Nadziewane muszle często pojawiają się na stole mojego alergika.
To jedno z jego ulubionych dań. Nazywa je “łódeczkami”.
Rodzaj nadzienia możemy dostosować do diety alergika.
Często rezygnujemy z boczku i nadziewam je wyłącznie warzywami.
Polecam i życzę Smacznego
Muszle nadziewane boczkiem, cukinią i szpinakiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba sztuk: 15
Składniki:
- 15 sztuk makaronu typu muszle (duże)
- 200 g boczku wędzonego ekologicznego (można pominąć)
- 100 g świeżego szpinaku (można więcej w zależności od upodobań)
- 2 pieczarki (białe, świeże, twarde)
- pół zielonej cukinii
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- płatki drożdżowe i/lub wegański ser typ mozzarella (można pominąć)
Przygotowanie:
- Muszle ugotować al dente, w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem łyżki oliwy
- Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowane olejem
- Rozgrzać patelnię średniej wielkości, dodać pokrojony w drobną kosteczkę boczek, smażyć przez ok. 2 minuty na małym ogniu, mieszając aż będzie lekko rumiany, wlać oliwę z oliwek
- Dodać pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku, smażyć 1 minutę
- Dodać drobno pokrojone, wcześniej umyte i obrane pieczarki oraz cukinię, przykryć patelnię i dusić ok. 2 minuty na małym ogniu
- Dodać drobno pokrojony, wcześniej umyty (bez ogonków) szpinak i wymieszać, smażyć krótką chwilę aż zmięknie
- Doprawić solą i pieprzem do smaku
- Nadzienie lekko przestudzić i nałożyć małą łyżeczką do ugotowanych muszli
- Przed podaniem wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika, muszle oprószyć płatkami drożdżowymi i startym wegańskim serem (przykryć naczynie folią aluminiową lub pokrywką żaroodporną)
- Podawać na ciepło
Wskazówki:
Danie można przygotować dużo wcześniej, ja robię to zwykle podczas gotowania obiadu. Oszczędzam w ten sposób czas i mam gotową kolację dla syna.
Boczek kupuję w kawałku, kroję na plasterki, odkrawam chrząstki, skórki, tłuste części, kroję w paseczki a następnie w drobną kosteczkę.
Wersja tego dania dla pozostałych członków rodziny pochodzi z książki Makarony, Wielka Księga Kucharska. Nie zawiera pieczarek ani cukinii, a do usmażonego boczku należy dodać pokrojony w drobną kostkę szpinak (ok. 250g), ser ricotta (250g), czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Napełnić muszle i posypać je parmezanem (można także żółtym serem ), zapiec przed podaniem. To super danie na kolację dla rodziny, pyszne i sycące.
No Replies to "Muszle nadziewane boczkiem, cukinią i szpinakiem"