Domowy zakwas z buraków przygotowałam z myślą oczywiście o wigilijnym barszczu.
Zabiorę go do mamy i powstanie pyszna zupa.
Do domowego zakwasu warto zaopatrzyć się w dobrej jakości buraki, najlepiej ekologiczne, które są słodsze i bardziej soczyste od tych komercyjnych. A im bardziej soczyste i słodkie buraki, tym barszcz będzie bardziej esencjonalny i smaczny.
Buraki same w sobie rzadko powodują reakcje alergiczne. No chyba, że bierzemy pod uwagę krzyżowe reakcje z profiliną traw.
Zawierają betacyjaniny, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Są także źródłem kwasu foliowego, żelazo, wapń, potas i magnez.
Zakwas z buraków ma działanie probiotyczne, wzmacnia odporność organizmu, sprawdza się przy przeziębieniach i antybiotykoterapii. Powinny go pić zwłaszcza osoby z anemią, bo ma działanie krwiotwórcze.
Niestety taki zakwas podobnie jak inne kiszonki, zawiera histaminę, więc powinny unikać go osoby z nietolerancją tego składnika.
Ponieważ kiszonki są zdrowe, alergikom bez zaostrzeń objawów alergicznych zaleca się spożywanie ich w niedużej ilości raz na kilka dni.
Uwaga!
Zakwas powinniśmy przygotować na co najmniej 4-7 dni przed Wigilią!
Przepis na Barszcz wigilijny (babci Broni), podobnie jak ponad 20 innych przepisów na czas Bożego Narodzenia znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Życzę Smacznego barszczyku
Domowy zakwas z buraków
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Składniki:
- 3-5 buraków (w zależności od wielkości)
- 5-6 ząbków czosnku (można więcej)
- liść laurowy
- 1 łyżeczka soli morskiej na 1 l przegotowanej wody (można bez soli)
- słój szklany lub garnek gliniany
- gaza i gumka recepturka
Przygotowanie:
- Słój dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.
- Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie w drobną kostkę).
- Czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
- W przegotowanej letniej wodzie rozpuszczamy sól.
- Pokrojone buraki umieszczamy w słoju. Dodajemy czosnek, liść laurowy (wciskamy między buraki), zalewamy roztworem wody z solą na wysokość 2 cm powyżej warstwy buraków.
- Otwór słoja przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 4-7 dni w ciepłe miejsce w kuchni (czas powstania zakwasu zależy od ciepłoty miejsca, w którym stoi).
- Zaglądamy do zakwasu po dwóch dniach, zbieramy powstałą niewielką piankę (najlepiej łyżką drewnianą).
- Gotowy esencjonalny, o głębokim kolorze i wyczuwalnym kwaśnym zapachu zakwas, przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i przetrzymujemy w lodówce (podobno nawet miesiąc, nie mam takiego doświadczenia jak dotychczas).
- Dodajemy do wigilijnego barszczu lub popijamy codziennie najlepiej na godzinę przed jedzeniem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Domowy zakwas z buraków na wigilijny barszcz"