Otrzymałam ostatnio małą książeczkę z kilkoma rodzajami kaw na ciepło i zimno. Zwykle swoją kawę przygotowuję w kawiarce z dodatkiem mleka ale rekomendacja Mistrza Polskich Baristów zachęciła mnie do wypróbowania nowej wersji kawy.
Przygotujcie się więc na rozgrzewającą kawę z koniakiem. Warto poświęcić trochę więcej czasu na jej przygotowanie. Myślę, że w okresie świątecznym zaparzenie takiej kawy to czysta, rozgrzewająca przyjemność.
Przepis dołączam do akcji Na Świątecznym Stole Alergika, Potrawy Rozgrzewające oraz Kawa i Co Dalej
Zapraszam i życzę Udanego Dnia z pyszną kawusią.
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + na zaparzenie kawy
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- 150 ml zaparzonej kawy
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 1 mandarynka
- 40 ml koniaku
Przygotowanie:
- Mandarynkę sparzamy i przepoławiamy
- Odkrawamy plasterek, a z reszty wyciskamy sok
- Zaparzoną wcześniej kawę wlewamy do małego rondelka, dodajemy cynamon, goździki, sok z mandarynki oraz koniak
- Napój podgrzewamy a następnie gorący przelewamy przez małe sitko bezpośrednio do kubka lub filiżanki
- Dodajemy wcześniej ukrojony plasterek mandarynki, posypujemy cynamonem (najlepiej świeżo zmielonym)
2 komentarze to "Kawa Grzaniec z Mandarynką Tylko dla Dorosłych"
Praliné 12 grudnia 2012 (10:30)
Rewelacja !
To jest odpowiedni moment na taka aromatyczna kawe 😉 pozdrawiam.
Mama Alergika 12 grudnia 2012 (10:42)
Pralinka; :)Moment na taką kawusię jest zawsze dobry ale zimą szczególnie: