Domowy zakwas z buraków na wigilijny barszcz

Domowy zakwas z buraków przygotowałam z myślą oczywiście o wigilijnym barszczu.
Zabiorę go do mamy i powstanie pyszna zupa.
 
Do domowego zakwasu warto zaopatrzyć się w dobrej jakości buraki, najlepiej ekologiczne, które są słodsze i bardziej soczyste od tych komercyjnych. A im bardziej soczyste i słodkie buraki, tym barszcz będzie bardziej esencjonalny i smaczny.
 
Buraki same w sobie rzadko powodują reakcje alergiczne. No chyba, że bierzemy pod uwagę krzyżowe reakcje z profiliną traw.
 
Zawierają betacyjaniny, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Są także źródłem kwasu foliowego, żelazo, wapń, potas i magnez.
 
Zakwas z buraków ma działanie probiotyczne, wzmacnia odporność organizmu, sprawdza się przy przeziębieniach i antybiotykoterapii. Powinny go pić zwłaszcza osoby z anemią, bo ma działanie krwiotwórcze.
 
Niestety taki zakwas podobnie jak inne kiszonki, zawiera histaminę, więc powinny unikać go osoby z nietolerancją tego składnika.
 
Ponieważ kiszonki są zdrowe, alergikom bez zaostrzeń objawów alergicznych zaleca się spożywanie ich w niedużej ilości raz na kilka dni.
 
Uwaga!
Zakwas powinniśmy przygotować na co najmniej 4-7 dni przed Wigilią!
 
Przepis na Barszcz wigilijny (babci Broni), podobnie jak ponad 20 innych przepisów na czas Bożego Narodzenia znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
 
 
Mama Alergika Gotuje

Życzę Smacznego barszczyku

Domowy zakwas z buraków

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Składniki: 

  • 3-5 buraków (w zależności od wielkości)
  • 5-6 ząbków czosnku (można więcej)
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli morskiej na 1 l przegotowanej wody (można bez soli)
  • słój szklany lub garnek gliniany
  • gaza i gumka recepturka

Przygotowanie:

  1. Słój dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.
  2. Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie w drobną kostkę).
  3. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
  4. W przegotowanej letniej wodzie rozpuszczamy sól.
  5. Pokrojone buraki umieszczamy w słoju. Dodajemy czosnek, liść laurowy (wciskamy między buraki), zalewamy roztworem wody z solą na wysokość 2 cm powyżej warstwy buraków.
  6. Otwór słoja przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy na 4-7 dni w ciepłe miejsce w kuchni (czas powstania zakwasu zależy od ciepłoty miejsca, w którym stoi).
  7. Zaglądamy do zakwasu po dwóch dniach, zbieramy powstałą niewielką piankę (najlepiej łyżką drewnianą).
  8. Gotowy esencjonalny, o głębokim kolorze i wyczuwalnym kwaśnym zapachu zakwas, przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i przetrzymujemy w lodówce (podobno nawet miesiąc, nie mam takiego doświadczenia jak dotychczas).
  9. Dodajemy do wigilijnego barszczu lub popijamy codziennie najlepiej na godzinę przed jedzeniem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje

No Replies to "Domowy zakwas z buraków na wigilijny barszcz"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.