Warzywa pieczone w piekarniku

Warzywa pieczone w postaci sakiewki pojawiają się w mojej kuchni zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i z początkiem wiosny.

Przygotowuję je jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dania obiadowego.

Najbardziej lubimy pieczone bataty.

Warzywa pieczone w postaci sakiewki nie wymagają pracy ani szczególnej uwagi. Robią się same.

Polecam w tej wersji nie tylko bataty ale także ziemniaki, topinambur, marchew i oczywiście buraki.

Pamiętajmy jednak, że pieczone warzywa mają wyższy indeks glikemiczny, nie są więc wskazane osobom z cukrzycą ani tym na diecie odchudzającej. Są jednak zalecane dla osób na diecie lekkostrawnej.

Zapraszam i życzę Smacznego

Warzywa pieczone w piekarniku

 (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30-40 minut

Składniki:

  • 1 batat
  • 2 duże buraki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól himalajska
  • suszony tymianek lub majeranek

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  2. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę około 2 cm, umieszczamy w oddzielnych naczyniach, dodajemy po łyżce oleju, solimy i oprószamy suszonymi ziołami, mieszamy
  3. Na środek większego kawałka papieru do pieczenia wykładamy przygotowane bataty, podobnie postępujemy z burakami
  4. Papier zwijamy do środka tworząc sakiewkę, zawiązujemy sznurkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  5. Buraki pieką się zwykle o 10 minut dłużej, zanim wyjmiemy je z piekarnika możemy rozwinąć sznurek i przy pomocy patyczka do szaszłyków lub widelca sprawdzić czy są już miękkie (Uwaga na parę, która może wydobyć się z otwieranej sakiewki!)

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowskapieczone buraki

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Warzywa pieczone w piekarniku"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.