Przygotowując się na Warszawskie Targi Książki upiekłam bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe.
Powstały pod wpływem chwili i ochoty na „czekoladowy” amarantus.
Kruche, sycące, o czekoladowym smaku, śniadaniowe i bez grama cukru smakowały dzieciom, które przyszły na targi, a skuszone ich zapachem podeszły do mojego stoiska:)
Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się na II śniadanie do szkoły, na wycieczkę, podwieczorek czy urodzinową imprezę.
O właściwościach karobu możecie przeczytać zarówno tutaj na blogu, ale także w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w rozdziale MAGiczne Produkty.
Mój ulubiony karob zarówno w proszku, jak i w postaci melasy pochodzi z Turcji.
Na blogu znajduje się bardzo dużo przepisów z wykorzystaniem karobu.
Zapraszam i życzę Smacznego
Owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania:15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 12-13 szt. o wymiarach 6 cm
Składniki:
- 125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
- 50 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 75 g mąki owsianej bezglutenowej
- 25 g mąki amarantusowej
- 2 łyżki karobu w proszku
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć)
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć)
- 50 -75ml mleka jaglanego lub wody
Przygotowanie:
- Mąki, płatki, szczyptę soli, inulinę, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz amarantus ekspandowany umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, mieszamy.
- Stopioną margarynę łączymy z melasą karobową, przelewamy do suchych składników, miksujemy.
- Dolewamy mleko lub wodę, miksujemy, pozostawiamy na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodajemy stopniowo jeszcze więcej płynu).
- Z całości ciasta odrywamy porcję, ugniatamy ją w dłoniach i formujemy grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach).
- Wyjmujemy, studzimy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
6 komentarzy to "Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem"
Arnikowa Kuchnia 18 maja 2015 (09:40)
A właśnie zastanawiałam się co upiec na jutrzejszą wycieczkę szkolną:) Dzięki za inspirację:) Pozdrawiam!
Dorota Jarosz 23 sierpnia 2015 (01:15)
czy mozna uzyc oleju kokosowego?
Katarzyna Jankowska 3 września 2015 (08:43)
Użyłabym gdybym mogła, proszę spróbować bo z olejem kokosowym nie robiłam, ale nie widzę przeciwwskazań:)
Monika 24 lutego 2017 (18:05)
Zrobiłam. Genialne! Wszystko wg przepisu (dałam olej rzepakowy). Tylko dla własnej przyjemności zastąpiłam karob w proszku i użyłam kakao. Ale są świetne. 😀
Katarzyna Jankowska 24 lutego 2017 (20:58)
Lubię kiedy czytam zrobiłam wszystko według przepisu a potem następuje wyliczenie co wymienione:) Trzeba próbować i się inspirować!
Owsiane ciasteczka karobowo – jaglane z daktylami – Fitkot 12 listopada 2017 (11:46)
[…] inspiracja bezglutenoweciasteczkadaktylekarobkasza jaglanamąka jaglanapłatki owsianeszybkiewegańskie […]