Lukier Klonowy

Czas tak szybko mija, że nie zdążyłam z tym prostym przepisem na lukier klonowy już wczoraj, a dziś dzień spędziłam poza domem, więc na blogowanie miejsca już nie było.

Przepis z wykorzystaniem syropu klonowego wypatrzyłam w przeglądanej w księgarni książce, zrobiłam zdjęcie w telefonie, ale tytułu książki nie zapamiętałam. Obiecuję odszukać tę książkę i podam Wam źródło.

Lukier z użyciem syropu klonowego ma lekko beżową barwę, co mnie zasmuciło na początku, jednak pokryte nim ciasteczka z każdym dniem stawały się bielsze, a lukier przybierał ładną trwałą konsystencję.

Polałam nim wcześniej Pierniczki Świąteczne, a także Babeczkę z Żurawiną.

Polecam i życzę miłego lukrowania.

Lukier klonowy

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez miodu, bez cytrusów)

Czas przygotowania: 10 minut

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 50 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Cukier puder przesiewamy do małej miski, dodajemy syrop klonowy i miksujemy na wysokich obrotach lub energicznie ubijamy trzepaczką, aż stanie się gładki
  2. Polewamy nim wcześniej przygotowane ciasteczka lub babeczki

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Lukier klonowy
Lukier klonowy

7 komentarzy to "Lukier Klonowy"

  • comment-avatar
    margot 11 grudnia 2012 (12:57)

    bardzo apetyczny ten lukier

  • comment-avatar
    Viola 11 grudnia 2012 (13:47)

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, dziękuję 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 11 grudnia 2012 (14:40)

    Świetny ten lukier!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:17)

    Margot; Patyska; Z każdym dniem staje się ładniejszy a potem pierniczki smakują jak te tradycyjne z lukrem:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 grudnia 2012 (20:18)

    Viola; prosty i nabiera wartości z każdym dniem:)

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 4 kwietnia 2013 (16:03)

    Super lukier trza wypróbować 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 kwietnia 2013 (19:38)

    kuchennefascynacje; Nie pożałujesz:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.