Przygotowywanie imprezy mobilizuje mnie do szukania nowych dań. Lubię zaskakiwać kulinarnie moich gości. Tak było i tym razem, przygotowałam strudel.
Danie to jest ciekawym w smaku i szybkim rozwiązaniem zarówno na kolację, jak i na drugie śniadanie do szkoły. Przetestowałam i szczerze polecam.
Danie świetnie się sprawdzi podczas imprezy sylwestrowej, dołączam je do akcji Sylwestrowe Prywatki
Życzę Smacznego
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g)
- 1 pomidor bez skórki
- 100 g liści młodego szpinaku
- 6 plasterków bekonu
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- pojedyncza pierś z kurczaka
- marynata dla kurczaka: 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, 50 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka zamarynować, minimum 2 godziny wcześniej (trzymać w lodówce)
- Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki pozbawiając ich nasion
- Szpinak umyć, obciąć ogonki i osuszyć większe liście
- Bekon lekko zrumienić na patelni, odsączyć z tłuszczu kładąc na papier
- Płat ciasta francuskiego rozłożyć na posypanej mąką ściereczce (jeśli nie jest w wersji z papierem)
- Na płacie ciasta położyć liście szpinaku, pozostawiając wokół ok. 2 cm brzeg (układać w kierunku dłuższego brzegu tworząc prostokąt)
- Na liście kładziemy odsączony bekon, plasterki pomidorów, szynkę parmeńską i cienko pokrojoną w plasterki pierś kurczaka
- Wszystko jeszcze posolić, popieprzyć
- Brzegi ciasta założyć do środka i zwinąć strudel
- Rozgrzać piekarnik do 180°C, przygotować płaską blaszkę wyłożoną papierem
- Położyć gotowy strudel na blachę, posmarować jego grzbiet mlekiem ryżowym (lub owsianym). Jeśli wolno żółtko, to wymieszać je z 1 łyżką mleka lub śmietany i tym posmarować strudel
- Strudel piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (włączyłam termoobieg), aż będzie ładnie rumiany
- Upieczony strudel odłożyć na kilka minut, pokroić na porcje i podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie soczystej sałatki
Wskazówki:
Do przygotowania tego dania wykorzystałam zarówno ciasto francuskie mrożone, grubsze i większe, jak i cieńsze i mniejsze prosto z lodówki w supermarketach. Osobiście wolę to cieńsze, ładniej się piecze w środku.
Strudel można nadziać dowolnie tym co lubimy. Pierś z kurczaka czy indyka może być usmażona bez marynowania tylko przyprawiona np. solą i pieprzem (to kwestia smaku). Można ją także zamarynować według własnego uznania. Ważnym jest, aby pociąć mięso na cienkie paseczki.
Istotne jest także, aby składniki nie były mokre, wtedy ciasto w środku nie nasiąknie.
Strudel najlepiej spożywać z dodatkiem jakiegoś sosu np. z pomidorów, lub soczystej sałatki. Nam smakował w towarzystwie sałatki z ananasa, kukurydzy, sera żółtego z łyżką majonezu.
Na drugi dzień, kawałek strudla (wyglądał jak kanapka) córka zabrała do szkoły na drugie śniadanie. Smakował jej jeszcze bardziej.
Strudel można odgrzewać, przykryć folią aluminiową.
1 Reply to "Strudel z Kurczakiem, Szynką Parmeńską i Szpinakiem"
Sue 14 grudnia 2011 (16:00)
Idealny na ciepłą kolację. Bardzo kolorowy! 🙂