Makaron z cukinią i pieczarkami

Lubimy kuchnię włoską. Przepis na to danie podsunął mi mój brat. Podpatrzył je w restauracji włoskiej w Londynie, a potem nauczył je robić:).
Wersja oryginalna zawiera śmietanę kremówkę oraz żółty ser i parmezan, które dodaje się do sosu.
Ponieważ w mojej kuchni makarony, pieczarki i cukinia goszczą stale, w 10 minut mogę przygotować pyszne danie, którym zaskoczyłam już niejedną osobę.
Polecam i życzę Smacznego
Skorzystaj z innych przepisów na dania tradycyjnej kuchni w wersji dla alergika. Łącznie 311 przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu znajdziesz w zestawie trzech książek z serii Mama Alergika Gotuje:
  • Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót
  • Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje (książka dostępna tylko w zestawach i Outlecie MAG!)
  • Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Mama Alergika Gotuje

Makaron z cukinią i pieczarkami

(bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bezglutenowy)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu typ farfalle czyli kokardki
  • pół wąskiej cukinii
  • 2 twarde pieczarki
  • ¼ cebuli
  • ząbek czosnku
  • 125 ml śmietany owsianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • ¼ kostki bulionu warzywnego BIO
  • zioła prowansalskie (ok. pół łyżeczki)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę (można także w talarki).
  2. Cukinię umyć, pokroić w cienkie talarki.
  3. Rozgrzać głęboką patelnię, dodać oliwę z oliwek, zioła prowansalskie (posypać nimi oliwę), drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
  4. Smażyć przez chwilę, na małym ogniu uważając by nie przypalić czosnku.
  5. Pokrojone pieczarki dodać na patelnię i poddusić pod przykryciem, na średnim ogniu przez 2-3 minuty (można dolać 2-3 łyżki wody, aby się nie przypaliły).
  6. Cukinię dodać do pieczarek i nadal dusić pod przykryciem do momentu jej zmiękczenia, doprawić bulionem w kostce, zmniejszyć ogień.
  7. Dodać śmietanę owsianą (może być sojowa albo ryżowa), nie gotować.
  8. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. W międzyczasie w większym garnku ugotować makaron al dente, z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
  10. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do sosu, wymieszać i lekko podgrzać całość.
  11. Nałożyć na talerze, podawać gorące.

Wskazówki:

Zdecydowanie polecam śmietanę owsianą od ryżowej, głównie ze względu na jej kremową konsystencję.
Śmietana ryżowa jest bardziej wodnista, szybciej wsiąka w makaron.
Taki makaron można odgrzewać.
Makaron z cukinią i pieczarkami
Makaron z cukinią i pieczarkami bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bez glutenu
Makaron z cukinią i pieczarkami bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bez glutenu
Makaron z cukinią i pieczarkami bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bez glutenu

5 komentarzy to "Makaron z cukinią i pieczarkami"

  • comment-avatar
    Anonymous 29 listopada 2011 (10:57)

    Pamietam jak to kiedys dla mnie ugotowalas. Pyszne, czesto gosci u nas na stole 🙂
    Ania

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 listopada 2011 (11:11)

    Miło wspominam ten czas w Londynie. Cieszę się, że coś tam po mnie pozostało:)

  • comment-avatar
    Marta 5 grudnia 2013 (13:29)

    Czy smietane owsiana mozna zastapic ryzowa? Czy to zupelnie inny smak i moze wyjsc niedobre?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 grudnia 2013 (21:46)

    Marta; Testowałam różne śmietany ale ta owsiana (OATLY) po schłodzeniu jest najlepsza do dań włoskich. Można spróbować ryżową, pod względem smaku niczego nie zmieni ale będzie wodnista. Nie gotujemy tej śmietany.

  • comment-avatar
    Nina Buniowska 26 stycznia 2021 (00:32)

    To danie jest przepyszne. Nie tylko mi smakowało SUKCES…

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.