Bułeczki orkiszowe z rabarbarem

Sezon rabarbarowy zobowiązuje.

Na bazie przepisu na Jagodzianki, który znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, na wczorajszy podwieczorek przygotowałam orkiszowe bułeczki z rabarbarem. Mięciutkie, częściowo razowe z orzeźwiającym wypełnieniem.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów z rabarbarem.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bułeczki orkiszowe z rabarbarem

(wegańskie)

 Czas przygotowania: ok. 2,5-3 h

Ilość: 12-14 szt.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej typ 500
  • 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli himalajskiej
  • 275 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżka śmietany owsianej o temperaturze pokojowej
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • śmietana owsiana do smarowania bułeczek

Na nadzienie:

  • 3-4 laski rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki z tapioki

Na lukier:

  • 125 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 50 ml ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżkę mąki z odmierzonej części, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, ciepłe mleko i śmietanę, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut stopniowo dolewając olej
  3. Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto smarujmy olejem, układamy w misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na natłuszczoną olejem stolnicę, odgazowujemy, krótko zarabiamy formując wałek i dzielimy na 12 lub 14 równych części
  5. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w drobne kosteczki, oprószamy cukrem i tapioką, mieszamy
  6. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy dłonią na średnicę ok. 10 cm, na jego środek nakładamy łyżkę rabarbaru, placek dokładnie zlepiamy tworząc duży pieróg, zlepienie spłaszczamy, podwijamy do spodu formułując okrągłą bułeczkę
  7. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do spodu, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po tym czasie smarujemy je śmietaną owsianą
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem
  9. Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (aż staną się rumiane).
  10. Gotowe bułeczki studzimy na kratce i opcjonalnie lukrujemy przy pomocy pędzelka
  11. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę, dokładnie go rozcieramy

Wskazówki:

Do wypełnienia bułeczek możemy użyć innych dozwolonych owoców. Jeśli pieczemy w nagrzanym prodiżu, jego dno wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, układamy na nim 4 wyrośnięte bułeczki i pieczemy ok. 15 minut, wyjmujemy wraz z papierem i czynność powtarzamy 4 krotnie

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

bułeczki orkiszowe z rabarbarem

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

2 komentarze to "Bułeczki orkiszowe z rabarbarem"

  • comment-avatar
    Monika 7 czerwca 2017 (11:53)

    1. Czy śmietana owsiana, która została użyta w tym przepisie jest kupna ? Jakiej firmy i gdzie można ją dostać? Chyba, że istnieje przepis na domową śmietanę owsianą?
    2. Te same pytania mam do mleka orkiszowego 🙂
    3. Czy do nadzienie konieczna jest mąka z tapioki, czy mogę ją czymś zastąpić? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 czerwca 2017 (21:33)

      Użyłam kupnej śmietany firmy Outly. Mleko orkiszowe także, firmy Natumi. Mąkę z tapioki można pominąć lub zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, można też użyć np. płatków migdałowych czy kaszki manny.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.