Kapuśniak z grzybami – sycąca, rozgrzewająca zupa dla każdego

Uwielbiam Kapuśniak, taki z dużą ilości kminku i do tego kwaśny! 

Najlepszy jadłam w Zakopanem i o dziwo nad polskim morzem:)
Z uwagi na Konrada nie robię bardzo kwaśnej zupy, ale jeśli tylko on kręci nosem i twierdzi nie będę jadł, doprawiam ją ostrzej i robię kwaśniejszą. Przypominam alergikom, że kiszona kapusta jest wysokohistaminowa i jeśli możecie ją spożywać to najlepiej raz na 4 dni, jak wskazuje dietetyk Bożena Kropka w swojej książce Pokonaj Alergię.
Przeglądając ostatnio “upolowaną” przeze mnie książkę “Prawdziwa Kuchnia Polska” Hanny Szymanderskiej, dopatrzyłam się grzybów w jednym z jej kapuśniaków.
Dorzuciłam je także do mojej zupy i mogłabym ją teraz jeść i jeść:)  Koniecznie dodajcie kminek, ułatwi trawienie tej rozgrzewającej ale wcale nie lekkostrawnej zupy. 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Kapuśniak z grzybami

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 2-3 h namoczenie grzybów
CZAS GOTOWANIA: 1h
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
  • 2 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, korzeń pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, cebula podpieczona na palniku)
  • 4 średnie ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier
  • lubczyk, kminek ok. ½ łyżeczki, papryka ostra (jeśli dozwolona)
  • 250 – 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie)
  • 4-5 grzybów suszonych (u mnie podgrzybki)
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
 
  1. Suszone grzyby opłukać, zalać wrzącą wodą odstawić na 2-3 godziny
  2. Pokrojone drobno ziemniaki ugotować oddzielnie do miękkości
  3. Ugotować wywar z żeberek gotować ok. 30 minut odszumowując, dodać odsączone grzyby i gotować do ich miękkości
  4. Dodać marchew, pietruszkę, cebulę liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gotować ok. 15 minut
  5. Kapustę kiszoną lekko opłukać (ja wolę bardziej kwaśną), pokroić i wrzucić do wywaru, gotować do jej miękkości, dodać kminek, szczyptę lubczyku
  6. Dolać przegotowaną, gorącą wodę, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
  7. Boczek pokroić pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na rozgrzanej małej patelni  
  8. Pod koniec gotowania dodać do zupy boczek, ugotowane ziemniaki i zgnieciony ząbek czosnku
  9. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem
  10. Podawać gorącą np. z pieczywem
Wskazówki:
Jeśli grzyby są duże można je pokroić w paseczki po namoczeniu, przed ugotowaniem.
Grzyby można ugotować oddzielnie, a potem odcedzić i dodać do zupy.
Nie dodawajcie za dużo grzybów bo zupa zamieni się w grzybową a nie kapuśniak.
Można ją ugotować na wywarze z samych warzyw, lub opcjonalnie użyć bulion w kostkach BIO.
 
kapuśniak z grzybami
 
 
 

1 Reply to "Kapuśniak z grzybami - sycąca, rozgrzewająca zupa dla każdego"

  • comment-avatar
    Patyska 18 grudnia 2012 (15:35)

    Wspaniały 🙂 Ja też dodaję grzybka 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.