Ostatnio natknęłam się na kilka fajnych przepisów w magazynie Kuchnia nr.5. Jednym z nich był przepis na “Karmelizowane muffinki”. Przerobiłam go na wersję dla Alergika i jestem bardzo zadowolona z efektu.
Babeczki są pyszne, wyrosły bardzo ładnie. Zamieniłam jajko na banana, zamiast proszku do pieczenia i sody, dodałam kamień winny, użyłam mleka orkiszowego i mąki orkiszowej jasnej. Wyszło mi 10 babeczek, bo nakładałam ciasto po brzegi formy, ale Wam polecam rozłożyć ciasto równomiernie do 12 otworów, babeczki rosną, więc lepiej nie przedobrzyć.
W moim przepisie znajdziecie wersję oryginalną oraz dla Alergika
Polecam i życzę Smacznego
Babeczki z karmelizowanym rabarbarem
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25 minut
LICZBA BABECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm
Masa owocowa:
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki masła (u mnie klarowane lub olej roślinny)
- 1 kubek rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego na kawałeczki
Składniki na ciasto:
- 4 łyżki miękkiego masła (u mnie klarowane) lub wegańskiej margaryny
- ¼ szklanki cukru (u mnie 50 g trzcinowego drobnego, nierafinowanego)
- ½ banana (w przepisie jest 1 jajko)
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżka kamienia winnego (w przepisie 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej)
- szczypta soli himalajskiej
- spora szczypta gałki muszkatołowej (u mnie ½ łyżeczki)
- ½ szklanki mleka (u mnie 150 ml mleka orkiszowo-migdałowego BIO)
- skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej wrzącą wodą)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów (u mnie)
Przygotowanie:
- Wcieramy cukier w masło, mieszamy z rabarbarem
- Formę do muffinek wcześniej posmarowałam masłem klarowanym, obsypałam cukrem trzcinowym i dopiero rozłożyłam masę owocową (w przepisie po prostu rozkładamy masę na dnie otworów)
- Robimy ciasto: Miksujemy masło z cukrem, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki banana (lub jajko) i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy mąkę z kamieniem winnym, solą i gałką muszkatołową. Ręcznie lub przy użyciu miksera na mniejszych obrotach łączymy składniki dodając na przemian masę maślaną, mąkę oraz mleko. Nie mieszamy za długo, masa nie powinna być zbyt gładka. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i ekstrakt wanilii, jeszcze raz delikatnie mieszamy
- Rozkładamy ciasto porcjami i przykrywamy nim rabarbar, w dołkach formy do muffinek
- Pieczemy 25 minut w 180°C, studzimy w formie przez 5 minut, a potem ostrożnie wyjmujemy, aby nie uszkodzić powstałej podczas pieczenia rabarbarowej glazury
- Podajemy na ciepło, stroną z rabarbarem do góry
Wskazówki:
Na zimno, a nawet na drugi dzień babeczki są równie pyszne, nie są suche.
Trzeba rzeczywiście uważać przy wyjmowaniu ich z formy, glazura przywiera do formy i musiałam lekko podcinać babeczki nożem, aby ładnie wyszły.
Nałożyłam za dużo ciasta do otworów i może dlatego moja glazura podczas pieczenia wypływała poza babeczkę.
Jak ciasto bez jajka wyda się Wam jeszcze za gęste, można dolać więcej mleka.
10 komentarzy to "Babeczki z karmelizowanym rabarbarem dla alergika i nie dla alergika"
mojetworyprzetwory 15 maja 2012 (09:56)
Pysznie wyglądają! Następne ciacho z rabarbarem to będą wlaśnie muffinki!
Kaś 15 maja 2012 (10:06)
cudowne! nic tylko wyciągnąć rączkę po jedną (no dobra, więcej niż po jedną :))
Mama Alergika 15 maja 2012 (10:14)
Ewo;Zrobiłam jeszcze inne, niebawem zaprezentuję:)
Kaś;Naprawdę bardzo smaczne,częstuj się do woli:)
Dusia 15 maja 2012 (17:59)
karmelizowany rabarbar brzmi rozkosznie.
Patyska 15 maja 2012 (20:22)
Przez Ciebie polubię rabarbar 😉
Mama Alergika 15 maja 2012 (20:49)
Dusiu, to bardzo fajne babeczki są, wypróbuj:)
Patysko: jak można nie lubić rabarbaru?:)
OSa 21 maja 2012 (19:48)
Widziałam ten przepis w oryginale i też mnie zainteresował. Skoro potwierdzasz, że pyszne, to pewnie też zrobię:)
Mama Alergika 21 maja 2012 (21:04)
OSa;Potwierdzam i możesz śmiało robić, uważaj na tą glazurę, proponuję obsypać dołki foremki tak jak ja to zrobiłam:) Oryginalne robiła moja koleżanka i również zadowolona:)
Beti 19 maja 2017 (15:35)
Chcę wypróbować ten przepis, bo brzmi pysznie, tylko zastanawiam się, jakiej bg mąki użyć zamiast orkiszowej?
Katarzyna Jankowska 19 maja 2017 (17:01)
Bezglutenową wersję tych babeczek znajdzie pani w książce MAG Na Wyjątkowe Okazje:)