Placuszki z cukinii to alternatywa dla placków ziemniaczanych.
Cukinia to jedno z pierwszych warzyw jakie podajemy rozszerzając dietę dziecka. Może ją jeść już sześciomiesięczny bobas. Cukinia ułatwia trawienie, odkwasza organizm. Posiada witaminę K, B i C. Zawiera wapń i potas.
Moje placki wzbogaciłam świeżo zmielonym lnem złocistym oraz razową mąką orkiszową.
Osoby nieuczulone mogą dodać jajko.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placuszki z cukinii z orkiszem i lnem
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Trudność: łatwe
Liczba: 6-8
Składniki:
- 300 g startej cukinii, obranej ze skórki
- ¼ cebuli, startej
- 1 łyżeczka zmielonego lnu złocistego (można pominąć)
- 3-4 łyżki mąki orkiszowej razowej typ 2000 lub jasnej
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub tapioki + 2 łyżki wody
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, odczekać aż puści sok, można go odlać aby placki nie były za wilgotne
- Dodać startą cebulę, len mielony oraz roztwór skrobi kukurydzianej
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodawać po łyżce mąki sprawdzając czy konsystencja masy jest już dość gęsta ale nadal wilgotna
- Odstawić przygotowaną masę z cukinii na kilka minut, najlepiej do lodówki
- Rozgrzać patelnię, dodać oliwę lub masło klarowane i smażyć placuszki z każdej ze stron na rumiany kolor (nie spieszmy się przewracaniem placków na drugą stronę, niech się dobrze zrumienią)
- Podawać same, lub z dodatkiem śmietany owsianej (ja lubię je na wytrawnie, ale w mojej rodzinie jada się je także z dodatkiem cukru, wtedy przy doprawianiu dodajemy tylko odrobinę soli i pieprzu)
6 komentarzy to "Placuszki z cukinii z orkiszem i lnem"
Dusia 27 kwietnia 2012 (10:37)
pyszne
Patyska 30 kwietnia 2012 (12:27)
Jak mój starszy nic nie mógł, to smażyłam mu placuszki z cukinii, choć oczywiście nie tak fajne jak Twoje 🙂 No te Twoje to wyglądają tak, że aż mi się ich zachciało!
Mama Alergika 1 maja 2012 (12:34)
Dusiu; Naprawdę smaczne, pewnie też robisz podobne:)
Patysko;Mój jak nic nie może to zjada "kresowiaki", a za cukinią przestał przepadać. Jak ten smak u dzieci szybko się zmienia.
Marta 4 grudnia 2013 (13:13)
Witam,
robię te placuszki od dłuższego czasu, są absolutnie pyszne. Teraz chce przekazać przepis do żłobka, do którego uczęszcza córka żeby robili je dzieciom. Niestety nie używają tam lnu mielonego ani skrobi kukurydzianej. Podejrzewam że skrobię można zastąpić mąką ziemniaczaną. czy można w takim razie pominąć len czy się rozpadną? I pytanie kolejne – moja córka może jeść żółtko jajka, czy
Mama Alergika 4 grudnia 2013 (13:37)
Marto; Bardzo mnie ciekawi dlaczego nie używają lnu? Oczywiście skrobię można zastąpić ziemniaczaną czy z tapioki. W przepisie skrobia + woda zastępują jajko, trochę sklejają. Można dodać zwykłej mąki, żeby bardziej zlepić cukinię zamiast lnu. Jeśli dodasz żółtko masa będzie trochę bardziej mokra więc dosypiesz więcej mąki. Z tymi plackami należy postępować podobnie jak z ziemniaczanymi. Masę
Marta 4 grudnia 2013 (22:15)
Ech, ze zlobkiem mam generalnie problem bo moja corka ma alergie na nabial, przetwory i bialko jajka. No i ńiestety w zlobku nie maja pomyslow co jej dawac do jedzenia, np.na podwieczorek kiedy inne dzieci dostaja ciasto drozdzowe. Z Twoich przepisow nie wszytsko moga zrobic bo wielu produktow nie maja w specyfikacji wiec nie moga ich kupic (a przynajmniej tak mi to tlumacza). Sama zanosze im