Tym razem zrobiłam zupę krem z dyni w wersji z czosnkiem, gałką muszkatołową i imbirem, czyli bardziej wyrazistą.
Niestety i ona nie spotkała się z uznaniem mojego alergika. Od jakiegoś czasu nie przepada za zupami:(.
Szkoda, bo zupa z dyni to bardzo wartościowe danie.
Osobiście uwielbiam zupy krem, a ta jest naprawdę pyszna.
Polecam i życzę Smacznego
Krem z dyni z grzankami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 1,5 l
Składniki:
- 1 i ½ litra wywaru z indyka ( ½ skrzydełka indyka) i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, ziele angielskie, natka pietruszki, liść laurowy) lub rosół warzywny BIO w kostkach
- 3 średniej wielkości ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w kostkę
- 700 g oczyszczonej dyni
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z indyka i warzyw jak na rosół, (można użyć rosół warzywny bio w kostce)
- Wywar oczyścić z warzyw, mięsa i ziół, tak by stanowił klarowną całość (można zostawić marchew)
- Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować przez 5 minut.
- Dodać oczyszczoną, obraną dynię pokrojoną w kostkę, gotować do miękkości dyni i ziemniaków.
- Cebulę i czosnek zeszklić na małej patelni na oliwie z oliwek, dodać do gotującej się zupy.
- Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać gałkę i imbir, dokładnie wymieszać.
- Podawać na ciepło.
Grzanki:
Biała bułka pokrojona na plasterki, polana oliwą i posmarowana zmiażdżonym czosnkiem, lekko podpieczona na patelni.
Wskazówki:
Można wykorzystać rosół z dnia poprzedniego, ja tak zrobiłam.
No Replies to "Zupa krem z dyni z grzankami"