Muffinki gruszkowe z żurawiną

Muffinki są doskonałą przekąską na drugie śniadanie w szkole dla moich dzieci. 

Delikatny słodkawy smak gruszek w połączeniu z kwaskową żurawiną stanowią dobraną parę. Wspomnę tu także o bogactwie witamin i działaniu leczniczym tych owoców, jakże istotnym zwłaszcza w sezonie przeziębień i grypy. 
Szczerze polecam ten przepis, sama byłam zaskoczona rezultatem swojej twórczości:).  
Życzę Smacznego
 
 

Muffinki gruszkowe

(wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25 minut
ILOŚĆ: 24 szt. o średnicy 2,5 cm
Składniki mokre
  • ok. 200 ml musu z 3 średniej wielkości gruszek (użyłam Konferencje)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 100 ml oleju
Składniki suche
  • 200 g mąki pszennej BIO
  • 100 g mąki owsianej BIO
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ok. 100 g suszonej żurawiny BIO
Przygotowanie
  1. Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, zmiksować (można zetrzeć na tarce)
  2. Dodać ekstrakt wanilii, syrop klonowy i olej, wymieszać
  3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, imbir i wymieszać
  4. Wlać mokre składniki do suchych wymieszać do połączenia się składników, dosypując żurawinę 
  5. Nagrzać piekarnik do 180°C
  6. Wyłożyć 24 zagłębienia w formie do muffinek papierowymi papilotkami
  7. Wypełnić papilotki ciastem /jak na zdjęciu/
  8. Piec przez 25 minut do czasu gdy będą rumiane
  9. Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
Wskazówki:
Żurawina jest bogata w witaminy C, A, B1 i B2. Dostarcza również pektyn, błonnika i węglowodanów. Zawiera wiele mikroelementów między innymi żelazo, więc jest polecana w walce z anemią. Zawiera również magnez, wapń, fosfor, potas i jod. Wspomaga organizm w walce z grypą, a także z infekcjami górnych dróg oddechowych. Od dawna jest stosowana w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Żurawina ma także doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny z organizmu i reguluje przemianę materii. 
 
 
 
 

 

7 komentarzy to "Muffinki gruszkowe z żurawiną"

  • comment-avatar
    ŁAKOMCZUCHY 17 listopada 2011 (22:48)

    wyglądają uroczo ! dzieciaki pewnie zajadały ? 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 17 listopada 2011 (23:29)

    Dziękuję:)Zniknęły szybciutko. Już opracowuję kasztanowe. Niebawem na blogu. Zapraszam i pozdrawiam

  • comment-avatar
    anytsujx 18 listopada 2011 (06:08)

    Kocham żurawinę, Twoje muffiny wyglądają przepysznie …..

  • comment-avatar
    KotNaPłot 16 września 2013 (09:12)

    Bardzo ciekawy przepis. Podkradłam pomysł z użyciem musu gruszkowego zamiast mleka w mojej wersji babeczek i wyszły świetnie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 września 2013 (11:00)

    KotNaPłot; Super! "Kradnij" na zdrowie:)

  • comment-avatar
    Magdalena 3 grudnia 2020 (21:55)

    Czy ciasto ma być takie mega gęste?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 grudnia 2020 (19:33)

      Ciasto ma być na tyle gęste by łyżką wykładać je do papilotek. Domyślam się, że wyszło zbyt gęste co może być zależne od soczystości owoców. W takim wypadku nie należy się bać i dodać np. 50 ml mleka roślinnego, wymieszać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.