Na bazie przepisu na Muffiny z Jagodami wyczarowałam babki i babeczki świąteczne z dodatkiem świeżej żurawiny.
Ponieważ ciasto nie zawiera bananów, osoby z uczuleniem na ten owoc mogą śmiało się nim delektować.
Użyłam jednak sok ze świeżych pomarańczy, proponuję aby w przypadku unikania cytrusów zamienić go na sok jabłkowy bez cukru.
Robiłam to ciasto już z jagodami, borówkami oraz z suszoną i teraz świeżą żurawiną.
Jak widać na zdjęciach przygotowałam różne babeczki. Była mała babeczka w sam raz na prezent lub do ustrojenia świątecznego stołu, oraz małe babeczki w świątecznych foremkach.
Duża babka, pokrojona w plastry wspaniale sprawdzi się na II świąteczne śniadanie lub podwieczorek.
Zapraszam i życzę Smacznego
Babki świąteczne z żurawiną
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20-40 minut
Składniki mokre:
- 125 g wegańskiej margaryny stopionej, schłodzonej
- 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
- 125 ml mleka ryżowego (lub inne roślinne)
- 150 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Składniki suche:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 100-150 g cukru trzcinowego (drobny)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
oraz
- 120 g świeżej żurawiny
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Mokre składniki mieszamy ze sobą (w kolejności; margaryna, ekstrakt, mleko, woda, sok)
- Mąkę przesiewamy z kamieniem winnym i sodą, dodajemy cukier, mieszamy
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu połączenia się składników, dosypując żurawinę
- Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na wysokość ¾ ich wielkości
- Pieczemy przez ok. 30-40 minut (większa babka), małe ok. 20 minut (możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche)
- Wyciągamy upieczone babki do przestygnięcia
- Schłodzone babeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
4 komentarze to "Babki świąteczne z żurawiną"
Patyska 1 grudnia 2012 (13:12)
Bardzo ładnie się prezentują 🙂
Wegan Nerd 1 grudnia 2012 (16:22)
o jakie piękne! zjadałabym takich tuzin, wielką mam ochotę na coś słodkiego a tu piekarnika brak, dopiero w poniedziałek będzie 🙁
jejś! Pozdrawiam!!
<3
Katka 1 grudnia 2012 (22:30)
Oj Kasiu cudne to Twoje czarowanie 🙂 Porywam jedna a co tam noc nie noc kusza bardzo:)
Muffinkowa Mama 2 grudnia 2012 (19:00)
Zrobię na święta 🙂