Barszcz czerwony według babci Zosi

Barszcz czerwony to jedno z głównych dań w czasie Świąt Bożego Narodzenia na naszym stole. Zwykle gotujemy czysty barszcz i podajemy z uszkami.  

Mamy też swoją ulubioną wersję barszczu niby “ukraińskiego” czyli barszcz według babci Zosi. To ulubiona zupa mojego męża, słodkawa a latem podawana z młodą surową cebulką, maczaną w soli.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby wypróbować ten barszczyk także w czasie Świąt:)
 
Polecam i życzę Smacznego 
 

Barszcz czerwony

babci Zosi
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS GOTOWANIA: 45 minut

LICZBA PORCJI: 5
 
Składniki:
 
  • 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
  • kostka bulionu warzywnego BIO (można pominąć)
  • 5 większych ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, cukier)
  • 3 większe buraki (bez skórki)
  • 100 ml  naturalnego soku z buraków
  • kilka kropel cytryny

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, obrać i ugotować w oddzielnym garnku, nie odcedzać, wyjąć i ostudzić
  2. Ugotować wywar z żeberek i warzyw jak na rosół, opcjonalnie dodać kostkę bulionu BIO
  3. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków ok. 30 minut
  4. Buraki zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do zupy, gotować 10 minut
  5. Uzupełnić zupę dolewając wodę z gotowanych buraków plus kilka kropel cytryny
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
  7. Dodać naturalny sok z buraka dla poprawy koloru i smaku
  8. Podawać gorącą, najlepiej z ugotowanym żeberkiem i zabieloną swoją dozwoloną śmietaną

Wskazówki:

Prezentowana zupa nie jest zabielona.
Można do niej dodać wcześniej ugotowaną fasolę.
Naturalny sok z buraka można kupić w dziale soków jednodniowych, lub wykorzystać własne przetwory.
 
barszcz czerwony babci Zosi
 
 
 

3 komentarze to "Barszcz czerwony według babci Zosi"

  • comment-avatar
    Anonymous 19 grudnia 2013 (06:48)

    Moj 3latni synek ma alergie pokarmowa i co moge dac zamiast ziemniakow? Dodatkowo uczulony na jaja, mleko, pszenice … i jeszcze dluga lista:(

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 grudnia 2013 (10:17)

    Anoninowy; Może po prostu poprzestać na barszczyku do picia. Często bataty się sprawdzają przy uczuleniu na ziemniaki, ale to trzeba sprawdzić. Bataty są słodkie. Mój syn też ma długą listę wszystkie przepisy na blogu są bez jajek, mleka, soi, miodu, kakao, orzechów. Wiele bezglutenowych:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 grudnia 2013 (10:18)

    Anonimowy: Można też zrobić Zupę krem z buraczków, pyszna! Jest na blogu:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.