Ze względu na wartość odżywczą i bogactwo białka polecam i życzę Smacznego
A jutro zaprezentuję pieczonego kurczaka. Wyszedł mięciutki jak nigdy, właśnie został zjedzony. Zdjęcia zdążyłam zrobić, a przepis przygotuję wieczorem:)
Zupa z fasolą perłową
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 1 h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
- kostka bulionu warzywnego BIO
- 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, można dodać kminek lub imbir)
- ok.100 g fasoli perłowej (pół kubka)
- 200 g boczku wędzonego
- ½ małej cebuli
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Namoczyć fasolę ok. 3 godziny wcześniej (lub na noc jeśli nie jest tegoroczna)
- Wodę z moczonej fasoli wylać!, nalać świeżej i gotować fasolkę do miękkości, bez soli! /więcej o tym poniżej /
- W międzyczasie ugotować wywar z żeberek i warzyw jak na rosół, dodać opcjonalnie także kostkę bulionu
- Pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i ugotowaną fasolę dodać do zupy
- Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
- Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać kminek lub imbir (kwestia smaku)
- Dodać na koniec rozgnieciony ząbek czosnku
- Podawać z pieczywem
Wskazówki
Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Kiełki roślin strączkowych są doskonałym źródłem witaminy C i enzymów.
Ze względu na wysoką zawartość białka rośliny strączkowe często uważa się za pokarm, który częściowo zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego.
Pamiętaj!
Rośliny strączkowe moczymy dolewając 4 miarki wody na na 1 porcję ziaren strączkowych. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wymienić wodę 1-2 razy. Podczas namaczania skórka robi się miękka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje kwas fitynowy, w wyniku czego zwiększa się dostępność cennych minerałów. Namoczenie powoduje również, że rośliny te szybciej się gotują i są łatwiej trawione, ponieważ enzymy powodujące gazy, oraz trisacharydy podczas namaczania rozpuszczają się w wodzie. Nie należy gotować roślin strączkowych w wodzie, w której były namaczane.
Gdy rośliny strączkowe zaczynają się gotować, zbieramy i usuwamy gromadzącą się pianę. Gotujemy początkowo ok. 20 minut bez przykrycia.
Gotowanie roślin strączkowych z dodatkiem soli sprawi, że będą twarde.
Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
1 Reply to "Zupa z Fasolą Perłową"
anieska 21 listopada 2011 (16:39)
Bloga znalazłam przypadkiem w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji i bardzo mi się spodobał. Zwłaszcza, że jak się okazało niedawno, jest podejrzenie skazy białkowej u mojej córki. Na razie karmię piersią i sama muszę stosować dietę, więc chętnie skorzystam z przepisów.
Bardzo się cieszę, że tu trafiłam i już dziękuję za spisanie ich na blogu tak by inni też mogli skorzystać.
Pozdrawiam