Kurczak masala

Kolejna propozycja na kurczaka w stylu indyjskim o nazwie kurczak masala czyli delikatne kawałki kurczaka o smaku słodko-kwaśnym.

Pozbawiłam to danie ostrych papryczek chili oraz zrobiłam mniejszą porcję niż w oryginalnym przepisie, który odkryłam w książce „Kuchnia indyjska, najlepsze przepisy”, gdzie jego nazwa brzmi „Pikantny kurczak masala”

Zapraszam i życzę Smacznego

Kurczak masala

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)

Czas przygotowania: 15 minut +45 minut marynowaniaCzas pieczenia: ok. 40 minut do 1h

Ilość: 4 porcje

Składniki:
  • 4 kawałki kurczaka (u mnie udka bez skóry)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • pieprz czarny lub chili (można dodać ½ łyżeczki suszonego, czerwonego chili)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka drobnego trzcinowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub klarownego miodu
  • 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

  1. Umyte, osuszone udka kurczaka nakłuwamy widelcem.
  2. W dużej misce łączymy ze sobą sok z cytryny, imbir, czosnek, pokruszone chili lub pieprz, sól, cukier oraz syrop klonowy lub miód oraz świeżą, posiekaną kolendrę.
  3. Mięso przekładamy do przygotowanej pasty i dokładnie je w niej obtaczamy, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy pozostałą marynatą i glazurujemy oliwą z oliwek.
  6. Kurczaka pieczemy do miękkości przez 40 minut do 60 minut, obracamy go co pewien czas, polewamy wytopionym sosem.
  7. Podajemy na ciepło najlepiej z ugotowanym ryżem.

2 komentarze to "Kurczak masala"

  • comment-avatar
    Patyska 16 maja 2012 (19:32)

    Fajny bardzo… a co to jest klarowany miód?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 maja 2012 (20:06)

    Pati;Jak dobrze, że jesteś czujna, chodzi oczywiście o klarowny, a literówka nakazałby Ci sklarować miód:) Już poprawiam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.