Warzywa pieczone w postaci sakiewki pojawiają się w mojej kuchni zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i z początkiem wiosny.
Przygotowuję je jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dania obiadowego.
Najbardziej lubimy pieczone bataty.
Warzywa pieczone w postaci sakiewki nie wymagają pracy ani szczególnej uwagi. Robią się same.
Polecam w tej wersji nie tylko bataty ale także ziemniaki, topinambur, marchew i oczywiście buraki.
Pamiętajmy jednak, że pieczone warzywa mają wyższy indeks glikemiczny, nie są więc wskazane osobom z cukrzycą ani tym na diecie odchudzającej. Są jednak zalecane dla osób na diecie lekkostrawnej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Warzywa pieczone w piekarniku
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Składniki:
- 1 batat
- 2 duże buraki
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól himalajska
- suszony tymianek lub majeranek
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
- Warzywa myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę około 2 cm, umieszczamy w oddzielnych naczyniach, dodajemy po łyżce oleju, solimy i oprószamy suszonymi ziołami, mieszamy
- Na środek większego kawałka papieru do pieczenia wykładamy przygotowane bataty, podobnie postępujemy z burakami
- Papier zwijamy do środka tworząc sakiewkę, zawiązujemy sznurkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- Buraki pieką się zwykle o 10 minut dłużej, zanim wyjmiemy je z piekarnika możemy rozwinąć sznurek i przy pomocy patyczka do szaszłyków lub widelca sprawdzić czy są już miękkie (Uwaga na parę, która może wydobyć się z otwieranej sakiewki!)
No Replies to "Warzywa pieczone w piekarniku"