Knedle ziemniaczane ze śliwkami według babci Zosi

Moje pierwsze knedle ze śliwkami zrobiłam według wskazówek od babci Zosi. Ona przygotowuje dla Konrada, według tego samego sposobu, tzw. kluski śląskie oraz pyzy z mięsem. 
 
Moje knedle smakują naprawdę dobrze, są dość lekkie i proste w wykonaniu. Zdjęcia pod przepisem obrazują proces ich tworzenia. Polubiłam ten sposób, ponieważ można te knedle przygotować z takiej ilości ziemniaków jaka nam pozostała z poprzedniego dnia, albo jaką mamy pod ręką. Nie trzeba trzymać się konkretnej gramatury. Jedyne co musimy przestrzegać to proporcji.
Miałam niestety duże i wcale jeszcze nie do końca, pięknie dojrzałe śliwki.
Postarajcie się więc o mniejsze, wtedy wasze knedle będą zgrabniejsze:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas ugotowania ziemniaków
CZAS GOTOWANIA: ok. 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
  • ziemniaki najlepiej sypkie (z dużą ilością skrobi) np. typ Irga
  • mąka pszenna lub orkiszowa jasna w proporcji 1/4 ilości ziemniaków dla osób na diecie bezglutenowej (mąka jaglana lub z ciecierzycy)
  • ½ kg dojrzałych śliwek (najlepiej mniejszych)
  • ½ łyżki soli morskiej do gotowania ziemniaków
  • śmietana roślinna (owsiana lub ryżowa bezglutenowa) i cukier trzcinowy do polania knedli
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania śliwek
  • mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i przestudzić, rozgnieść bardzo dokładnie przy użyciu tłuczka do ziemniaków, a najlepiej przemielić przez maszynkę 
  2. Śliwki umyć, wydrylować, przepołowić, obsypać dobrze cukrem oraz oprószyć mąką ziemniaczaną
  3. Zmielone/potłuczone ziemniaki umieścić w okrągłym garnku, wyrównać nimi dno, podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe ćwiartki
  4. Jedną ćwiartkę ziemniaków przełożyć do miski, wolną przestrzeń po ziemniakach wypełnić taką ilością mąki, aby wyrównał się poziom składników w garnku
  5. Całość następnie przełożyć do miski z pozostałymi ziemniakami i zagniatać na gładkie ciasto
  6. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ½ cm, wykrawać koła przy pomocy mniejszej szklanki
  7. Na jedno kółko nałożyć połówkę śliwki, przykryć drugim kółkiem i zlepić brzegi, maczając palce w mące, następnie formować w dłoniach kule
  8. Zagotować wodę w garnku, do wrzątku delikatnie wrzucać knedle po kilka sztuk, tak aby się nie dotykały, zamieszać aby nie przywarły do dna, przykryć garnek pokrywką i zagotować
  9. W momencie gotowania odsłonić pokrywkę i gotować jeszcze bez przykrycia 3-5 minut
  10. Ugotowane knedle wyłożyć na talerz, polać śmietanką i posypać cukrem trzcinowym
Wskazówki:
Knedle można polać stopionym masłem z bułką tartą (jeśli dozwolone).
 
knedle ziemniaczane

13 komentarzy to "Knedle ziemniaczane ze śliwkami według babci Zosi"

  • comment-avatar
    Patrycja Wójcik 15 sierpnia 2012 (10:21)

    knedle bez jajek- w końcu znalazłam przepis!
    dziękuję i podzraiwam 🙂

  • comment-avatar
    Zim 15 sierpnia 2012 (20:20)

    Knedle ze śliwkami… Musiały być przepyszne! Pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    Gula 15 sierpnia 2012 (20:47)

    Tylko dwa razy w życiu jadłam knedle ze śliwkami:) Bardzo mi smakowały:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 sierpnia 2012 (21:04)

    Patrycja; możesz z tego zrobić także takie z mięsem lub kluski śląskie, robiłam niedawno, są super:)
    Zim; Dziękuję, nam smakowały, proponuje przepis wykorzystać:)
    Gula; Ja też jadłam rzadko bo myślałam,że z tym tyle pracy a to taka prościzna jest:)

  • comment-avatar
    Gosia 17 sierpnia 2012 (18:16)

    Uwielbiam knedle, wczoraj z lidla przytargałam siatkę śliwek i u mnie też były takie pyszności:)

  • comment-avatar
    mopswkuchni 23 sierpnia 2012 (11:53)

    Jeszcze nigdy nie robiłam, skorzystam z Twojego przepisu przy pierwszej próbie 🙂

  • comment-avatar
    Olga 19 czerwca 2013 (08:13)

    a czy takie knedle można zrobić z truskawkami…?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 czerwca 2013 (08:21)

    Olga; A kto nam zabroni eksperymentować w kuchni?:) Wybierz twarde truskawki.Smacznego!

  • comment-avatar
    Anonymous 10 października 2013 (10:26)

    A jak cos takiego wychodzi z jablkiem? Moj syn nie moze ani sliwek ani truskawek moze jablka i gruszki

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 października 2013 (11:33)

    Anonimowy; Ja nie robiłam z jabłkiem ale nie widzę żadnych przeciwwskazań aby użyć inne owoce. Babcia Zosia robi nam takie z mięsem i wtedy mamy danie na wytrawnie:)

  • comment-avatar
    Patika Patik 27 września 2015 (16:24)

    Zastanawiam sie nad mąką ziemniaczaną. Generalnie mąka a skrobia to podobno cos innego. Skrobia jest biala a mąka lekko zolta. Mąki ziemniaczanej w polsce nie widziałam. Zawsze jej sklad to skrobia ziemniaczana mimo iz na opakowaniu jako nazwa “tytuł” jest napisane mąka ziemniaczana. W Pani przepisach np na kluski slaskie jest skrobia ziemniaczana a na pyzy z mięsem mąka ziemniaczana. Dlaczego? I czy to to samo czy jednak nie to samo

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 września 2015 (15:15)

      W Polsce stosuje się obie nazwy zamiennie. Mąka a skrobia to w sklepach to samo. Dla mnie w tym przypadku również:)

  • comment-avatar
    ToTemat 15 stycznia 2021 (14:18)

    Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.