Lukier Klonowy

Czas tak szybko mija, że nie zdążyłam z tym prostym przepisem już wczoraj, a dziś dzień spędziłam poza domem, więc na blogowanie miejsca już nie było.

Przepis na ten lukier wypatrzyłam w przeglądanej w księgarni książce, zrobiłam zdjęcie w telefonie ale tytułu książki nie zapamiętałam. Obiecuję odszukać tę książkę i podam Wam źródło.

Lukier z użyciem syropu klonowego ma lekko beżową barwę, co mnie zasmuciło na początku, jednak pokryte nim ciasteczka z każdym dniem stawały się bielsze, a lukier przybierał ładną trwałą konsystencję. 
Polałam nim wcześniej Pierniczki Świąteczne, a także Babeczkę z  Żurawiną. 
Przepis dołączam do akcji Domowy Wyrób i Na Świątecznym Stole Alergika
Polecam i życzę miłego lukrowania.
 
Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:

 

  • 50 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki syropu klonowego

 

 

Przygotowanie:

  1. Cukier puder przesiewamy do małej miski, dodajemy syrop klonowy i miksujemy na wysokich obrotach lub energicznie ubijamy trzepaczką, aż stanie się gładki
  2. Polewamy nim wcześniej przygotowane ciasteczka lub babeczki

7 komentarzy to "Lukier Klonowy"

  • comment-avatar
    margot 11 grudnia 2012 (12:57)

    bardzo apetyczny ten lukier

  • comment-avatar
    Viola 11 grudnia 2012 (13:47)

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, dziękuję 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 11 grudnia 2012 (14:40)

    Świetny ten lukier!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:17)

    Margot; Patyska; Z każdym dniem staje się ładniejszy a potem pierniczki smakują jak te tradycyjne z lukrem:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:18)

    Viola; prosty i nabiera wartości z każdym dniem:)

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 4 kwietnia 2013 (16:03)

    Super lukier trza wypróbować 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 kwietnia 2013 (19:38)

    kuchennefascynacje; Nie pożałujesz:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.