Jak już wspominałam grudzień to dla nas czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Takie właśnie spotkanie przed-wigilijne mieliśmy wczoraj i niestety zabrakło mi czasu na blogowanie. Nadrabiam więc i załączam przepis na tort, który tak naprawdę jest ciastem marchewkowo-ananasowym z nutą piernika, więc odpowiedni na czas Adwentu i Świąt Bożego Narodzenia. Udekorowaliśmy nasz tort plastycznym lukrem w misie i wstążkę. A ponieważ wraz z Konradem mają urodziny jego misie Szymek i Olo, tort był także dla nich:)
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego
Z naszym tortem dołączam się do akcji Torty i Torciki na każdą okazję
P.S. Jeśli macie sprawdzony przepis na ciasto, które może być tortem dla alergika, chętnie je wypróbuję. Z góry dziękuję za pomysły.
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 60-75 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 12
Składniki:
Na ciasto (w oryginale):
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 225 g miękkiego, jasnego cukru brązowego BIO
- 250 ml bezsmakowego oleju roślinnego bez orzechów
- 3 jajka, lekko ubite
- 225 g gotowanej marchwi, przestudzonej i ubitej na puree
- 115 g startej, surowej marchwi
- 115 g orzeszków pinii, lekko prażonych i posiekanych
- 115 g sułtanek BIO
- 55 g wiórków kokosowych
- 55 g odsączonego ananasa z puszki w kawałkach
Na ciasto dla alergika:
- Zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 2 łyżek
- Zastąpić jajka 3 łyżkami mąki ziemniaczanej zmieszanymi z 6 łyżkami wody
- Dodać sok z jednej pomarańczy (ok. 50ml)
- Ewentualnie zrezygnować z pinii i wiórków kokosowych (ja zrezygnowałam)
Ciasto bez glutenu i bez orzechów:
- Postępować według głównego przepisu ale zwykłą mąkę zastąpić mąką bezglutenową i zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 3 łyżek (proszek musi być bezglutenowy)
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć tortownicę o średnicę 23 cm pergaminem.
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać.
- Dodać olej, roztrzepane jajka lub roztwór mąki z wodą, puree z marchwi, surową marchew, orzeszki pinii jeśli mają być dodane, sułtanki, wiórki kokosowe jeśli maja być dodane, ananasa i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać. Powinno się otrzymać bardzo gęste, mokre ciasto.
- Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 75-90 minut, aż ciasto będzie odchodziło od tortownicy.
- Studzić ciasto w tortownicy 15 minut, po czym przełożyć na kratkę.
- Ciasto udekorować.
Wskazówki:
Nie dodałam zmielonego ziela angielskiego (bo nie miałam).
W przepisie podano dość długi czas pieczenia, moim zdaniem godzina wystarczy. Swoje ciasto piekłam nastawiając piekarnik na termoobieg, 70 minut (zbyt się przyrumieniło)
Nasz tort polałam błyszczącym lukrem ale typowy biały lukier może nawet sprawdziłby się lepiej.
Przepis pochodzi z książki “Książka kucharska dla alergików”, Alice Sherwood
6 komentarzy to "Tort Urodzinowy czyli Ciasto Marchewkowo-Ananasowe"
asieja 11 grudnia 2011 (11:15)
ale fajny taki misiowy tort!
Mama Alergika 11 grudnia 2011 (11:54)
To w końcu były też urodziny misiów:). Cieszę się, że Ci się podoba.
Karmel-itka. 11 grudnia 2011 (19:55)
bardzo ciekawy ten Twój tort, mniam!
cieszę się, że dołączyłaś do akcji. bardzo mi miło ;]
Patyska 18 lutego 2012 (14:05)
po sprawdzone ciasta nadające się na torty zapraszam na mojego bloga 🙂
może zwołamy jakiś wiec blogujących mam alergików i upichcimy coś razem?
Mama Alergika 18 lutego 2012 (14:51)
Patyska; Może wymyślimy jakąś wspólną akcję dla alergików, trzeba się zastanowić.
Patyska 18 lutego 2012 (15:01)
superpomysł! tylko ja mam mały problem – chyba jestem jakaś niekumata, bo nie znam zbyt wielu blogów dla alergików :/ a fajnie by było stworzyć mocną grupę 😉
a w kwestii wspólnej akcji: jak się będziemy brainstormować? mailami może?