Sezon rabarbarowy zobowiązuje.
Na bazie przepisu na Jagodzianki, który znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, na wczorajszy podwieczorek przygotowałam orkiszowe bułeczki z rabarbarem. Mięciutkie, częściowo razowe z orzeźwiającym wypełnieniem.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów z rabarbarem.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Bułeczki orkiszowe z rabarbarem
(wegańskie)
Czas przygotowania: ok. 2,5-3 h
Ilość: 12-14 szt.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej typ 500
- 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli himalajskiej
- 275 ml napoju orkiszowego
- 1 łyżka śmietany owsianej o temperaturze pokojowej
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 50 g cukru pudru trzcinowego
- śmietana owsiana do smarowania bułeczek
Na nadzienie:
- 3-4 laski rabarbaru
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki z tapioki
Na lukier:
- 125 g cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 50 ml ciepłego napoju, dodajemy 1 łyżkę mąki z odmierzonej części, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, ciepły napój i śmietanę, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut stopniowo dolewając olej
- Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto smarujmy olejem, układamy w misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na natłuszczoną olejem stolnicę, odgazowujemy, krótko zarabiamy formując wałek i dzielimy na 12 lub 14 równych części
- Rabarbar oczyszczamy, kroimy w drobne kosteczki, oprószamy cukrem i tapioką, mieszamy
- Każdy kawałek ciasta spłaszczamy dłonią na średnicę ok. 10 cm, na jego środek nakładamy łyżkę rabarbaru, placek dokładnie zlepiamy tworząc duży pieróg, zlepienie spłaszczamy, podwijamy do spodu formułując okrągłą bułeczkę
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do spodu, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po tym czasie smarujemy je śmietaną owsianą
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem
- Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (aż staną się rumiane).
- Gotowe bułeczki studzimy na kratce i opcjonalnie lukrujemy przy pomocy pędzelka
- Przygotowujemy lukier: do cukru pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę, dokładnie go rozcieramy
Wskazówki:
Do wypełnienia bułeczek możemy użyć innych dozwolonych owoców. Jeśli pieczemy w nagrzanym prodiżu, jego dno wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, układamy na nim 4 wyrośnięte bułeczki i pieczemy ok. 15 minut, wyjmujemy wraz z papierem i czynność powtarzamy 4 krotnie
5 komentarzy to "Bułeczki orkiszowe z rabarbarem"
Monika 7 czerwca 2017 (11:53)
1. Czy śmietana owsiana, która została użyta w tym przepisie jest kupna ? Jakiej firmy i gdzie można ją dostać? Chyba, że istnieje przepis na domową śmietanę owsianą?
2. Te same pytania mam do mleka orkiszowego 🙂
3. Czy do nadzienie konieczna jest mąka z tapioki, czy mogę ją czymś zastąpić? 🙂
Katarzyna Jankowska 7 czerwca 2017 (21:33)
Użyłam kupnej śmietany firmy Outly. Mleko orkiszowe także, firmy Natumi. Mąkę z tapioki można pominąć lub zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, można też użyć np. płatków migdałowych czy kaszki manny.
Magdalena 26 maja 2022 (12:19)
Czy olej z pestek winogron i napój orkiszowy mogę zastąpić innym?
Np owsianym i olejem rzepakowo- slonecznikowym?
Magdalena 26 maja 2022 (12:19)
Czy olej z pestek winogron i napój orkiszowy mogę zamienić na inny?
Np owsianym i olejem rzepakowo- slonecznikowym?
Katarzyna Jankowska 26 maja 2022 (19:26)
Tak, można użyć innego oleju a nawet stopionego masła lub margaryny. Można też użyć inny napój roślinny.