Uwielbiam Kapuśniak, taki z dużą ilości kminku i do tego kwaśny!
Najlepszy jadłam w Zakopanem i o dziwo nad polskim morzem:)
Z uwagi na Konrada nie robię bardzo kwaśnej zupy, ale jeśli tylko on kręci nosem i twierdzi nie będę jadł, doprawiam ją ostrzej i robię kwaśniejszą. Przypominam alergikom, że kiszona kapusta jest wysokohistaminowa i jeśli możecie ją spożywać to najlepiej raz na 4 dni, jak wskazuje dietetyk Bożena Kropka w swojej książce Pokonaj Alergię.
Przeglądając ostatnio “upolowaną” przeze mnie książkę “Prawdziwa Kuchnia Polska” Hanny Szymanderskiej, dopatrzyłam się grzybów w jednym z jej kapuśniaków.
Dorzuciłam je także do mojej zupy i mogłabym ją teraz jeść i jeść:) Koniecznie dodajcie kminek, ułatwi trawienie tej rozgrzewającej, ale wcale nie lekkostrawnej zupy.
Kapuśniak z grzybami
Składniki:
- 2 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, korzeń pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, cebula podpieczona na palniku)
- 4 średnie ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier
- lubczyk, kminek ok. ½ łyżeczki, papryka ostra (jeśli dozwolona)
- 250 – 300 g kiszonej kapusty
- 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie)
- 4-5 grzybów suszonych (u mnie podgrzybki)
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby opłukać, zalać wrzącą wodą odstawić na 2-3 godziny
- Pokrojone drobno ziemniaki ugotować oddzielnie do miękkości
- Ugotować wywar z żeberek gotować ok. 30 minut odszumowując, dodać odsączone grzyby i gotować do ich miękkości
- Dodać marchew, pietruszkę, cebulę liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gotować ok. 15 minut
- Kapustę kiszoną lekko opłukać (ja wolę bardziej kwaśną), pokroić i wrzucić do wywaru, gotować do jej miękkości, dodać kminek, szczyptę lubczyku
- Dolać przegotowaną, gorącą wodę, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
- Boczek pokroić pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na rozgrzanej małej patelni
- Pod koniec gotowania dodać do zupy boczek, ugotowane ziemniaki i zgnieciony ząbek czosnku
- Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem
- Podawać gorącą np. z pieczywem
1 Reply to "Kapuśniak z grzybami - sycąca, rozgrzewająca zupa dla każdego"
Patyska 18 grudnia 2012 (15:35)
Wspaniały 🙂 Ja też dodaję grzybka 🙂