Lasagne bez sera ale z płatkami drożdżowymi

Czas urlopowania chwilowo się skończył. Miłość do prostej, ale jakże bogatej kuchni włoskiej pozostanie niezmienna:) 

Rzym piękny, nikogo o tym nie trzeba przekonywać. Kilka dni, w czasie których najważniejszym było co zwiedzić i co zjeść minęło nam bardzo szybko:). Pogoda dopisała chociaż bez deszczu się nie obyło. Uważam jednak, że to odpowiednia pora roku przy nastawieniu na zwiedzanie. Zobaczyliśmy wszystko co zaplanowaliśmy, oczywiście z przyjemnością tam wrócimy i uzupełnimy braki:)
Jeśli macie ochotę na kilka zdjęć z Rzymu, na Facebooku załączę link do albumu:) (jak już je opiszę i posegreguję)
A teraz czas na gotowanie, mój mały Alergik stęskniony za kuchnią mamy. Proponuję dziś włoskie Lasagne, wykonane jak klasyczne, ale pozbawione sera żółtego. 
Bałam się czy taka wersja lasagne się sprawdzi ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Mały nie pozwalał nam nawet próbować, był zachwycony i teraz ciągle prosi o Lasagne:) Robiłam je już kilka razy, więc przepis oczywiście jest sprawdzony. 
O płatkach drożdżowych, których używam do tostów, zapiekanek i w tym przypadku beszamelu poczytajcie pod przepisem w części Pamiętaj. Długo ich szukałam na polskim rynku, ale gdzie je kupuję znajdziecie w załączonym linku:)
Polecam i życzę Smacznego

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS GOTOWANIA: 1h i 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 600 g mięsa wieprzowego, zmielone
  • 1 duża marchew obrana, pokrojona w plasterki (ćwiartki)
  • 250 ml przetartych pomidorów 
  • 250 ml bulionu lub wywaru warzywnego
  • 1 kubek czerwonego wina (u mnie półwytrawne) z wina można ostatecznie zrezygnować, zmieni się nieco smak, będzie łagodniejszy
  • ½ małej cebuli białej
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól morska i pieprz do smaku
  • olej do smażenia ok. 2-4 łyżki
  • 8 płatów makaronu lasagne (u mnie suszony) bezjajeczny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
Na sos beszamelowy
  • 30 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
  • 40 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego
  • 125 ml  mleka orkiszowego lub owsianego
  • 250 ml  rosołu
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2  pełne łyżki płatków drożdżowych (można bez płatków ale straci posmak żółtego sera)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojone w ćwiartki plasterki marchwi, smażyć na małym ogniu aż marchew lekko zmięknie, od czasu do czasu mieszając
  2. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i smażyć na lekki brąz cały czas mieszając i rozgniatając widelcem grudki
  3. Dodać rosół oraz wino, gotować przez kilka minut, dodać przetarte pomidory i cukier, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak około 1 godziny, często mieszając ponieważ płyn wyparowuje a pozostaje nam gęsty sos mięsny
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Zagotować w większym płaskim garnku wodę na lasagne
  6. Przygotować sos beszamelowy: Margarynę połączyć z mąką, przy pomocy widelca (zmieszać). Rozgrzać małą patelnię lub rondelek, stopić margarynę z mąką, smażyć na małym ogniu ok. 1 minuty mieszając. Dolewać powoli mleko i rosół stale mieszając gotować, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową i płatki drożdżowe, sól i pieprz do smaku, zdjąć z ognia. Przykryć rondelek folią spożywczą, aby nie powstał kożuszek, odstawić
  7. Rozgrzać piekarnik do 180°C a naczynie do zapiekania Lasagne posmarować margaryną bezmleczną lub oliwą
  8. Do zagotowanej wody na makaron wkładać po 4 płaty lasagne i lekko zagotować, dosłownie 1 minutę (chodzi o to aby makaron był podatniejszy przy układaniu w naczyniu). Można suchy makaron zastosować zgodnie z opisem na opakowaniu i pominąć podgotowanie
  9. Podgotowane płaty lasagne osączyć i ułożyć warstwą w na dnie naczynia
  10. Na warstwie makaronu rozsmarować cienką warstwę gęstego sosu mięsnego, na niej położyć cienką warstwę beszamelu (jeśli beszamel ostygł i jest zbyt gęsty, podgrzać go trochę by łatwiej się rozsmarowywał)
  11. Na warstwę beszamelu ułożyć kolejne płaty lasagne, dociskając lekko by uszło powietrze. Układać warstwy kolejno tak, aby ostatnią był beszamel (u mnie w naczyniu 20 cm x 20 cm ułożyłam 4 warstwy) (na zdjęciach nałożyłam na siebie dwie porcje więc warstw jest więcej:)
  12. Ostatnią warstwę beszamelu posypać jeszcze płatkami drożdżowymi
  13. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30-40 minut
  14. Przed krojeniem odstawić na 10 minut, podawać gorące
Wskazówki:
Ja używam przetartych pomidorów w szklanej butelce w wersja BIO, można także wykorzystać zagęszczony sok pomidorowy w kartonie, oraz pomidory z puszki.
Sos mięsny musi być gęsty! Przygotowuję go podobnie jak na Spaghetti Bolognese
Przepis na Klasyczne Lasagne znalazłam w książce „Makarony, Wielka Księga Kucharska”, s. 234.
Co to są płatki drożdżowe?
To drobniutkie płatki z suszonych, jadalnych drożdży nieaktywnych, przypominające tartą bułkę.
Są one naturalnym źródłem witamin z grupy B (zawierają duże ilości witaminy B1, B2, B3 i B8), a także witaminy H i D oraz mikroelementy, w tym chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen oraz cynę.
Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nukleoproteiny i enzymy. Płatki drożdżowe są także źródłem łatwo przyswajalnego białka.
Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Ze względu na bogaty skład płatki drożdżowe są idealnym suplementem diety w przypadku problemów ze skórą lub włosami. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych. 

Dzięki zawartości dużych ilości łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących, drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, przyspieszający procesy regeneracji, wzmacniają system odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Przywracają także odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie korzystnie oddziałują na skórę, paznokcie i włosy. Zastępują nabiał w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Mogą być dodawane do zup, sosów, pasztetów, a także jako przyprawa do sałatek, kanapek, musli, potraw duszonych czy koktajli.
Mają delikatny smak i aromat, przypominają smak sera żółtego, ale nieznacznie wpływają na ogólny smak potraw. 
 

14 komentarzy to "Lasagne bez sera ale z płatkami drożdżowymi"

  • comment-avatar
    Kaś 23 kwietnia 2012 (13:43)

    bardzo ciekawy przepis, do zapisania
    p.s. a zdjęcia z Rzymu mile widziane 🙂

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 23 kwietnia 2012 (18:42)

    Super, że jesteście zadowoleni 🙂 A jak rozwiązujecie kwestię jedzenia na wakacjach? Ja w tym roku chyba zdecyduję się na własny prowiant, bo bałabym się ryzykować. O płatkach drożdżowych slyszalam, ale nie wiedziałam, że w smaku przypominają ser żółty. W takim razie wpisuję je na listę zakupów 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 kwietnia 2012 (18:53)

    Kaś;To klasyczne lasagne bez sera, które naprawdę jest pyszne:)
    Muffinkowa Mama; Jedzenie w czasie wakacji to niestety wciąż problem. Chętnie o tym napiszę post, za długo by skomentować. Napisz do mnie na email, podzielę się swoimi doświadczeniami i sprawdzonymi rozwiązaniami:)

  • comment-avatar
    Patyska 24 kwietnia 2012 (05:58)

    MAG, dobrze mieć Cię z powrotem :-*
    Lasagna super, będę się obżerać 🙂

  • comment-avatar
    Anonymous 26 marca 2013 (14:30)

    Mam pytanie odnośnie tych płatków drożdżowych – od ktorego roku mozna je dawać dziecku? Czy nie ma ograniczeń? Szukam urozmaiceń dla ponad rocznego synka, który ma dietę tak ograniczoną, że każda kolejna rzecz byłaby zbawieniem…
    Jadziq

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 marca 2013 (22:05)

    Jadziq; Nie jestem dietetyczką, nie potrafię na 100% odpowiedzieć. Jako mama nie bałabym się podać tych płatków. Poczytaj o nich w części Porady. Są bogate w wiele składników i mogą wzbogacić danie smakowo. Jak ze wszystkim co nowe, podaj na początek odrobinę. Obserwuj i jeśli wszystko w porządku znów próba. U Alergika każde wprowadzenie nowości należy dokonywać ostrożnie. Powodzenia:)

  • comment-avatar
    Anonymous 29 marca 2013 (17:51)

    Właśnie czytałam w Poradach o nich i dlatego tak się zainteresowałam 🙂 Dziękuję za odpowiedź
    Jadziq

  • comment-avatar
    Aspik Jasiek 5 czerwca 2013 (11:41)

    Uwielbiam lasagne 😉 a płatki drożdżowe…. wkrótce wyruszam na poszukiwania 😉
    dzięki 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 czerwca 2013 (13:06)

    Apsik Jasiek; Sklepy ze zdrową żywnością je mają. Przydadzą się do różnych dań, sosów, zup czy sałatek:)

  • comment-avatar
    Joanna Dukaczewska 18 września 2016 (11:10)

    a czy są odpowiednie dla osoby uczulonej lub nietolerującej drożdże?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 września 2016 (21:49)

      Czego dotyczy pani pytanie?

      • comment-avatar
        Joanna Dukaczewska 18 września 2016 (22:14)

        ojej, przepraszam, ze tak nie jasno, Miałam na myśli czy płatki drożdżowe są odpowiednie dla osoby z alergia lub nietolerancja drożdży?

  • comment-avatar
    Megi 23 lutego 2020 (23:48)

    Czegoś nie rozumiem… płatki drożdżowe zastąpią ser żółty,ale beszamel jest na mleku. O co chodzi? Przepraszam,ale mamą alergika jestem od kilku dni…..

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 lutego 2020 (21:42)

      Beszamel jest na mleku orkiszowym czyli roślinnym:) Wszystkie dania na blogu są bez mleka, jajek i produktów, które je zawierają. Wyłącznie w kategorii Nie dla alergika znajduje się kilka przepisów tradycyjnych.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.