Pierniczki karobowe na Święta

Tym razem do zrobienia pierniczków użyłam melasy karobowej. Ciasto na tej melasie wydaje się bardziej elastyczne niż na syropach roślinnych, jakich używałam wcześniej przy okazji Pierniczków z Lukrem Klonowym.
Przepis właściwie jest ten sam, ale drobne zmiany w nim jednak zaszły, ćwiczenia czynią mistrza:)
Po kilkakrotnym już pieczeniu pierniczków stwierdzam, że śmiało można dodać do nich więcej syropu niż 3 łyżki, myślę że 4-5 nadaje im lepszą konsystencję. Ciasto jednak im bardziej lepkie tym delikatniejsze, więc polecam je nie podsypywać mąką dodatkowo. Przygotowywałam te pierniczki w wersji 0,5 cm grubości. Dodatkowo w wersji dla dorosłych dodałam łyżkę Amaretto.
Zapraszam i życzę Smacznego
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale Boże Narodzenie.

Pierniczki karobowe

Czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie ok.2h lub całą noc
Czas pieczenia: 2 x 10 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 24 szt.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 100 g cukru pudru trzcinowego (można zmniejszyć nawet o połowę)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego (ok 2 pełne łyżki)
  • 3 pełne łyżki melasy karbowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników ale można pomieszać trochę imbiru, gałki, cynamonu, kardamonu to co dozwolone
  • 75 ml ciepłego mleka orkiszowego lub migdałowego
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru Amaretto lub rumu

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem, dodajemy sodę oczyszczoną
  2. Margarynę/Masło klarowane, melasę karobową, przyprawy umieszczamy w niedużym rondelku (najlepiej o grubym dnie), podgrzewamy i mieszamy aż do połączenia się składników
  3. Ciepły roztwór (nie gorący!) wlewamy do suchych składników, całość łączymy mieszając lub rozdrabniamy ciasto palcami (będzie wyglądało jak kruszonka)
  4. Dolewamy ciepłe mleko, ewentualnie alkohol, zarabiamy ciasto (jeśli wydaje się za suche dolewamy po łyżce dodatkowego mleka lub melasy). Ciasto powinno się lepić, ale w lodówce stężeje
  5. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a można i na całą noc
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  7. Wyciągamy ciasto z lodówki, lekko ocieplamy w dłoniach i rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubość, wykrawamy pierniczki, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w około 1-2 cm odstępach od siebie
  8. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika, pieczemy pierniczki ok. 10 minut aż będą delikatnie brązowe
  9. Wykładamy pierniczki do przestygnięcia
  10. Przygotowujemy lukier np. Klonowy, Cytrynowy lub Wiśniowy
  11. Polewamy schłodzone pierniczki lukrem i odstawiamy najlepiej na kilka dni do szklanego słoja lub szczelnego pojemnika

Wskazówki:

Pierniczki smakują wyśmienicie od razu po upieczeniu, każdego dnia zmieniają się i stają się coraz smaczniejsze.
Polecam wersję bez lukru, nadmiar cukru szkodzi:)
pierniczki karobowe
pierniczki karobowe
pierniczki karobowe

12 komentarzy to "Pierniczki karobowe na Święta"

  • comment-avatar
    Arnika 21 grudnia 2012 (13:10)

    Wspaniałe!!!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 grudnia 2012 (14:58)

    Arnika: Dziękuję:) Nie4długo dotrze do Ciebie karob, może go wypróbujesz na pierniczkach:)

  • comment-avatar
    Małgosia 7 grudnia 2013 (17:21)

    mam korab – chcę przetestować 🙂 ale: czy można dać normalne mleko i masło? I czy nie ma w przepisie jajek? korab chcę użyc zamiast miodu – jesli w przepisie mam pol szkalnki miodu, to karobu tez mam dac pol szklanki?

    z gory dzieki za odp.!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2013 (22:48)

    Małgosia; Nie wiem o jakim przepisie mówisz, ale zamiast miodu spokojnie możesz użyć melasę karobową, konsystencja ta sama. Karob w proszku zamienia kakao w proszku. W moim przepisie na pierniczki nie ma jajek, nigdzie ich nie ma w przepisach dla alergików. Mleko i masło można użyć zwykłe. Pozdrawiam:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2013 (22:48)

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • comment-avatar
    Małgosia 8 grudnia 2013 (13:27)

    a jeśli w moim przepisie jest 200 g miodu, to tyle samo dać melasy karobowej?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 grudnia 2013 (13:42)

    Małgosia; Ja bym zmniejszyła do 150 ml:) Jak uznasz, że w czasie wyrabiania ciasto jest za suche to dolej trochę więcej melasy

  • comment-avatar
    Anonymous 23 grudnia 2013 (10:10)

    pierniczki wyszły po prostu rewelacyjne! dużo lepsze niż moje stare niealergiczne 🙂 wejdą na stałe do świątecznego menu. Ideał. Pozdrawiam.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 grudnia 2013 (10:56)

    Anonimowy; Szkoda, że po imieniu się zwrócić nie mogę ale cieszę się bardzo. Życzę zdrowych i pogodnych Świąt!

  • comment-avatar
    Magda S 22 grudnia 2015 (15:02)

    Czy masło można zamienić na llej kokosowy jesli tak to w jakiej ilosci. Z gory dzieki za pomoc 🙂

  • comment-avatar
    Magda 24 grudnia 2019 (01:37)

    Pyszne!!! Dziękuję 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.