Gruszki w syropie z polewą karobową

Zanim pojawią się piękne i świeże owoce letnie można jeszcze wykorzystać dostępne obecnie gruszki i przyrządzić pyszny deser. 

Gruszki przed podaniem można schłodzić w lodówce, my zjedliśmy ciepłe:). Zamiast wina użyłam własny miks czyli woda z Amaretto.
Inspirowałam się przepisem znalezionych w książce “Smaki Świata, Francja” na gruszki w sosie czekoladowym:).
Kiedy okazało się, że mój syn ma także uczulenie na jabłka, gruszki częściej goszczą na naszym stole, chociaż niestety są także alergenne. Na szczęście gruszki uczulają o połowę rzadziej niż jabłka. Więcej na temat alergii na gruszki możecie poczytać TUTAJ 
Polecam i życzę Smacznego

Gruszki w syropie z polewą karobową

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5-10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-45 minut
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
  • 6 dojrzałych gruszek np. Konferencje (na deser zużyłam 2 a 4 przeznaczyłam na ciasto Nigelli z gruszkami:)
  • 500 ml wody (można też ¼ wody a ¾ wina deserowego)
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 rozcięta laska wanilii
  • 100 ml Amaretto
  • sorbet gruszkowy
  • polewa karobowa
Przygotowanie:
  1. Do rondla wlać wodę i sok z limonki lub cytryny, cukier, dodać laskę wanilii i Amaretto, postawić na silnym ogniu
  2. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki wrzucić do rondla i doprowadzić płyn do wrzenia (jeśli obieracie gruszki wcześniej trzeba pamiętać, aby zamoczyć je w wodzie z sokiem z cytryny wtedy nie ściemnieją)
  3. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki, aż będą miękkie od 5-15minut, sprawdzić nakłuwając czubkiem noża (długość gotowania gruszek zależy od stopnia ich dojrzałości)
  4. Przełożyć gruszki do naczynia, a syrop jeszcze gotować doprowadzając do odparowania co najmniej połowy płynu
  5. Gruszki ułożyć w pucharkach, jeszcze ciepłe (u mnie), polać syropem, dodać gałkę sorbetu i polać ją wcześniej przygotowaną polewą karobową lub dla tych co mogą sosem czekoladowym
Jak zrobić polewę karobową czyli niby-czekoladową znajdziecie TUTAJ

No Replies to "Gruszki w syropie z polewą karobową"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.