Karob
Inaczej zwany chlebem świętojańskim. To owoc drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy, które rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Drzewo to należy do rodziny bobowatych wydaje owoce przypominające strąki fasoli.
Melasa z chleba świętojańskiego to gęsty syrop o karmelowym posmaku.
Karob w proszku to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady, w odróżnieniu od kakao nie zakwasza organizmu, ma działanie alkalizujące. Nie posiada także żadnych substancji psychoaktywnych, które występują w ziarnach kakaowca (np. kofeiny).
- Karob to produkt naturalny
- Bez dodatku cukru, zawiera tylko naturalnie występujące cukry
- Korzystnie wpływa na układ trawienny
- Jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i potas oraz witamin np. B1, B2, B3, E, D i A a także białka i węglowodanów
- Jest bardzo bogaty w wapń (300 mg wapnia w 100 g produktu), gdy dzienne zapotrzebowanie w wapń wynosi u: dzieci – 800-1200 mg, młodzieży – 1200 mg, dorosłych – 1000 mg, kobiet w ciąży i karmiących – 1200 – 1500 mg, kobiet po menopauzie – 1500 mg, osób po 65 roku życia 1200 – 1500 mg) Źródło: Dzieci są Ważne
- Wspomaga odporność organizmu
- Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych, jest łatwostrawny
- Może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie
- Wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej
- Ma zastosowanie lecznicze w przypadku biegunki oraz pomaga w przypadku mdłości, wymiotów i rozstroju żołądka.
- Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi
- Nie zawiera żadnych alergenów ale zdarzają się uczulenia na mączkę chleba świętojańskiego. Jak każdy nowy produkt należy go wprowadzać ostrożnie do diety alergika.
Wykorzystanie:
- Melasę z Karobu można spożywać: zamiast „zwykłego” cukru dodając do potraw, wypieków, dań mięsnych
- Jako naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów
- Proszek z Karobu, powstaje ze zmielonych nasion, przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, jako zamiennik kakao i czekolady
- Polecany do: wypieku ciast, ciasteczek, muffinek
- Dodawany do mleka „kakao”, budyniu „czekoladowego”, sosów, przetworów, marynat
Wykorzystanie na blogu (Kliknij):
- Zamiennik kakao w wypiekach
- Zamiast miodu i innych syropów roślinnych do ciast, ciasteczek, pierniczków, ciast-batonik, muffinek,
- Do marynat zamiast miodu
- Do przetworów, sosów, kremów, polewy, lodów, budyniu zamiast kakao
1 Reply to "Karob - MAGiczny Produkt"
Kropeczka 23 grudnia 2014 (15:36)
zwracam się z pytaniem odnośnie melasy z karobu
to że mączka ma działanie alkalizujące to wiem ale czy melasa z karobu również ???????????????????
będę wdzięczny za odpowiedz
Krzysztof