Lukier Wiśniowy

Kolejny prosty lukier do udekorowania ciasteczek, babeczek czy innych łakoci.

Ja wykorzystałam go do ustrojenia pierników na Wigilijny poczęstunek w szkole Konrada.
Dodanie soku z wiśni sprawia, że lukier jest kwaśniejszy i ma zdecydowany smak.
Najlepiej jednak smakują czyste ciasteczka, po co je dosładzać:)
Przepis dołączam do akcji Domowy Wyrób
Zapraszam i życzę Smacznego

 

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku wiśniowego (domowego)
Przygotowanie:
  1. Cukier puder przesiewamy do małej miski, dodajemy sok wiśniowy, intensywnie mieszamy aż lukier stanie się biały i gładki
  2. Polewamy nim wcześniej przygotowane ciasteczka 
Wskazówki:
Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę soku, najlepiej małymi łyżeczkami, jeśli za rzadki dosypujemy cukier puder
Można oczywiście użyć inny czerwony domowy sok

 

No Replies to "Lukier Wiśniowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.