Karp wigilijny

Smażony karp wigilijny, obok barszczu z uszkami, to główne danie na naszym wigilijnym stole. Jego zaletą jest także fakt, że ze smakiem zjada go mój syn.

W okresie przedświątecznym kupuję trochę więcej sztuk ryby i zamrażam ją, tak by w dniach, gdy trudno ją dostać, cieszyć się nadal jej smakiem.
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Rozprawienie się z rybą, mam na myśli pocięcie na kawałki i oczyszczenie, już takie łatwe nie jest, w każdym razie nie dla mnie. Przyda się do tych czynności męska ręka. Za to uważam, że karp to wdzięczna ryba do smażenia, nie pryska, łatwo się rumieni. Tym razem zrobiłam go na obiad, by szybciej cieszyć się smakiem nadchodzących Świąt:)
Polecam karpia, który króluje na naszym wigilijnym stole.
Życzę Smacznego

Karp wigilijny

Czas przygotowania: 10 minut + noc
Czas smażenia: ok. 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 świeży karp oczyszczony, bez głowy
  • 2 cebule
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia (rzepakowy)

Przygotowanie:

  • Rybę pokroić na steki, potem każdy stek przekroić na grzbiecie na pół, tak by powstały pojedyncze kawałki
  • Odciąć płetwy, dobrze zeskrobać resztę łusek, opłukać i dobrze osuszyć
  • Kawałki karpia dobrze posolić, można popieprzyć i skropić cytryną
  • Cebule obrać, pokroić na talarki
  • Przełożyć karpia talarkami cebuli, naczynie przykryć folią aluminiową lub przykrywką, odstawić do chłodziarki najlepiej na całą noc (jeśli nie można się doczekać smaku karpia, można pominąć marynowanie w cebuli)
  • Kawałki ryby przed smażeniem obtoczyć w mące
  • Rozgrzać patelnię z olejem, smażyć rybę na średnim ogniu z obu stron
  • Podawać z pieczywem, ziemniaczkami czy ryżem

Wskazówki:

Usmażonego karpia, po schłodzeniu można zamrażać.
Podczas Wigilii karp najlepiej nam smakuje z dodatkiem świeżego chleba.
Więcej o rybach przeczytasz TUTAJ

Karp wigilijny bez jajek bez mleka

Karp wigilijny bez jajek bez mleka

2 komentarze to "Karp wigilijny"

  • comment-avatar
    Mysza 22 stycznia 2012 (11:17)

    Witaj.
    Zrobiłam podsumowanie Akcji Wigilia. W wyróżnieniu znalazł się Twój przepis. Teraz dopiero zauważyłam, że nie ma banerka akcji na Twoim blogu. Proszę wklej go. Nie chcę być posądzona o łamanie zasad. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 stycznia 2012 (19:03)

    Banerek zniknął po zakończeniu akcji. Wszystkie umieszczam w prawym bocznym pasku w czasie trwania akcji a,a potem przenoszę info, że brałam udział. Postaram się do jutra dodać banerek do posta. Właśnie wróciłam z gór:) Dziękuję za wyróżnienie! Miła wiadomość po powrocie do domu:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.