Ciasteczka piernikowe, dyniowe z żurawiną (bez jajek, bez mleka)

Przepis na Dyniowe Ciasteczka wyczarowałam w zeszłym roku. Na jego bazie powstały wówczas Dyniowe Gwiazdeczki z Wisienką oraz Smaczny Mikołaj
Tym razem wzbogaciłam ciasto o przyprawę korzenną  i świeżą żurawinę, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową i zmniejszyłam ilość cukru. 
Małe, na jeden kęs ciasteczka uzupełniały II śniadanie moich dzieci przez kilka dni oraz umilały mój czas przy kawie. Przepis na rozgrzewającą kawę w kolejnym wpisie.
Przepis polecam i życzę Smacznego
 

Ciasteczka piernikowe, dyniowe z żurawiną

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 2 x10 minut
LICZBA PORCJI: ok. 40 ciasteczek o średnicy 3 cm
Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 100 g wegańskiej margaryny (stopionej)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody
  • 120 g puree z pieczonej dyni (może być z ugotowanej, wyjdzie rzadsze ciasto)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników (można pominąć)
  • 100 g świeżej żurawiny
  • cukier puder opcjonalnie do oprószenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy z dodatkiem proszku do pieczenia i przyprawy korzennej
  2. Wsypujemy do oddzielnej miski cukier, dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną wegańską margarynę i ucieramy na jednolitą masę
  3. Dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej i wody, puree z dyni oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy i stopniowo dodajemy suche składniki, miksujemy na gładką masę na dość wysokich obrotach (do całkowitego połączenia się składników)
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  5. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy małe ciasteczka o dowolnym kształcie, układając je w niewielkiej odległości od siebie na wcześniej przygotowanej blaszce
  6. W każde ciasteczko wciskamy świeżą żurawinę
  7. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 minut, aż się zarumienią
Wskazówki:
Jeśli nie mamy szprycy do formowania ciasteczek możemy dosypać trochę więcej mąki, aby ciasto stanowiło bardziej zwartą konsystencję i formować ręcznie spłaszczone kule, które po upieczeniu będą wyglądać jak biszkopciki.
Możemy także wyłożyć rzadsze ciasto do foremek na muffiny czy do papilotek na wysokość 1 cm i upiec grubsze, okrągłe ciasteczka.
 

No Replies to "Ciasteczka piernikowe, dyniowe z żurawiną (bez jajek, bez mleka)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.