Za chwilę zapomnimy o mrożonkach, na szczęście już czas na świeże warzywa i owoce:)
Dla tych jednak, którzy mają w zamrażarce paczkę zielonego groszku, propozycja szybkiej i pysznej zupy.
Zrobiłam ją jeszcze przed wyjazdem na długi weekend, więc śladu już po niej dawno nie ma, ale jest przepis i nadzieja, że posmakuje Wam ta zielona zupa, równie bardzo jak mnie:).
Nie bardzo wiedziałam czym ją doprawić, aby słodki smak groszku stał się bardziej wyrazisty, zastanawiałam się nad gałką muszkatołową świetnie się sprawdziła w przypadku zupy krem z brokułów. Podpowiedź znalazłam w Kwestii Smaku, a mianowicie cynamon i lubczyk. Zaintrygowało mnie to połączenie i muszę przyznać jest super:).
Mój mały Alergik znów powiedział „Nie” na widok zielonej zupy:(.
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki:
- 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu (ja wykorzystałam rosół z poprzedniego dnia) (można użyć także rosół warzywny BIO w kostkach)
- ½ litra przegotowanej wody (gdy zupa wyda się nam za gęsta po zmiksowaniu)
- 2 średniej wielkości ziemniaki, umyte, obrane, pokrojone w kostkę
- 450 g mrożonego groszku (1 opakowanie)
- ½ cebuli
- ¼ białej części pora
- ¼ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- sól morska, pieprz
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- lubczyk (u mnie suszony)
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z warzyw lub wykorzystać jak ja, rosół z dnia poprzedniego (można ostatecznie użyć rosół warzywny BIO w kostce)
- W garnku na zupę rozgrzać oliwą z oliwek, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i por, aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i lekko je poddusić wraz z cebulą i porem
- Dodać rosół, doprowadzić do wrzenia ale na średnim ogniu, dodać mrożony groszek (dodałam jeszcze nierozmrożony, ale powinno się go rozmrozić przed użyciem, będzie się krócej gotował, a to z korzyścią dla nas)
- Całość doprawić lubczykiem, rozdrobnić przy użyciu blendera na kremową konsystencję, doprawić solą morską, i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Gdy zupa wyda się nam za gęsta dodać przegotowaną wodę lub rosół
- Zmiksowaną zupę doprawić cynamonem i sokiem z limonki, dobrze podgrzać przed podaniem, doprawić na talerzu gęstą śmietaną owsianą
- Można ją podawać także z grzankami czosnkowymi
2 komentarze to "Zupa Krem z Zielonego Groszku"
Dusia 1 maja 2012 (09:50)
Jaki ładny wzorek 🙂 a zupa shrekowa:D
Mama Alergika 1 maja 2012 (12:31)
Może jakbym taką nazwę jej nadała, syn by zjadł:)