Tagliatelle z cukinią i płatkami bazylii dla każdego

Cukinia to letnia włoska dynia. Czas na cukinię już trwa.
Wracając od mamy przywiozłam kilka pięknych okazów. Te większe nadają się do usmażenia lub zakonserwowania w słoiki, a te mniejsze wykorzystuję do nadziewania, placków lub sosów z makaronem.
Inspirację do tego dania znalazłam w mojej ulubionej książce z włoskimi przepisami czyli Makarony, Wielka Księga Kucharska. Pod hasłem cukinia natknęłam się na danie “Fettucine z cukinią i usmażoną bazylią”. Pomysł na bazylię bardzo mi się spodobał, jest prosty a bardzo atrakcyjny.
Makaron z cukinią przygotowuje się bardzo szybko. To z pewnością zaleta przy gotowaniu w upalne dni:) Moja wersja dania zyskała na dodatku śmietany, zmieniłam także proporcje składników. I jak zawsze zrobiłam dwie wersje tego dania, zarówno dla nieuczulonych, jak i dla mojego Alergika.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Tagliatelle z cukinią i płatkami bazylii

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 8 listków bazylii
  • 12 gniazd makaronu tagliatelle, bezjajeczny (licząc po 3 na osobę)
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 mała cebula, biała drobno posiekana
  • 300-400 g utartej cukinii ze skórką
  • 350 ml śmietany (ja użyłam ok. 100 ml śmietany owsianej dla mojego Alergika na pozostałe 3 porcje 250 ml śmietany kremowej)
  • 5+3 łyżek oliwy z oliwek (można zwiększyć ilość oliwy a zrezygnować z masła)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (dla Alergika)
  • 1 łyżka startego parmezanu (dla nieuczulonych)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy małą patelnię, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dokładamy po kilka listków bazylii (tak by swobodnie się smażyły), smażymy 1 minutę, wyjmujemy delikatnie (ja przy użyciu szczypiec do cukru), odkładamy na ręcznik papierowy
  2. Cukinię myjemy (nie obieramy), odcinamy końcówki, ścieramy na tarce, na grubych oczkach
  3. W dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy, gotujemy makaron al dente, odcedzamy
  4. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, mieszamy i smażymy na mniejszym ogniu około 1 minuty (ma się lekko zeszklić)
  5. Dokładamy cukinię, solimy i pieprzymy, smażymy mieszając ok. 2 minuty aż zmięknie
  6. Oddzielamy na drugą patelnię ¼ część cukinii dla Alergika, dolewamy śmietanę owsianą i nie gotujemy, dosypujemy 1 łyżkę płatków drożdżowych, mieszamy i doprawiamy do smaku
  7. Do pozostałej części cukinii dolewamy śmietanę zwykłą, lekko zagotowujemy, możemy dodać starty parmezan (lub żółty ser)
  8. Ugotowany makaron przekładamy w odpowiednich proporcjach do patelni z sosami, mieszamy i podajemy gorący, ustrojony na talerzu usmażonymi listkami bazylii

Wskazówki:

Makaron można podać gorący na talerz, a dopiero potem polać gorących sosem.
Danie oczywiście można odgrzewać.
Ilość śmietany może być zmniejszona lub zwiększona w zależności od naszych upodobań smakowych. Danie to można przygotować pomijając śmietanę, na samej oliwie z oliwek.
Tagliatelle z cukinią i płatkami bazylii
Tagliatelle z cukinią i płatkami bazylii

4 komentarze to "Tagliatelle z cukinią i płatkami bazylii dla każdego"

  • comment-avatar
    Gula 27 lipca 2012 (12:38)

    Takiej cukini jeszcze nie jadłam:) Podoba mi się:)

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 27 lipca 2012 (13:32)

    ale mniamuśne! Uwielbiam cukinię i chętnie wykorzystam Twój przepis i niebawem sobie ją przyrządzę:D
    pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Anonymous 27 lipca 2012 (19:07)

    A gdzie mozna kupic platki drozdzowe? I do czego mozna je jeszcze uzyc? Zainrygowaly mnie 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 lipca 2012 (18:58)

    Gula; Wypróbuj nam smakuje:)
    Wegan Nerd; Życzę Smacznego!
    Anonimowy; Poczytaj o płatkach na blogu, głównie używam je jako zamiennika sera żółtego,są bogate w witaminy i minerały, świetnie na cerę:) Powinni je jeść nie tylko Alergicy. Ja używam do pizzy, zapiekanek, sosów, kanapek, kotletów:) polecam a kupisz je w sklepach internetowych Evergreen oraz Vegabutik, pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.