Muffinki są doskonałą przekąską na drugie śniadanie w szkole dla moich dzieci.
Delikatny słodkawy smak gruszek w połączeniu z kwaskową żurawiną stanowią dobraną parę. Wspomnę tu także o bogactwie witamin i działaniu leczniczym tych owoców, jakże istotnym zwłaszcza w sezonie przeziębień i grypy.
Szczerze polecam ten przepis, sama byłam zaskoczona rezultatem swojej twórczości:).
Życzę Smacznego
Muffinki gruszkowe
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25 minut
ILOŚĆ: 24 szt. o średnicy 2,5 cm
Składniki mokre
- ok. 200 ml musu z 3 średniej wielkości gruszek (użyłam Konferencje)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego
- 100 ml oleju
Składniki suche
- 200 g mąki pszennej BIO
- 100 g mąki owsianej BIO
- 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ok. 100 g suszonej żurawiny BIO
Przygotowanie
- Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, zmiksować (można zetrzeć na tarce)
- Dodać ekstrakt wanilii, syrop klonowy i olej, wymieszać
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, imbir i wymieszać
- Wlać mokre składniki do suchych wymieszać do połączenia się składników, dosypując żurawinę
- Nagrzać piekarnik do 180°C
- Wyłożyć 24 zagłębienia w formie do muffinek papierowymi papilotkami
- Wypełnić papilotki ciastem /jak na zdjęciu/
- Piec przez 25 minut do czasu gdy będą rumiane
- Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
Wskazówki:
Żurawina jest bogata w witaminy C, A, B1 i B2. Dostarcza również pektyn, błonnika i węglowodanów. Zawiera wiele mikroelementów między innymi żelazo, więc jest polecana w walce z anemią. Zawiera również magnez, wapń, fosfor, potas i jod. Wspomaga organizm w walce z grypą, a także z infekcjami górnych dróg oddechowych. Od dawna jest stosowana w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Żurawina ma także doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny z organizmu i reguluje przemianę materii.
7 komentarzy to "Muffinki gruszkowe z żurawiną"
ŁAKOMCZUCHY 17 listopada 2011 (22:48)
wyglądają uroczo ! dzieciaki pewnie zajadały ? 😉
Mama Alergika 17 listopada 2011 (23:29)
Dziękuję:)Zniknęły szybciutko. Już opracowuję kasztanowe. Niebawem na blogu. Zapraszam i pozdrawiam
anytsujx 18 listopada 2011 (06:08)
Kocham żurawinę, Twoje muffiny wyglądają przepysznie …..
KotNaPłot 16 września 2013 (09:12)
Bardzo ciekawy przepis. Podkradłam pomysł z użyciem musu gruszkowego zamiast mleka w mojej wersji babeczek i wyszły świetnie!
Mama Alergika 16 września 2013 (11:00)
KotNaPłot; Super! "Kradnij" na zdrowie:)
Magdalena 3 grudnia 2020 (21:55)
Czy ciasto ma być takie mega gęste?
Katarzyna Jankowska 4 grudnia 2020 (19:33)
Ciasto ma być na tyle gęste by łyżką wykładać je do papilotek. Domyślam się, że wyszło zbyt gęste co może być zależne od soczystości owoców. W takim wypadku nie należy się bać i dodać np. 50 ml mleka roślinnego, wymieszać.