Zanim pojawią się piękne i świeże owoce letnie można jeszcze wykorzystać dostępne obecnie gruszki i przyrządzić pyszny deser.
Gruszki przed podaniem można schłodzić w lodówce, my zjedliśmy ciepłe:). Zamiast wina użyłam własny miks czyli woda z Amaretto.
Inspirowałam się przepisem znalezionych w książce “Smaki Świata, Francja” na gruszki w sosie czekoladowym:).
Kiedy okazało się, że mój syn ma także uczulenie na jabłka, gruszki częściej goszczą na naszym stole, chociaż niestety są także alergenne. Na szczęście gruszki uczulają o połowę rzadziej niż jabłka. Więcej na temat alergii na gruszki możecie poczytać TUTAJ
Polecam i życzę Smacznego
Gruszki w syropie z polewą karobową
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5-10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-45 minut
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
- 6 dojrzałych gruszek np. Konferencje (na deser zużyłam 2 a 4 przeznaczyłam na ciasto Nigelli z gruszkami:)
- 500 ml wody (można też ¼ wody a ¾ wina deserowego)
- sok z ½ limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 rozcięta laska wanilii
- 100 ml Amaretto
- sorbet gruszkowy
- polewa karobowa
Przygotowanie:
- Do rondla wlać wodę i sok z limonki lub cytryny, cukier, dodać laskę wanilii i Amaretto, postawić na silnym ogniu
- Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki wrzucić do rondla i doprowadzić płyn do wrzenia (jeśli obieracie gruszki wcześniej trzeba pamiętać, aby zamoczyć je w wodzie z sokiem z cytryny wtedy nie ściemnieją)
- Zmniejszyć ogień i gotować gruszki, aż będą miękkie od 5-15minut, sprawdzić nakłuwając czubkiem noża (długość gotowania gruszek zależy od stopnia ich dojrzałości)
- Przełożyć gruszki do naczynia, a syrop jeszcze gotować doprowadzając do odparowania co najmniej połowy płynu
- Gruszki ułożyć w pucharkach, jeszcze ciepłe (u mnie), polać syropem, dodać gałkę sorbetu i polać ją wcześniej przygotowaną polewą karobową lub dla tych co mogą sosem czekoladowym
Jak zrobić polewę karobową czyli niby-czekoladową znajdziecie TUTAJ
No Replies to "Gruszki w syropie z polewą karobową"