Barszcz czerwony to jedno z głównych dań w czasie Świąt Bożego Narodzenia na naszym stole. Zwykle gotujemy czysty barszcz i podajemy z uszkami.
Mamy też swoją ulubioną wersję barszczu niby “ukraińskiego” czyli barszcz według babci Zosi. To ulubiona zupa mojego męża, słodkawa a latem podawana z młodą surową cebulką, maczaną w soli.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby wypróbować ten barszczyk także w czasie Świąt:)
Polecam i życzę Smacznego
Barszcz czerwony
babci Zosi
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
- kostka bulionu warzywnego BIO (można pominąć)
- 5 większych ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, cukier)
- 3 większe buraki (bez skórki)
- 100 ml naturalnego soku z buraków
- kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
- Buraki umyć, obrać i ugotować w oddzielnym garnku, nie odcedzać, wyjąć i ostudzić
- Ugotować wywar z żeberek i warzyw jak na rosół, opcjonalnie dodać kostkę bulionu BIO
- Dodać drobno pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków ok. 30 minut
- Buraki zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do zupy, gotować 10 minut
- Uzupełnić zupę dolewając wodę z gotowanych buraków plus kilka kropel cytryny
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
- Dodać naturalny sok z buraka dla poprawy koloru i smaku
- Podawać gorącą, najlepiej z ugotowanym żeberkiem i zabieloną swoją dozwoloną śmietaną
Wskazówki:
Prezentowana zupa nie jest zabielona.
Można do niej dodać wcześniej ugotowaną fasolę.
Naturalny sok z buraka można kupić w dziale soków jednodniowych, lub wykorzystać własne przetwory.
3 komentarze to "Barszcz czerwony według babci Zosi"
Anonymous 19 grudnia 2013 (06:48)
Moj 3latni synek ma alergie pokarmowa i co moge dac zamiast ziemniakow? Dodatkowo uczulony na jaja, mleko, pszenice … i jeszcze dluga lista:(
Mama Alergika 19 grudnia 2013 (10:17)
Anoninowy; Może po prostu poprzestać na barszczyku do picia. Często bataty się sprawdzają przy uczuleniu na ziemniaki, ale to trzeba sprawdzić. Bataty są słodkie. Mój syn też ma długą listę wszystkie przepisy na blogu są bez jajek, mleka, soi, miodu, kakao, orzechów. Wiele bezglutenowych:)
Mama Alergika 19 grudnia 2013 (10:18)
Anonimowy: Można też zrobić Zupę krem z buraczków, pyszna! Jest na blogu:)