Lody bananowe bez mleka, jajek i glutenu

Lody to ulubiony deser nie tylko małych alergików. Często wydaje się nam, że przygotowanie ich w domu, bez specjalnej maszynki nie jest możliwe. A to błąd. Przy pomocy domowego blendera też damy radę. Lody bananowe bez mleka, jajek i glutenu są mniej kremowe, bardziej zbliżone do sorbetu.

Kilkakrotne ich miksowanie ma na celu odpowiednie ich napowietrzenie a co za tym idzie, uzyskanie kremowej konsystencji. Stosując różne, dozwolone owoce możemy tworzyć własne smaki. Na blogu znajduje się więcej przepisów na domowe lody.

A jeżeli zależy Ci na przygotowywaniu posiłków wspólnie z dzieckiem, polecam Ci książki z serii Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dostępna jest książka Dania na wiosnę i lato oraz Dania na jesień i zimę.

Zapraszam na kręcenie domowych lodów i życzę Smacznego

 Lody bananowe bez mleka

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania:1,5 h

Ilość: 5 porcji

Składniki:

  • ½ litra mleka ryżowego lub kokosowego
  • 2 łyżki maranty trzcinowatej (można pominąć)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 dojrzałe banany schłodzone
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej wkładamy dojrzałe (skórka bardzo żółta z brązowymi plamkami) banany do lodówki, wyjmujemy zimne na krótko przed użyciem, obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w blenderze kielichowym
  2. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone (może być także lekko zmrożone) mleko ryżowe, syrop klonowy oraz 1 łyżkę soku z cytryny
  3. Dosypujemy marantę trzcinowatą (jej użycie sprawi, że kryształki lodu będą znacznie mniejsze a konsystencja lodów się zagęści), blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, przekładamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 30 minut
  4. Lekko zmrożone lody przekładamy do blendera i ponownie mieszamy napowietrzając je i pozbawiając się kryształków lodu, znów umieszczamy je w zamrażarce i po 30 minutach jeszcze raz blendujemy (w tym przypadku sprawdza się już blender ręczny, ponieważ lody są za gęste i w kielichowym nie chcą się miksować)
  5. Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika lub do foremek na lody, zamrażamy
  6. Lody są gotowe po około 30 minutach  (jeśli pozostaną w zamrażarce dłużej po wyjęciu będą twarde i muszą chwilę pozostać na zewnątrz, przed podaniem najlepiej je zmiksować blenderem ręcznym)
  7. Aby wyjąć lody z foremek, delikatnie polewamy je ciepłą wodą i dopiero wyjmujemy
  8. Lody z pojemnika formujemy w kulki lub wykładamy do miseczki, podajemy z owocami, syropem daktylowym lub polewą karobową

Wskazówki:

W wersji dla dorosłych do składników możemy dodać likier Baileys lub Amaretto

Lody na mleku kokosowym mają bardziej kremową konsystencją.

Możemy przygotować lody z samych bananów, należy zwiększyć ich ilość np. do 4 i użyć 2 schłodzone lub lekko zmrożone i 2 świeże, dojrzałe.

Lody bananowe bez mleka, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Lody bananowe bez mleka, jajek i glutenu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.