Pierniczki na syropie z Agawy

Niczego odkrywczego nie zrobiłam. Wypróbowałam tylko mój przepis na Pierniczki 3D bez dodatku cukru i na różnych syropach roślinnych. Powstały naprawdę smakowite pierniczki bezcukrowe.
Ciasto zmienia swoją konsystencję w zależności od gęstości syropu. Zmienia się także kolor chyba, że dodamy dodatkową łyżkę karobu w proszku. Ciasto na syropie z Agawy jest rzadsze, pierniczki wychodzą z nich najlepsze jeśli ciasto dłużej poleży w lodówce. Takie ciasto na drugi dzień staje się lepiej zwarte i bardzo ładnie się rozwałkowuje. Proponuję do wałkowania użyć drewniany wałek, ciasto się do nie go nie przykleja.
U nas dziś znów pachnie pierniczkami:)
Takie właśnie pierniczki w dwóch wersjach przygotowywali uczestnicy moich pierwszych warsztatów kulinarnych.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ponad 20 przepisów na Święta Bożego Narodzenia oraz przeszło 50 przepisów na różne wypieki znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Sięgnij po zestaw dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. W zestawie kupujesz najtaniej!

Pierniczki na syropie z Agawy

 (bez mleka, bez jajek, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut – 1 h chłodzenia

Czas pieczenia: 3 x 4-8 minut

Ilość: ok. 40-50 szt.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub 700 (lub pszennej)
  • 125 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
  • 150 g syropu z Agawy*
  • 1 łyżka karobu w proszku (można pominąć)
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Margarynę ucieramy z syropem roślinnym lub melasą karobową
  2. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i przyprawę do pierników, miksujemy a następnie zagniatamy ciasto
  3. Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części i owijamy w folię spożywczą, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki
  4. Schłodzone ciasto (partiami) rozwałkowujemy na placek ok. 4-5 mm
  5. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 2-3 cm od siebie
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C w przypadku termoobiegu i do 180° bez termoobiegu
  7. Pieczemy 4 do 8 minut w zależności od grubości ciasteczek
  8. Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy do wystygnięcia

Wskazówki:

Im ciasteczka cieńsze tym czas pieczenia krótszy. Z każdym dniem przechowywania w szklanym słoju ciasteczka stają się bardziej kruche. Ciasteczka pozostawione bez przykrycia miękną.

*Można zrobić te pierniczki z melasą karobową, wtedy nie dodajemy karobu w proszku, a ilość melasy zwiększa się do 200 ml. Ciasto na melasie karobowej jest bardziej zwarte niż na syropie z agawy (różna gęstość syropu).

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje Boże Narodzenie

11 komentarzy to "Pierniczki na syropie z Agawy"

  • comment-avatar
    Dorota 7 grudnia 2014 (23:58)

    Zrobilismy dziś, wyszły pyszne, dom pachnie prześlicznie. Dziękuję za przepis! Ile czasu mogą leżeć w słoju- do świąt dotrzymają?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 grudnia 2014 (14:38)

      Tydzień na pewno a dłużej nie sprawdzałam bo zawsze znikały:)

      • comment-avatar
        Dorota 10 grudnia 2014 (23:03)

        🙂 Dzięki za odpowiedź. Dam znać w takim razie jak jest po dwóch tygodniach, część pierniczków schowałam głeboko, na pewno rodzina nie znajdzie.

  • comment-avatar
    domini 18 grudnia 2014 (23:27)

    Poddaję się. Nie wiem co robię nie tak. Wydawałoby się, że przygotowuję ciasto zgodnie z przepisem. Jednak już podczas ugniatania, trudno je wyrobić, gdyż przeważa sucha mąka. Przy pierwszej próbie, kiedy jakoś tam udało mi się jednak ciasto zagnieść, po wyjęciu go z lodówki nie było mowy o wałkowaniu, bo całe się pokruszyło. Za drugim razem dodałam więcej masła i syropu z agawy. Podczas ugniatania poszło lepiej. Po wyjęciu z lodówki ciasto znów się kruszyło, choć nie tak bardzo i jakoś udało mi się je rozwałkować, a nawet wykroić z niego pierniki. Jednak po upieczeniu, poza tym że pięknie pachnie w całym domu, pierniki smakują jak upieczona mąka. Użyłam BIO orkiszowej, typ 700. Co może być nie tak?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 grudnia 2014 (08:53)

      Im wyższy typ mąki tym więcej płynu wchłonie. Nie wiem jakiej margaryny pani używa, na jakim syropie były zrobione. Jak widać na zdjęciu dały się wyciąć, upiec i nie kruszyły się. Kiedy ciasto się sypie można się ratować dodaniem wody lub mleka, trzeba je też schłodzić przed rozwałkowaniem, warto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Czasami gęstość syropu może mieć znaczenie. Robiłam je także podczas warsztatów, wiele osób próbowało.

      • comment-avatar
        domini 19 grudnia 2014 (09:17)

        Witam, dziękuję za odpowiedź. Użyłam wysokiej klasy masła roślinnego, syropu z agawy. Ciasto było mega gęste, wówczas dodałam więcej masła i syropu. Nabrało elastyczności, jednak jak pisałam wciąż miałam problem z rozwałkowaniem ciasta. Jakoś się udało, cały słój pierników mam 🙂 Jednak w smaku są takie bardzo mączne… Co do drugiego przepisu, który Pani sugeruje to analizowałam go wczoraj. Niestety akurat nie mam melasy karbowej, a tu gdzie mieszkam trudno ją dostać. Poza tym już jutro wyjeżdżamy, a mam jeszcze jedną partię pierników do wypieczenia (tym razem nabiałowych do dekoracji na upominki), także to już byłoby lekkie szaleństwo. Ale za rok na pewno spróbuję 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 grudnia 2014 (09:09)

      A może te wyjdą lepiej:) Moje ulubione https://mamaalergikagotuje.pl/pierniczki-karobowe-na-swieta/

  • comment-avatar
    Ola 22 grudnia 2014 (01:11)

    udało mi się dzisiaj zrobić wersję z melasą karobową. o matko, wyszły mi najlepsze ciastka w życiu! 🙂 Dzięki!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 grudnia 2014 (06:47)

      🙂 Super, dziękuję za komentarz! Życzę wspaniałych i zdrowych Świąt.

  • comment-avatar
    Kinga 3 grudnia 2023 (21:40)

    Jak długo można trzymać ciasto w lodówce?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.