Muffinki orkiszowe z jagodami wyszły rewelacyjne zarówno w smaku, jak i w konsystencji ciasta.
Dodatek jagód był strzałem w dziesiątkę, jestem przekonana, że z innymi owocami także się sprawdzą.
Muffinki jagodowe zabrałam oczywiście w naszą wakacyjną podróż.
Kilka z nich specjalnie przechowywałam 3 dni, żeby sprawdzić jak będą smakować i wyglądać po tym terminie. Test przeszły pozytywnie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Muffiny orkiszowe z jagodami
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25-30 minut
ILOŚĆ: 11-12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
- 125 g wegańskiej margaryny (stopionej, a następnie schłodzonej)
- 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
- 75 ml mleka orkiszowego
- 100 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z dwóch pomarańczy) lub jabłkowego bez cukru, jeśli cytrusy zabronione
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Składniki suche:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 80 g jagód
- cukier puder do posypania muffinek – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności; margaryna, ekstrakt, mleko, woda, sok)
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu ich połączenia się, dosypując jagody
- Gotowe ciasto rozkładamy do papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek (ja wypełniam papilotki do pełna, dlatego wyszło mi 11 babeczek)
- Pieczemy przez ok. 20-25 minut, do czasu gdy muffiny będą rumiane (możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche)
- Przekładamy muffinki do wystygnięcia
- Schłodzone babeczki posypujemy cukrem pudrem
Wskazówki:
Zrobiłam te muffiny po raz pierwszy, ale następnym razem wypróbuję je także na bazie mąki razowej oraz oleju słonecznikowego.
Proponuję zmniejszyć nawet o połowę ilość owoców, jeśli będziecie eksperymentować z innymi niż jagody.
16 komentarzy to "Muffiny orkiszowe z jagodami "
asieja 14 sierpnia 2012 (08:30)
fajne babeczki z ładnym tłem na zdjęciu 🙂
Weronika 14 sierpnia 2012 (08:48)
Jeśli smakują tak jak wyglądają to pycha! 🙂
przecinkowa 14 sierpnia 2012 (09:13)
prezentują się super 🙂
Gula 14 sierpnia 2012 (09:42)
Bardzo lubiłam orkiszowe wypieki:)
A banany wcale mi nie przeszkadzały;) Ja jestem typową bananową babeczką i banan zjem ze wszystkim:)
Mama Alergika 14 sierpnia 2012 (20:26)
Asieja; Weronika, Przecinkowa; Dziękuję, są naprawdę pyszne, mam nadzieję, że Ci co je wypróbują też podzielą moje zdanie:)
Gula; Orkiszowych wypieków będzie coraz więcej, a o bananach także nie zapomnę:)
disqus_tuE8D3a2sB 8 marca 2015 (18:08)
Czy można pominąć sok w tym przepisie?
Katarzyna Jankowska 8 marca 2015 (19:59)
Sok ma tu swoje znaczenie, ale można spróbować zamienić go na mleko roślinne i dodać łyżkę octu jabłkowego lub ryżowego. Efekt będzie inny ale na moje odczucie równie smaczny:)
Agnieszka Adamek 27 lipca 2015 (22:39)
Zrobiłam muffinki z mlekiem ryżowym dodając ocet jabłkowy oraz użyłam mąki pszennej.Muffinki wyszły okropne…w środku ciasto zbite,gliniaste,nie wiem co zrobiłam nie tak…
Katarzyna Jankowska 20 sierpnia 2015 (18:42)
Tak jak pisałam sok ma znaczenie w tym przepisie. Te muffinki robiłam wiele razy i są bardzo smaczne. Gliniaste wyszły, to oznacza za dużo płynów. Każda mąka też inaczej wchłania. Proszę wypróbować oryginalną wersję przepisu:)
Edyta Szaniawska 1 marca 2017 (11:24)
Witam, wczoraj zrobiłam te muffinki, dokładnie z przepisu co do grama i składników, ciasto wyszło bardzo gęste, trudno było nawet dodać jagody, po upieczeniu gliniaste, bardzo zbite, czy ciasto powinno być aż tak gęste, piekę dużo muffinków wege i zazwyczaj ciasto nie jest aż tak gęste, wręcz grudkowate na surowo
Katarzyna Jankowska 1 marca 2017 (15:08)
Ten przepis wykorzystywałam wielokrotnie z różnymi owocami, także przygotowując muffinki z żurawiną, które pojawiły się w mojej drugiej książce. Zmniejszyłam ilość cukru do 60 g a ilość mleka zwiększyłam do 100 ml. Może to pani pomoże. Używam składników ekologicznych o sprawdzonej jakości, jak pokazuje moje doświadczenie ich jakość także ma znaczenie. Proszę się przyglądać konsystencji ciasta zanim zdecyduje się je pani nałożyć do papilotek, nie może na tym etapie być zbyt zbite. Warto wówczas dolać więcej soku lub mleka.
Izabela Nowaczek 23 sierpnia 2017 (08:23)
Muffinki są ekstra, fantastyczne i przepyszne! Roblam już 3 razy. Jedyny minus znikają za szybko;) dziękuję za przepis! P.S. robiłam na oko, bo nie działa mi waga.
Katarzyna Jankowska 23 sierpnia 2017 (19:44)
To nasz ulubiony przepis:) Dziękuję za komentarz.
Linda 25 kwietnia 2021 (11:35)
Dzień dobry, czy zamiast wegańskiej margaryny może być olej rzepakowy?
Katarzyna Jankowska 27 kwietnia 2021 (18:41)
Tak, można
Jagoda 9 czerwca 2021 (10:38)
Zrobiłam babeczki wg przepisu użyłam jedynie soku jabłkowego i dałam troszkę więcej mleka, ale ciasto po upieczeniu było zakalcowate w smaku pyszne nie wiem co muszę poprawić?