Wyczarowałam ostatnio ciasteczka w kształcie słońc, po które bezkarnie sięgaliśmy AŻ dwa dni:) Tak szybko się skończyły! Orkiszowo-owsiane niezbyt słodkie słoneczka, bardzo posmakowały mojemu synowi. Ich kształt uzyskałam wycinając je formą do ravioli:)
My z córką wyjadałyśmy je posmarowane masłem orzechowym, pycha!
Ciasteczka zrobiłam głównie na bazie produktów ekologicznych, po które sięgam jak najczęściej się da, uzupełniając braki na sobotnim BioBazarze. Was też zachęcam do używania BIO w kuchni, jakość i smak mówią same za siebie i mamy pewność tego co jemy.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp do takiego targu, ale można już znaleźć wiele ekologicznych produktów także w super i hipermarketach, że o sklepach internetowych nie wspomnę:)
Sprawdzajmy czy na pewno kupujemy zdrową, ekologiczną żywność. O tym jaka jest żywność BIO oraz jak rozpoznać czy produkt jest naprawdę ekologiczny poczytajcie na przykład na stronie Biokuriera w części BioPodstawy.
Dla Alergika ważne, aby to co je i z czego przygotowuje posiłki było pozbawione chemii, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Z czasem stosowanie się do tych zasad eliminacji właśnie tych zbędnych dodatków, zaowocuje zdrowszą skórą i ogólnie lepszym stanem zdrowia. Sprawdziłam to na własnej rodzinie, nie tylko u mojego Alergika i mówię to z pełnym przekonaniem.
Polecam i życzę Smacznego
Słoneczka orkiszowo-owsiane
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 45 sztuk o średnicy 3 cm
Składniki:
- 170 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 BIO
- 80 g mąki owsianej BIO
- 80 g płatków owsianych górskich BIO (drobno-zmielonych)
- 80 g tłuszczu palmowo-kokosowego (można użyć margaryny bezmlecznej)
- 10 łyżek mleka orkiszowego BIO
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego BIO (drobny)
- 1 łyżka melasy trzcinowej BIO
- 2 łyżki syropu z Agawy BIO (można użyć syrop klonowy)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 pełna łyżeczka kamienia winnego (lub płaska łyżeczka proszku do pieczenia)
Przygotowanie:
- Mąki umieścić w misce (lub na stolnicy), dodać drobno zmielone (u mnie w blenderze) płatki owsiane oraz kamień winny, wymieszać
- Tłuszcz palmowy czy zimną margarynę zetrzeć na grubych oczkach, dodając do mąki
- Dodać cukier, melasę, syrop z Agawy i ekstrakt wanilii
- Dolać połowę porcji mleka i zacząć wyrabiać ciasto, mleko sukcesywnie dodawać aż do uzyskania gładkiej, lekko lepkiej, zwartej konsystencji
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
- Rozgrzać piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Ciasto cienko (3mm) rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką orkiszową (u mnie ładnie odchodziło rozwałkowane nawet bez podsypywania), wykrawać okrągłe kształty ciasteczek
- Uformowane ciasteczka układać na blaszce w niewielkiej odległości od siebie (urosną niewiele w górę), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut lub aż do momentu kiedy będą rumiane (można podejrzeć spód ciasteczka, jeśli jest już ładnie rumiany wyciągamy)
- Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i skruszały
- Przechowywać najlepiej w szklanym słoju
6 komentarzy to "Słoneczka orkiszowo-owsiane"
Anna Dominika 19 czerwca 2012 (05:30)
Ale świetne ciasteczka! Wypróbuję wersję dla nie-alergików, bo nie mam w domu wszystkich wymienionych tu produktów, ale pomysł wspaniały i wyglądają przesmakowicie 🙂 dziękuje za udział w mojej akcji 🙂
Ewa 22 lipca 2012 (18:34)
Upiekłam dzisiaj na deser po niedzielnym obiedzie, przepyszne !! Zajadałysmy się razem z mamą…tak bezkarnie bo przecież to samo zdrowie- tak tłumaczymy sobie dodatkowe kalorie 🙂
Anonymous 8 października 2012 (12:41)
A czy można te ciasteczka zamrozić?
Mama Alergika 8 października 2012 (12:43)
Ewa; Bardzo się cieszę!
Anonimowy; Ja bym się nie pokusiła o ich zamrażanie, ale zawsze można spróbować i zobaczyć efekt:)
Magda 23 kwietnia 2016 (15:47)
Czym można zastąpić melase lub czy można ją pominąć?
Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:31)
Zamiast melasy trzcinowej można dodać np. melasę karobową, miód albo gęsty syrop roślinny. Pominięcie może sprawić, że trzeba będzie dodać troszkę więcej płynu. Melasa ma też działanie sklejające:)