Lukier Klonowy

Czas tak szybko mija, że nie zdążyłam z tym prostym przepisem na lukier klonowy już wczoraj, a dziś dzień spędziłam poza domem, więc na blogowanie miejsca już nie było.

Przepis z wykorzystaniem syropu klonowego wypatrzyłam w przeglądanej w księgarni książce, zrobiłam zdjęcie w telefonie, ale tytułu książki nie zapamiętałam. Obiecuję odszukać tę książkę i podam Wam źródło.

Lukier z użyciem syropu klonowego ma lekko beżową barwę, co mnie zasmuciło na początku, jednak pokryte nim ciasteczka z każdym dniem stawały się bielsze, a lukier przybierał ładną trwałą konsystencję.

Polałam nim wcześniej Pierniczki Świąteczne, a także Babeczkę z Żurawiną.

Polecam i życzę miłego lukrowania.

 

Lukier klonowy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez miodu, bez cytrusów)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki:

  • 50 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Cukier puder przesiewamy do małej miski, dodajemy syrop klonowy i miksujemy na wysokich obrotach lub energicznie ubijamy trzepaczką, aż stanie się gładki
  2. Polewamy nim wcześniej przygotowane ciasteczka lub babeczki
Lukier klonowy
 
 
Lukier klonowy

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

7 komentarzy to "Lukier Klonowy"

  • comment-avatar
    margot 11 grudnia 2012 (12:57)

    bardzo apetyczny ten lukier

  • comment-avatar
    Viola 11 grudnia 2012 (13:47)

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, dziękuję 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 11 grudnia 2012 (14:40)

    Świetny ten lukier!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:17)

    Margot; Patyska; Z każdym dniem staje się ładniejszy a potem pierniczki smakują jak te tradycyjne z lukrem:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:18)

    Viola; prosty i nabiera wartości z każdym dniem:)

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 4 kwietnia 2013 (16:03)

    Super lukier trza wypróbować 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 kwietnia 2013 (19:38)

    kuchennefascynacje; Nie pożałujesz:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.