Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem

Przygotowując się na Warszawskie Targi Książki upiekłam bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe.

Powstały pod wpływem chwili i ochoty na „czekoladowy” amarantus.

Kruche, sycące, o czekoladowym smaku, śniadaniowe i bez grama cukru smakowały dzieciom, które przyszły na targi, a skuszone ich zapachem podeszły do mojego stoiska:)

Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się na II śniadanie do szkoły, na wycieczkę, podwieczorek czy urodzinową imprezę.

O właściwościach karobu możecie przeczytać zarówno tutaj na blogu, ale także w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w rozdziale MAGiczne Produkty.

Mój ulubiony karob zarówno w proszku, jak i w postaci melasy pochodzi z Turcji.

Na blogu znajduje się bardzo dużo przepisów z wykorzystaniem karobu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania:15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 12-13 szt. o wymiarach 6 cm

Składniki:

  • 125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
  • 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 75 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 25 g mąki amarantusowej
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć)
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć)
  • 50 -75ml mleka jaglanego lub wody

 Przygotowanie:

  1. Mąki, płatki, szczyptę soli, inulinę, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz amarantus ekspandowany umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, mieszamy.
  2. Stopioną margarynę łączymy z melasą karobową, przelewamy do suchych składników, miksujemy.
  3. Dolewamy mleko lub wodę, miksujemy, pozostawiamy na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodajemy stopniowo jeszcze więcej płynu).
  4. Z całości ciasta odrywamy porcję, ugniatamy ją w dłoniach i formujemy grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach).
  7. Wyjmujemy, studzimy.
bezglutenowe ciasteczka owsiane karobowe

Fot. Katarzyna Jankowska

bezglutenowe ciasteczka owsiane karobowe

Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem"

  • comment-avatar
    Arnikowa Kuchnia 18 maja 2015 (09:40)

    A właśnie zastanawiałam się co upiec na jutrzejszą wycieczkę szkolną:) Dzięki za inspirację:) Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Dorota Jarosz 23 sierpnia 2015 (01:15)

    czy mozna uzyc oleju kokosowego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 września 2015 (08:43)

      Użyłabym gdybym mogła, proszę spróbować bo z olejem kokosowym nie robiłam, ale nie widzę przeciwwskazań:)

  • comment-avatar
    Monika 24 lutego 2017 (18:05)

    Zrobiłam. Genialne! Wszystko wg przepisu (dałam olej rzepakowy). Tylko dla własnej przyjemności zastąpiłam karob w proszku i użyłam kakao. Ale są świetne. 😀

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 lutego 2017 (20:58)

      Lubię kiedy czytam zrobiłam wszystko według przepisu a potem następuje wyliczenie co wymienione:) Trzeba próbować i się inspirować!

  • Owsiane ciasteczka karobowo – jaglane z daktylami – Fitkot 12 listopada 2017 (11:46)

    […] inspiracja bezglutenoweciasteczkadaktylekarobkasza jaglanamąka jaglanapłatki owsianeszybkiewegańskie […]

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.