Moje pierwsze knedle ze śliwkami zrobiłam według wskazówek od babci Zosi. Ona przygotowuje dla Konrada, według tego samego sposobu, tzw. kluski śląskie oraz pyzy z mięsem.
Moje knedle smakują naprawdę dobrze, są dość lekkie i proste w wykonaniu. Zdjęcia pod przepisem obrazują proces ich tworzenia. Polubiłam ten sposób, ponieważ można te knedle przygotować z takiej ilości ziemniaków jaka nam pozostała z poprzedniego dnia, albo jaką mamy pod ręką. Nie trzeba trzymać się konkretnej gramatury. Jedyne co musimy przestrzegać to proporcji.
Miałam niestety duże i wcale jeszcze nie do końca, pięknie dojrzałe śliwki.
Postarajcie się więc o mniejsze, wtedy wasze knedle będą zgrabniejsze:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas ugotowania ziemniaków
CZAS GOTOWANIA: ok. 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- ziemniaki najlepiej sypkie (z dużą ilością skrobi) np. typ Irga
- mąka pszenna lub orkiszowa jasna w proporcji 1/4 ilości ziemniaków dla osób na diecie bezglutenowej (mąka jaglana lub z ciecierzycy)
- ½ kg dojrzałych śliwek (najlepiej mniejszych)
- ½ łyżki soli morskiej do gotowania ziemniaków
- śmietana roślinna (owsiana lub ryżowa bezglutenowa) i cukier trzcinowy do polania knedli
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania śliwek
- mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i przestudzić, rozgnieść bardzo dokładnie przy użyciu tłuczka do ziemniaków, a najlepiej przemielić przez maszynkę
- Śliwki umyć, wydrylować, przepołowić, obsypać dobrze cukrem oraz oprószyć mąką ziemniaczaną
- Zmielone/potłuczone ziemniaki umieścić w okrągłym garnku, wyrównać nimi dno, podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe ćwiartki
- Jedną ćwiartkę ziemniaków przełożyć do miski, wolną przestrzeń po ziemniakach wypełnić taką ilością mąki, aby wyrównał się poziom składników w garnku
- Całość następnie przełożyć do miski z pozostałymi ziemniakami i zagniatać na gładkie ciasto
- Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ½ cm, wykrawać koła przy pomocy mniejszej szklanki
- Na jedno kółko nałożyć połówkę śliwki, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi, maczając palce w mące, następnie formować w dłoniach kule
- Zagotować wodę w garnku, do wrzątku delikatnie wrzucać knedle po kilka sztuk, tak aby się nie dotykały, zamieszać aby nie przywarły do dna, przykryć garnek pokrywką i zagotować
- W momencie gotowania odsłonić pokrywkę i gotować jeszcze bez przykrycia 3-5 minut
- Ugotowane knedle wyłożyć na talerz, polać śmietanką i posypać cukrem trzcinowym
Wskazówki:
Knedle można polać stopionym masłem z bułką tartą (jeśli dozwolone).
13 komentarzy to "Knedle ziemniaczane ze śliwkami według babci Zosi"
Patrycja Wójcik 15 sierpnia 2012 (10:21)
knedle bez jajek- w końcu znalazłam przepis!
dziękuję i podzraiwam 🙂
Zim 15 sierpnia 2012 (20:20)
Knedle ze śliwkami… Musiały być przepyszne! Pozdrawiam 🙂
Gula 15 sierpnia 2012 (20:47)
Tylko dwa razy w życiu jadłam knedle ze śliwkami:) Bardzo mi smakowały:)
Mama Alergika 15 sierpnia 2012 (21:04)
Patrycja; możesz z tego zrobić także takie z mięsem lub kluski śląskie, robiłam niedawno, są super:)
Zim; Dziękuję, nam smakowały, proponuje przepis wykorzystać:)
Gula; Ja też jadłam rzadko bo myślałam,że z tym tyle pracy a to taka prościzna jest:)
Gosia 17 sierpnia 2012 (18:16)
Uwielbiam knedle, wczoraj z lidla przytargałam siatkę śliwek i u mnie też były takie pyszności:)
mopswkuchni 23 sierpnia 2012 (11:53)
Jeszcze nigdy nie robiłam, skorzystam z Twojego przepisu przy pierwszej próbie 🙂
Olga 19 czerwca 2013 (08:13)
a czy takie knedle można zrobić z truskawkami…?
Mama Alergika 19 czerwca 2013 (08:21)
Olga; A kto nam zabroni eksperymentować w kuchni?:) Wybierz twarde truskawki.Smacznego!
Anonymous 10 października 2013 (10:26)
A jak cos takiego wychodzi z jablkiem? Moj syn nie moze ani sliwek ani truskawek moze jablka i gruszki
Mama Alergika 10 października 2013 (11:33)
Anonimowy; Ja nie robiłam z jabłkiem ale nie widzę żadnych przeciwwskazań aby użyć inne owoce. Babcia Zosia robi nam takie z mięsem i wtedy mamy danie na wytrawnie:)
Patika Patik 27 września 2015 (16:24)
Zastanawiam sie nad mąką ziemniaczaną. Generalnie mąka a skrobia to podobno cos innego. Skrobia jest biala a mąka lekko zolta. Mąki ziemniaczanej w polsce nie widziałam. Zawsze jej sklad to skrobia ziemniaczana mimo iz na opakowaniu jako nazwa “tytuł” jest napisane mąka ziemniaczana. W Pani przepisach np na kluski slaskie jest skrobia ziemniaczana a na pyzy z mięsem mąka ziemniaczana. Dlaczego? I czy to to samo czy jednak nie to samo
Katarzyna Jankowska 28 września 2015 (15:15)
W Polsce stosuje się obie nazwy zamiennie. Mąka a skrobia to w sklepach to samo. Dla mnie w tym przypadku również:)
ToTemat 15 stycznia 2021 (14:18)
Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.