Czas tak szybko mija, że nie zdążyłam z tym prostym przepisem na lukier klonowy już wczoraj, a dziś dzień spędziłam poza domem, więc na blogowanie miejsca już nie było.
Przepis z wykorzystaniem syropu klonowego wypatrzyłam w przeglądanej w księgarni książce, zrobiłam zdjęcie w telefonie, ale tytułu książki nie zapamiętałam. Obiecuję odszukać tę książkę i podam Wam źródło.
Lukier z użyciem syropu klonowego ma lekko beżową barwę, co mnie zasmuciło na początku, jednak pokryte nim ciasteczka z każdym dniem stawały się bielsze, a lukier przybierał ładną trwałą konsystencję.
Polałam nim wcześniej Pierniczki Świąteczne, a także Babeczkę z Żurawiną.
Polecam i życzę miłego lukrowania.
Lukier klonowy
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez miodu, bez cytrusów)
Czas przygotowania: 10 minut
Trudność: łatwe
Składniki:
- 50 g cukru pudru
- 2,5 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Cukier puder przesiewamy do małej miski, dodajemy syrop klonowy i miksujemy na wysokich obrotach lub energicznie ubijamy trzepaczką, aż stanie się gładki
- Polewamy nim wcześniej przygotowane ciasteczka lub babeczki
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
7 komentarzy to "Lukier Klonowy"
margot 11 grudnia 2012 (12:57)
bardzo apetyczny ten lukier
Viola 11 grudnia 2012 (13:47)
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, dziękuję 🙂
Patyska 11 grudnia 2012 (14:40)
Świetny ten lukier!
Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:17)
Margot; Patyska; Z każdym dniem staje się ładniejszy a potem pierniczki smakują jak te tradycyjne z lukrem:)
Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:18)
Viola; prosty i nabiera wartości z każdym dniem:)
kuchennefascynacje 4 kwietnia 2013 (16:03)
Super lukier trza wypróbować 🙂
Mama Alergika 4 kwietnia 2013 (19:38)
kuchennefascynacje; Nie pożałujesz:)