Tym razem do zrobienia pierniczków użyłam melasy karobowej. Ciasto na tej melasie wydaje się bardziej elastyczne niż na syropach roślinnych, jakich używałam wcześniej przy okazji Pierniczków z Lukrem Klonowym.
Przepis właściwie jest ten sam, ale drobne zmiany w nim jednak zaszły, ćwiczenia czynią mistrza:)
Po kilkakrotnym już pieczeniu pierniczków stwierdzam, że śmiało można dodać do nich więcej syropu niż 3 łyżki, myślę że 4-5 nadaje im lepszą konsystencję. Ciasto jednak im bardziej lepkie tym delikatniejsze, więc polecam je nie podsypywać mąką dodatkowo. Przygotowywałam te pierniczki w wersji 0,5 cm grubości. Dodatkowo w wersji dla dorosłych dodałam łyżkę Amaretto.
Zapraszam i życzę Smacznego
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale Boże Narodzenie.
Pierniczki karobowe
Czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie ok.2h lub całą noc
Czas pieczenia: 2 x 10 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 24 szt.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 100 g cukru pudru trzcinowego (można zmniejszyć nawet o połowę)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego (ok 2 pełne łyżki)
- 3 pełne łyżki melasy karbowej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników ale można pomieszać trochę imbiru, gałki, cynamonu, kardamonu to co dozwolone
- 75 ml ciepłego mleka orkiszowego lub migdałowego
- opcjonalnie 1 łyżka likieru Amaretto lub rumu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem, dodajemy sodę oczyszczoną
- Margarynę/Masło klarowane, melasę karobową, przyprawy umieszczamy w niedużym rondelku (najlepiej o grubym dnie), podgrzewamy i mieszamy aż do połączenia się składników
- Ciepły roztwór (nie gorący!) wlewamy do suchych składników, całość łączymy mieszając lub rozdrabniamy ciasto palcami (będzie wyglądało jak kruszonka)
- Dolewamy ciepłe mleko, ewentualnie alkohol, zarabiamy ciasto (jeśli wydaje się za suche dolewamy po łyżce dodatkowego mleka lub melasy). Ciasto powinno się lepić, ale w lodówce stężeje
- Owijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a można i na całą noc
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Wyciągamy ciasto z lodówki, lekko ocieplamy w dłoniach i rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubość, wykrawamy pierniczki, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w około 1-2 cm odstępach od siebie
- Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika, pieczemy pierniczki ok. 10 minut aż będą delikatnie brązowe
- Wykładamy pierniczki do przestygnięcia
- Przygotowujemy lukier np. Klonowy, Cytrynowy lub Wiśniowy
- Polewamy schłodzone pierniczki lukrem i odstawiamy najlepiej na kilka dni do szklanego słoja lub szczelnego pojemnika
Wskazówki:
Pierniczki smakują wyśmienicie od razu po upieczeniu, każdego dnia zmieniają się i stają się coraz smaczniejsze.
Polecam wersję bez lukru, nadmiar cukru szkodzi:)
12 komentarzy to "Pierniczki karobowe na Święta"
Arnika 21 grudnia 2012 (13:10)
Wspaniałe!!!
Mama Alergika 21 grudnia 2012 (14:58)
Arnika: Dziękuję:) Nie4długo dotrze do Ciebie karob, może go wypróbujesz na pierniczkach:)
Małgosia 7 grudnia 2013 (17:21)
mam korab – chcę przetestować 🙂 ale: czy można dać normalne mleko i masło? I czy nie ma w przepisie jajek? korab chcę użyc zamiast miodu – jesli w przepisie mam pol szkalnki miodu, to karobu tez mam dac pol szklanki?
z gory dzieki za odp.!
Mama Alergika 7 grudnia 2013 (22:48)
Małgosia; Nie wiem o jakim przepisie mówisz, ale zamiast miodu spokojnie możesz użyć melasę karobową, konsystencja ta sama. Karob w proszku zamienia kakao w proszku. W moim przepisie na pierniczki nie ma jajek, nigdzie ich nie ma w przepisach dla alergików. Mleko i masło można użyć zwykłe. Pozdrawiam:)
Mama Alergika 7 grudnia 2013 (22:48)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Małgosia 8 grudnia 2013 (13:27)
a jeśli w moim przepisie jest 200 g miodu, to tyle samo dać melasy karobowej?
Mama Alergika 8 grudnia 2013 (13:42)
Małgosia; Ja bym zmniejszyła do 150 ml:) Jak uznasz, że w czasie wyrabiania ciasto jest za suche to dolej trochę więcej melasy
Anonymous 23 grudnia 2013 (10:10)
pierniczki wyszły po prostu rewelacyjne! dużo lepsze niż moje stare niealergiczne 🙂 wejdą na stałe do świątecznego menu. Ideał. Pozdrawiam.
Mama Alergika 23 grudnia 2013 (10:56)
Anonimowy; Szkoda, że po imieniu się zwrócić nie mogę ale cieszę się bardzo. Życzę zdrowych i pogodnych Świąt!
Magda S 22 grudnia 2015 (15:02)
Czy masło można zamienić na llej kokosowy jesli tak to w jakiej ilosci. Z gory dzieki za pomoc 🙂
Katarzyna Jankowska 24 grudnia 2015 (00:14)
Można, dokładnie tak samo jak w przepisie:)
Magda 24 grudnia 2019 (01:37)
Pyszne!!! Dziękuję 🙂