Wiosenne kanapki dla każdego

Kiedyś dla mnie i rodzeństwa robiła je moja mama, teraz ja robię takie dla mojej rodziny.

Najlepiej smakują na wiosnę, gdy wszystko kwitnie i robi się kolorowo dookoła. Kolorowo na stole sprawia, że już “oczy jedzą”, a kanapki znikają z talerza.

Oczywiście przygotowuję dwie wersje kanapek. Te dla nas, posmarowane masłem zawierają jajko i ser żółty. Mój syn dostał wersję bez jajka, a ser zastąpiłam płatkami drożdżowymi (pisałam o nich słów kilka tutaj).
Mój mały Alergik nie zawsze tak ładnie zajada warzywa, a na tych kanapkach, jakoś mu nie przeszkadzały, musiałam dorabiać kolejną porcję.
Kanapki trafiają więc u mnie do menu pt. „przemycanie warzyw”. 
Przepis nie jest dokładny, myślę że każdy wie jak zrobić takie kanapki, a ja podrzucam je Wam do inspiracji. Podałam je na kolację, ale świetnie się sprawdzą jako przystawka oraz danie na jeden kęs na imprezach dla małych i dużych:)
 
Polecam i życzę Smacznego
 
 
 

Wiosenne kanapki

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
ILOŚĆ: dla 4 osób
Składniki:
  • ½ bochenka wiejskiego chleba na zakwasie
  • masło lub dozwolona margaryna (u nas z oliwy z oliwek)
  • kilka liści zielonej sałaty, duży pomidor,ogórek zielony,2 ogórki kiszone, kilka rzodkiewek
  • 2 jajka “0”ugotowane na twardo (nie dla Alergika)
  • szczypiorek drobno pokrojony, czerwona papryka jeśli dozwolna
  • ser żółty (u mnie Gouda) starty na drobnych oczkach
  • łosoś wędzony BIO 100 g
  • salami (u nas Milano i z suszonymi pomidorami)
  • płatki drożdżowe dobre nie tylko dla Alergika
Przygotowanie: 
  1. Chleb pokroić na cienkie kromeczki, posmarować tłuszczem
  2. Na każdą kanapkę położyć listek sałaty a na nim wędlinę albo łosoś, jajko w plasterkach dla nieuczulonych, warzywa w plasterkach
  3. Kanapki posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, dla Alergika płatkami drożdżowymi a dla pozostałych żółtym serem
  4. Kanapki ułożyć na oddzielnych talerzach
Wskazówki:
Przygotowując dania z podobnych składników dla Alergika i pozostałych musimy pamiętać, aby nie kroić produktów tym samym nożem, oddzielić dokładnie to co może uczulić od jedzenia Alergika. Wszystko oczywiście zależy od nasilenia alergii, ale zawsze lepiej być czujnym.

 

 

 

 

 
 

6 komentarzy to "Wiosenne kanapki dla każdego"

  • comment-avatar
    Agnieszka 14 maja 2012 (11:15)

    Stos pyszności. Porywam jedną, bo zgłodniałam od samego patrzenia na nie. 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 maja 2012 (11:36)

    Agnieszko; Smacznego:)Dorobię więcej:)

  • comment-avatar
    Dusia 14 maja 2012 (13:21)

    Takie kanapeczki to znikają u nas na kolacje bardzo szybko

  • comment-avatar
    Jasna8 14 maja 2012 (15:33)

    Jakie piękne te kanapki…
    Od razu nabrałam apetytu 🙂

  • comment-avatar
    aga 14 maja 2012 (19:20)

    ale te Twoje kanapeczki wygladaja smakowicie i pozwolisz, ze sie poczestuje bo mi slinka cieknie:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 maja 2012 (19:38)

    Dziękuję:) I częstujcie się proszę:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.