Kotlety z dorsza i mizeria dla alergika

Przypadek sprawia, że wymyślamy coś nowego. Tak dziś było ze mną. Dzień pełen wrażeń i zabiegania sprawił, że nie byłam zbyt uważna w kuchni. Zamiast tylko rozmrozić  filety z dorsza, całkiem o nich zapomniałam i po wyjęciu z piekarnika były już ładnie podduszone. Nadawały się od razu do konsumpcji, ale na obiad jeszcze było za wcześnie więc powstały kotlety z dorsza.

Polecam je zwłaszcza dla tych, którzy lubią delikatnie zjeść, prawie nie trzeba ich gryźć, nadają się więc dla maluchów i starszych osób.
Oczywiście nie użyłam jajka, zastąpiłam go mielonym odtłuszczonym lnem. 
Kotlety z dorsza podałam z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie pod przepisem:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Kotlety z dorsza

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na rozmrożenie i podduszenie ryby

CZAS SMAŻENIA: 10-15 minut

ILOŚĆ: 8 sztuk
Składniki:
  • 400 g podduszonego dorsza (u mnie 3 filety)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego zielonego koperku lub natki pietruszki
  • 1 marchew obrana, starta na grubych oczkach (u mnie młoda)
  • 1 łyżka kopiasta startego jabłka (ok. ćwiartki)
  • 2 łyżeczki lnu zmielonego, odtłuszczonego
  • 1 pełna łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 biała bułka (rozmoczona, odcisnięta)
  • bułka tarta do obtoczenia, ok. 50 g
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
Na mizerię:
  • 3-4 ogórki większe gruntowe
  • 1/4 małej drobno posiekanej cebuli
  • 2-3 duże łyżki śmietany owsianej, gęstej
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek a następnie drobno pokrojoną cebulę
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy, utartą marchew, jabłko, zielony koperek lub natkę pietruszki, całość mieszamy i lekko podsmażamy na małym ogniu
  3. Białe mięso z podduszonego dorsza oddzielamy od skóry, umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, solimy i wlewamy sok z limonki
  4. Wystudzone składniki dodajemy do dorsza, wsypujemy len mielony i dodajemy rozmoczoną, odciśniętą bułkę
  5. Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę
  6. Przygotowaną masę rybną wstawiamy do lodówki, schładzamy przez ok. 15-30 minut
  7. Formujemy średniej wielkości kotleciki, panierujemy w bułce tartej
  8. Kotlety smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
  9. Podajemy z ziemniakami i na przykład mizerią
Mizeria Przygotowanie:
  1. Ogórki (u nas młode gruntowe) obieramy ze skórki, kroimy w talarki, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (tyle ile lubimy) (mój syn zjada bez niej), solimy i pieprzymy do smaku zaraz przed podaniem, polewamy gęstą śmietaną owsianą (można użyć inną roślinną np. migdałową, sojową czy ryżową), mieszamy i podajemy.
Wskazówki:
Moja ryba udusiła się przez przypadek, jednak u was tak być nie musi. Zamrożoną rybę włóżcie na 50°C do piekarnika (u mnie termoobieg), niech posiedzi w nim około godzinę, albo do czasu gdy się już poddusi. Szczerze mówiąc nawet nie potrafię określić ile trwało zanim moja ryba się poddusiła:)
Mizerię ze śmietaną owsianą ja zjadam z ogromna przyjemnością nie zauważając już różnicy w smaku, w porównaniu ze zwykłą śmietaną:)
 
 
 

 Kotleciki przed usmażeniem

 Mizeria dla Alergika

 

No Replies to "Kotlety z dorsza i mizeria dla alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.