Lubimy kuchnię włoską. Przepis na to danie podsunął mi mój brat. Podpatrzył je w restauracji włoskiej w Londynie, a potem nauczył je robić:).
Wersja oryginalna zawiera śmietanę kremówkę oraz żółty ser i parmezan, które dodaje się do sosu.
Ponieważ w mojej kuchni makarony, pieczarki i cukinia goszczą stale, w 10 minut mogę przygotować pyszne danie, którym zaskoczyłam już niejedną osobę.
Polecam i życzę Smacznego
Skorzystaj z innych przepisów na dania tradycyjnej kuchni w wersji dla alergika. Łącznie 205 przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu znajdziesz w zestawie dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje:
- Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót
- Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie
Makaron z cukinią i pieczarkami
(bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bezglutenowy)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- ok. 200 g makaronu typ farfalle czyli kokardki
- pół wąskiej cukinii
- 2 twarde pieczarki
- ¼ cebuli
- ząbek czosnku
- 125 ml śmietany owsianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- ¼ kostki bulionu warzywnego BIO
- zioła prowansalskie (ok. pół łyżeczki)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę (można także w talarki).
- Cukinię umyć, pokroić w cienkie talarki.
- Rozgrzać głęboką patelnię, dodać oliwę z oliwek, zioła prowansalskie (posypać nimi oliwę), drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
- Smażyć przez chwilę, na małym ogniu uważając by nie przypalić czosnku.
- Pokrojone pieczarki dodać na patelnię i poddusić pod przykryciem, na średnim ogniu przez 2-3 minuty (można dolać 2-3 łyżki wody, aby się nie przypaliły).
- Cukinię dodać do pieczarek i nadal dusić pod przykryciem do momentu jej zmiękczenia, doprawić bulionem w kostce, zmniejszyć ogień.
- Dodać śmietanę owsianą (może być sojowa albo ryżowa), nie gotować.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- W międzyczasie w większym garnku ugotować makaron al dente, z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
- Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do sosu, wymieszać i lekko podgrzać całość.
- Nałożyć na talerze, podawać gorące.
Wskazówki:
Zdecydowanie polecam śmietanę owsianą od ryżowej, głównie ze względu na jej kremową konsystencję.
Śmietana ryżowa jest bardziej wodnista, szybciej wsiąka w makaron.
Taki makaron można odgrzewać.
5 komentarzy to "Makaron z cukinią i pieczarkami"
Anonymous 29 listopada 2011 (10:57)
Pamietam jak to kiedys dla mnie ugotowalas. Pyszne, czesto gosci u nas na stole 🙂
Ania
Mama Alergika 29 listopada 2011 (11:11)
Miło wspominam ten czas w Londynie. Cieszę się, że coś tam po mnie pozostało:)
Marta 5 grudnia 2013 (13:29)
Czy smietane owsiana mozna zastapic ryzowa? Czy to zupelnie inny smak i moze wyjsc niedobre?
Mama Alergika 5 grudnia 2013 (21:46)
Marta; Testowałam różne śmietany ale ta owsiana (OATLY) po schłodzeniu jest najlepsza do dań włoskich. Można spróbować ryżową, pod względem smaku niczego nie zmieni ale będzie wodnista. Nie gotujemy tej śmietany.
Nina Buniowska 26 stycznia 2021 (00:32)
To danie jest przepyszne. Nie tylko mi smakowało SUKCES…