Babki świąteczne z żurawiną

Na bazie przepisu na Muffiny z Jagodami wyczarowałam babki i babeczki świąteczne z dodatkiem świeżej żurawiny.
 
Ponieważ ciasto nie zawiera bananów, osoby z uczuleniem na ten owoc mogą śmiało się nim delektować.
Użyłam jednak sok ze świeżych pomarańczy, proponuję aby w przypadku unikania cytrusów zamienić go na sok jabłkowy bez cukru. 
 
Robiłam to ciasto już z jagodami, borówkami oraz z suszoną i teraz świeżą żurawiną.
Jak widać na zdjęciach przygotowałam różne babeczki. Była mała babeczka w sam raz na prezent lub do ustrojenia świątecznego stołu, oraz małe babeczki w świątecznych foremkach.
Duża babka, pokrojona w plastry wspaniale sprawdzi się na II świąteczne śniadanie lub podwieczorek. 
 
Zapraszam i życzę Smacznego 

  Babki świąteczne z żurawiną

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 20-40 minut

Składniki mokre:

  • 125 g wegańskiej margaryny stopionej, schłodzonej
  • 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
  • 125 ml mleka ryżowego (lub inne roślinne)
  • 150 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Składniki suche:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100-150 g cukru trzcinowego (drobny)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
oraz
  • 120 g świeżej żurawiny
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Mokre składniki mieszamy ze sobą (w kolejności; margaryna, ekstrakt, mleko, woda, sok)
  3. Mąkę przesiewamy z kamieniem winnym i sodą, dodajemy cukier, mieszamy
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu połączenia się składników, dosypując żurawinę
  5. Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na wysokość ¾ ich wielkości
  6. Pieczemy przez ok. 30-40 minut (większa babka), małe ok. 20 minut (możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche)
  7. Wyciągamy upieczone babki do przestygnięcia
  8. Schłodzone babeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Babki świąteczne z żurawiną
 
Babki świąteczne z żurawiną
 
 
Babki świąteczne z żurawiną
 
 

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

4 komentarze to "Babki świąteczne z żurawiną"

  • comment-avatar
    Patyska 1 grudnia 2012 (13:12)

    Bardzo ładnie się prezentują 🙂

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 1 grudnia 2012 (16:22)

    o jakie piękne! zjadałabym takich tuzin, wielką mam ochotę na coś słodkiego a tu piekarnika brak, dopiero w poniedziałek będzie 🙁
    jejś! Pozdrawiam!!
    <3

  • comment-avatar
    Katka 1 grudnia 2012 (22:30)

    Oj Kasiu cudne to Twoje czarowanie 🙂 Porywam jedna a co tam noc nie noc kusza bardzo:)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 2 grudnia 2012 (19:00)

    Zrobię na święta 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.