fbpx

Karob – MAGiczny Produkt

Karob 
Inaczej zwany chlebem świętojańskim. To owoc drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy, które rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Drzewo to należy do rodziny bobowatych wydaje owoce przypominające strąki fasoli. 
Melasa z chleba świętojańskiego to gęsty syrop o karmelowym posmaku.
Karob w proszku to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady, w odróżnieniu od kakao nie zakwasza organizmu, ma działanie alkalizujące. Nie posiada także żadnych substancji psychoaktywnych, które występują w ziarnach kakaowca (np. kofeiny)

  • Karob to produkt naturalny
  • Bez dodatku cukru, zawiera tylko naturalnie występujące cukry
  • Korzystnie wpływa na układ trawienny
  • Jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i potas oraz witamin np. B1, B2, B3, E, D i A a także białka i węglowodanów
  • Jest bardzo bogaty w wapń (300 mg wapnia w 100 g produktu), gdy dzienne zapotrzebowanie w wapń wynosi u: dzieci – 800-1200 mg, młodzieży – 1200 mg, dorosłych – 1000 mg, kobiet w ciąży i karmiących – 1200 – 1500 mg, kobiet po menopauzie – 1500 mg, osób po 65 roku życia 1200 – 1500 mg) Źródło: Dzieci są Ważne
  • Wspomaga odporność organizmu
  • Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych, jest łatwostrawny
  • Może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez  alergie
  • Wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej
  • Ma zastosowanie lecznicze w przypadku biegunki oraz pomaga w przypadku mdłości, wymiotów i rozstroju żołądka.
  • Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi
  • Nie zawiera żadnych alergenów ale zdarzają się uczulenia na mączkę chleba świętojańskiego. Jak każdy nowy produkt należy go wprowadzać ostrożnie do diety alergika.

Wykorzystanie:

  • Melasę z Karobu można spożywać: zamiast „zwykłego” cukru dodając do potraw, wypieków, dań mięsnych
  • Jako naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów
  • Proszek z Karobu, powstaje ze zmielonych nasion, przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, jako zamiennik kakao i czekolady
  • Polecany do: wypieku ciast, ciasteczek, muffinek
  • Dodawany do mleka „kakao”, budyniu „czekoladowego”, sosów, przetworów, marynat

Wykorzystanie na blogu (Kliknij):

  1. Zamiennik kakao w wypiekach
  2. Zamiast miodu i innych syropów roślinnych do ciast, ciasteczek, pierniczków, ciast-batonik, muffinek, 
  3. Do marynat zamiast miodu
  4. Do przetworów, sosów, kremów, polewy, lodów, budyniu zamiast kakao
Mama Alergika Gotuje
 
Mama Alergika Gotuje

 

1 Reply to "Karob - MAGiczny Produkt"

  • comment-avatar
    Kropeczka 23 grudnia 2014 (15:36)

    zwracam się z pytaniem odnośnie melasy z karobu
    to że mączka ma działanie alkalizujące to wiem ale czy melasa z karobu również ???????????????????
    będę wdzięczny za odpowiedz

    Krzysztof

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.