Kolejna propozycja na kurczaka w stylu indyjskim o nazwie kurczak masala czyli delikatne kawałki kurczaka o smaku słodko-kwaśnym.
Pozbawiłam to danie ostrych papryczek chili oraz zrobiłam mniejszą porcję niż w oryginalnym przepisie, który odkryłam w książce „Kuchnia indyjska, najlepsze przepisy”, gdzie jego nazwa brzmi „Pikantny kurczak masala”
Zapraszam i życzę Smacznego
Kurczak masala
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
Czas przygotowania: 15 minut +45 minut marynowaniaCzas pieczenia: ok. 40 minut do 1h
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 4 kawałki kurczaka (u mnie udka bez skóry)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- pieprz czarny lub chili (można dodać ½ łyżeczki suszonego, czerwonego chili)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka drobnego trzcinowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego lub klarownego miodu
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
- Umyte, osuszone udka kurczaka nakłuwamy widelcem.
- W dużej misce łączymy ze sobą sok z cytryny, imbir, czosnek, pokruszone chili lub pieprz, sól, cukier oraz syrop klonowy lub miód oraz świeżą, posiekaną kolendrę.
- Mięso przekładamy do przygotowanej pasty i dokładnie je w niej obtaczamy, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy pozostałą marynatą i glazurujemy oliwą z oliwek.
- Kurczaka pieczemy do miękkości przez 40 minut do 60 minut, obracamy go co pewien czas, polewamy wytopionym sosem.
- Podajemy na ciepło najlepiej z ugotowanym ryżem.
2 komentarze to "Kurczak masala"
Patyska 16 maja 2012 (19:32)
Fajny bardzo… a co to jest klarowany miód?
Mama Alergika 16 maja 2012 (20:06)
Pati;Jak dobrze, że jesteś czujna, chodzi oczywiście o klarowny, a literówka nakazałby Ci sklarować miód:) Już poprawiam!