Moja mama jest Mistrzynią Pierogów. Potrafi zrobić ich setki, zwłaszcza jak do domu zjeżdża mój brat. Wtedy pierogi są na śniadanie, obiad i kolację.
Nasze ulubione to ruskie albo z kapustą i grzybami. Mężczyźni wolą te z mięsem, a moja córka na słodko czyli z białym serem albo owocami.
Mama przygotowuje także pierogi z kaszą gryczaną oraz z kaszą i grzybami.
Przyznaję się, że ja nie miałam okazji tworzyć pierogów samodzielnie, pomagam je lepić jak tylko jest okazja, ale dopóki mama je robi, ja stoję z boku:)
Dziś przepis na wigilijne uszka z pieczarkami, wersja delikatna taka w sam raz dla Alergika.
Mama podała mi przepis na 1 kg mąki, ja zmniejszyłam proporcje o połowę, ale jeśli zechcecie również zrobić ponad setkę pierogów użyjcie 2 razy więcej składników.
Ciasto na te pierożki możecie użyć przy okazji tworzenia innych rodzajów pierogów, wystarczy zastosować inny farsz.
W moim rodzinnym domu na Wigilię czerwony barszcz z uszkami obok Smażonego Karpia to podstawa.
Więcej przepisów na dania odpowiednie na Święta Bożego Narodzenia znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Umieściłam w nim cały rozdział zatytułowany Boże Narodzenie.
Jeżeli szukasz prostego przepisu na bezglutenowe ciasto, które sprawdzi się zarówno przy wyrabianiu uszek, jak i świątecznych pierogów, zajrzyj do tego przepisu w Sklepie MAG.
Zapraszam i życzę Smacznego
Uszka wigilijne
Podstawowe ciasto na pierogi
Składniki na ciasto pierogowe (przepis podstawowy):
- ½ kg mąki pszennej lub orkiszowej typ 500
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250 ml ciepłej, przegotowanej wody + 60 ml dodatkowo
Składniki na farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody
- Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę
- Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło
Przygotowanie farszu:
- Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy na drobniutką kostkę
- Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy
- Na rozgrzanej patelni z olejem, na średnim ogniu lekko szklimy cebulkę, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy do momentu wyparowania wody, od czasu do czasu mieszamy
Uszka:
- Rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na grubość 2 mm i wykrawamy małe koła (u nas od literatki około 3 cm średnicy),
- Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki, składamy ciasto na pół i zlepiamy palcami brzegi tworząc tzw. falbankę, maczając palce w mące, a potem łapiemy za końce pieroga i jeszcze raz zlepiamy tworząc uszko
- Gotowe pierogi odkładamy na ściereczkę podsypaną mąką
- Gotujemy wodę w garnku z dodatkiem soli i łyżką oleju (żeby się nie lepiły), do wrzątku delikatnie wrzucamy pierogi po kilka sztuk, tak aby się nie dotykały, całość również delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna
- Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnię gotujemy je jeszcze 2 minuty, a następnie wyciągamy (najlepiej łyżką cedzakową) na durszlak, hartujemy delikatnie zimną wodą, przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Uszka wigilijne i podstawowy przepis na ciasto pierogowe"