Bułeczki Drożdżowe Róże z Żurawiną

Przepis na to ciasto drożdżowe pojawił się już na blogu w postaci Bułeczek do Koszyczka oraz Bułeczek z Rodzynkami
To naprawdę świetny przepis, wypróbowałam go już wiele razy. A niebawem pokażę Wam wyczarowany na jego bazie Strudel z Makiem na świąteczny stół. 

Właściwie bułeczki robi się szybko, jedynie trzeba poczekać na efekt wyrośnięcia ciasta, tylko, że jakoś nigdy mi się czas nie dłuży. Nastawiam ciasto, a w międzyczasie szykuję obiad, odrabiam z synem lekcje, a bułeczki są gotowe na podwieczorek. 

Dodanie świeżej żurawiny wzbogaciło je o witaminki i świąteczny wygląd. 

W czasie Świąt zapewne nie będzie czasu na zabawę w ciasto drożdżowe, ale między Świętami a Sylwestrem można będzie dzięki tym bułeczkom przywołać zapach świeżego ciasta w domu 🙂

Zapraszam i życzę Smacznego
 

Bułeczki Drożdżowe Róże z Żurawiną

(bez mleka, bez jajek, bez soi)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + 3h wyrastanie ciasta

CZAS PIECZENIA: 15-20 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIO TRUDNE

LICZBA BUŁECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 ml napoju orkiszowego, ciepłego (może być woda)
  • 170 g margaryny bezmlecznej w temperaturze pokojowej
  • 75 ml śmietany owsianej
  • 60 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • masło klarowane lub margaryna do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, ciepłe mleko i dokładnie mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany
  2. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 minut
  3. Margarynę ucieramy z cukrem na krem, dodajemy śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz ocet jabłkowy i dokładnie mieszamy (u mnie przy użyciu miksera) na gładką masę
  4. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy
  5. Do mąki dolewamy wyrośnięty rozczyn, masę z margaryny i dokładnie wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) około 10 minut. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki, nie może być zbite jak na pizzę. Z każdą minutą wyrabiania jego konsystencja będzie się zmieniać więc nie dolewajmy mleka ani nie dosypujmy mąki
  6. Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce, lekko podsypanej mąką, miskę przykrywamy ściereczką i owijamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny, aż do podwojenia objętości ciasta
  7. Przygotowujemy formę do muffinek, w zagłębienia wkładamy papilotki lub smarujemy zagłębienia tłuszczem
  8. Żurawinę myjemy, oczyszczamy, suszymy, obsypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy całość
  9. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, lub jak u mnie na silikonową stolnicę bez oprószania i rozkładamy ręką na prostokąt o 1 cm grubości (ok. 45x30cm)
  10. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztopioną margaryną lub masłem klarowanym, obsypujemy przygotowaną żurawiną
  11. Zaczynając od dłuższej strony ściśle zwijamy ciasto w rulon, lekko dolepiając jego brzeg
  12. Rulon kroimy na ok. 3-4 cm kawałki/bułeczki
  13. Każdy kawałek ciasta umieszczamy we wcześniej przygotowanych papilotkach, delikatnie rozchylamy brzegi ciasta (wyglądają jak płatki róży), pozostawiamy do wyrośnięcia, jeszcze przez około 15 minut, przykrywamy ściereczką
  14. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), umieszczamy formę w środkowej części piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru
  15. Gotowe bułeczki wyciągamy i studzimy w papilotkach na kratce
  16. Posypujemy cukrem pudrem
Bułeczki Drożdżowe Róże z Żurawiną bez mleka bez jajek
Bułeczki Drożdżowe Róże z Żurawiną bez mleka bez jajek

 Przed upieczeniem

Bułeczki Drożdżowe Róże z Żurawiną bez mleka bez jajek

4 komentarze to "Bułeczki Drożdżowe Róże z Żurawiną"

  • comment-avatar
    Patyska 15 grudnia 2012 (13:37)

    ojacieniemogie… 😉 Muszą być pyszne!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 grudnia 2012 (13:02)

    Pati, To ciasto jest tak uniwersalne, że można tworzyć różne bułeczki. Polecam Ci:)

  • comment-avatar
    Klopsiula 3 marca 2013 (00:09)

    Upiekłam, właśnie zjadłam 3 sztuki i mogłabym jeść dalej, takie pyszne 🙂 coś czuję, że będę je robić w różnych kombinacjach, bo są bardzo proste w wykonaniu 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 marca 2013 (18:01)

    Klopsiula; Zobacz u mnie na blogu też już są w różnych wersjach:) Cieszę się, że Ci smakują!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.