Zupa Krem z Zielonego Groszku

Za chwilę zapomnimy o mrożonkach, na szczęście już czas na świeże warzywa i owoce:)

Dla tych jednak, którzy mają w zamrażarce paczkę zielonego groszku, propozycja szybkiej i pysznej zupy.
Zrobiłam ją jeszcze przed wyjazdem na długi weekend, więc śladu już po niej dawno nie ma, ale jest przepis i nadzieja, że posmakuje Wam ta zielona zupa, równie bardzo jak mnie:). 
Nie bardzo wiedziałam czym ją doprawić, aby słodki smak groszku stał się bardziej wyrazisty, zastanawiałam się nad gałką muszkatołową świetnie się sprawdziła w przypadku zupy krem z brokułów. Podpowiedź znalazłam w Kwestii Smaku, a mianowicie cynamon i lubczyk. Zaintrygowało mnie to połączenie i muszę przyznać jest super:).
Mój mały Alergik znów powiedział „Nie” na widok zielonej zupy:(.
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
  • 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu (ja wykorzystałam rosół z poprzedniego dnia) (można użyć także rosół warzywny BIO w kostkach)
  • ½ litra przegotowanej wody (gdy zupa wyda się nam za gęsta po zmiksowaniu)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w kostkę
  • 450 g mrożonego groszku (1 opakowanie)
  • ½ cebuli
  • ¼ białej części pora
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • lubczyk (u mnie suszony)
Przygotowanie:
  1. Ugotować wywar z warzyw lub wykorzystać jak ja, rosół z dnia poprzedniego (można ostatecznie użyć rosół warzywny BIO w kostce)
  2. W garnku na zupę rozgrzać oliwą z oliwek, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i por, aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i lekko je poddusić wraz z cebulą i porem
  3. Dodać rosół, doprowadzić do wrzenia ale na średnim ogniu, dodać mrożony groszek (dodałam jeszcze nierozmrożony, ale powinno się go rozmrozić przed użyciem, będzie się krócej gotował, a to z korzyścią dla nas)
  4. Całość doprawić lubczykiem, rozdrobnić przy użyciu blendera na kremową konsystencję, doprawić solą morską, i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Gdy zupa wyda się nam za gęsta dodać przegotowaną wodę lub rosół
  5. Zmiksowaną zupę doprawić cynamonem i sokiem z limonki, dobrze podgrzać przed podaniem, doprawić na talerzu gęstą śmietaną owsianą
  6. Można ją podawać także z grzankami czosnkowymi
 

2 komentarze to "Zupa Krem z Zielonego Groszku"

  • comment-avatar
    Dusia 1 maja 2012 (09:50)

    Jaki ładny wzorek 🙂 a zupa shrekowa:D

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 maja 2012 (12:31)

    Może jakbym taką nazwę jej nadała, syn by zjadł:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.