Cukinia Faszerowana a’la Bolognese pod Beszamelem

Piękną, zdrową cukinię w różnych rozmiarach przywiozłam od babci Broni. Część z niej wykorzystałam do Tagliatelle z cukinią i płatkami bazylii, większe okazy starłam na Placuszki z cukinii z orkiszem i lnem, a najmniejszą nafaszerowałam i zapiekłam.
Takie danie to nic prostszego, zwłaszcza gdy powstaje podczas przygotowywania Lasagne. Wystarczy odłożyć na bok porcję mielonego mięsa i sosu beszamel, wydrylować cukinię, nałożyć mięso i sos, zapiec i podawać.
Zapraszam i życzę Smacznego

Cukinia Faszerowana a’la Bolognese pod Beszamelem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut (45 minut z sosem)
CZAS ZAPIEKANIA: 20-30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki:

  • na sos bolognese oraz beszamel: połowa porcji jak na Lasagne
  • 2-3 cukinie (wielkość ogórka szklarniowego)
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
  • sól morska do przyprawienia

Przygotowanie:

  1. Usmażyć mięso bolognese oraz zrobić sos beszamelowy dokładnie według przepisu jak na Lasagne, zmniejszając ilość składników o połowę
  2. Cukinie umyć, odciąć końcówki (nie obierać, bo są młode i skórka jest miękka), wydrylować z pestek i miąższu (ja zrobiłam to przy pomocy łyżki stołowej), posolić
  3. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek lub masłem klarowanym
  4. Do wydrylowanych cukinii nakładać sos mięsny, a na niego sos beszamelowy, przykrywając w ten sposób warstwę mięsa
  5. Cukinie oprószyć dodatkowo płatkami drożdżowymi, przykryć naczynie przykrywką lub folią aluminiową
  6. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać do miękkości cukinii
  7. Podawać gorące danie samo lub z ryżem ugotowanym na sypko

Wskazówki:

Można przygotować całą porcję sosu bolognese i niewykorzystaną część zamrozić. Ja tak robię i potem mam gotowe mięsko zarówno do lasagne, jak i do cukinii.
Cukinia Faszerowana a'la Bolognese pod Beszamelem
Cukinia Faszerowana a'la Bolognese pod Beszamelem

Przed zapiekaniem

Cukinia Faszerowana a'la Bolognese pod Beszamelem

2 komentarze to "Cukinia Faszerowana a'la Bolognese pod Beszamelem"

  • comment-avatar
    przecinkowa 16 sierpnia 2012 (08:32)

    uwielbiam faszerowaną cukinię w każdej postaci 🙂 Muszę spróbować z tymi płatkami drożdżowymi 🙂

  • comment-avatar
    Gula 16 sierpnia 2012 (19:05)

    Bardzo lubię taką cukinię:) Dosyć często ją przygotowuje babcia męża mówiąc, że to jest taka jej zdrowa pizza:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.