Spaghetti Bolognese

Prawie każda rodzina ma swoją ulubioną wersję tej potrawy.
Nic dziwnego, ponieważ to najpopularniejsza z istniejących potraw z makaronem:).
Już słyszę jak po powrocie ze szkoły mój syn pyta: „Co dziś na obiad?”
Słysząc Spaghetti Bolognese obdaruje mnie wielkim uśmiechem:)
Cieszę się, że już mogę mu podawać pomidory.
Uwielbiam włoską kuchnię i zapewniam, że znajdziecie na blogu dużo włoskich dań.
Zapraszam i życzę Smacznego:)

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 1h i 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
  •  500 g  mięsa wieprzowo-wołowego, zmielone
  • 2 duże marchewki obrane, pokrojone w plasterki (ćwiartki)
  •  1 i ½ kubka pulpy pomidorowej (przetarte pomidory)
  •  2 kubki wywaru z wołowiny (lub bulionu wołowego)
  •  ½ kubka czerwonego wina
  •  1 mała cebula biała
  •  ½ łyżeczki cukru
  •  2 duże ząbki czosnku zmiażdżone
  • sól i pieprz do smaku
  •  oliwa z oliwek do smażenia ok. 2łyżki
  •  500 g spaghetti
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni
  2. Dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojone w ćwiartki plasterki marchwi, smażyć na małym ogniu mieszająć, aż marchew się lekko zrumieni
  3. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i smażyć na lekki brąz cały czas mieszając i rozgniatając widelcem grudki
  4. Dodać wywar wołowy oraz wino, gotować przez kilka minut
  5. Dodać następnie pulpę pomidorową i cukier, zagotować, zmniejszyć ogień
  6. Gotować na mniejszym ogniu około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem 
  8. W trakcie gotowania, gdy sos wyda się za gęsty, należy dodać szklankę przegotowanej wody i gotować dalej
  9. Pod koniec gotowania sosu nastawić w dużym garnku wodę na makaron, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
  10. Makaron ugotować al dente, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać ugotowanym sosem
Wskazówki:
Używam przetartych pomidorów w szklanej butelce wersja Bio. Można z powodzeniem wykorzystać zagęszczony sok pomidorowy w kartonie, oraz pomidory z puszki.
W oryginalnym przepisie wraz z marchewką dodaje się także seler naciowy w plasterkach, można również dodać posiekaną natkę pietruszki (kwestia smaku). Gotowe danie w wersji dla nieuczulonych można posypać utartym parmezanem.

Pamiętajcie!

Marchew jak i inne warzywa przed obraniem starannie myjemy. Obierając warzywa umyte dbamy o swoje dłonie:).
Inspirację do tego dania znalazłam w książce pt.: Makarony, Wielka Księga Kucharska