Zupy od jakiegoś czasu niestety nie należą do ulubionych dań mojego Alergika.
Wiem, że to przejściowe więc nadal je gotuję i próbuję przemycić coś nowego:)
Oczywiście eliminuję z nich produkty, które są niedozwolone dla mojego syna. Rodzina przywykła już do zup bez selera i zabielania, nie protestują:). Nie dodaję także przypraw z zawartością glutaminianu sodu. W warzywa zaopatruję się u sprawdzonego rolnika lub dostaję z przydomowego ogródka mamy (szkoda, ze mieszka tak daleko).
Zapraszam i życzę Smacznego
Krupnik z kaszą jaglaną
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
-
3 litry esencjonalnego wywaru z indyka (pół skrzydełka indyka) i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
- 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- pół umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki,lubczyk, sól, pieprz)
- 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej (wcześniej wypłukanej)
Przygotowanie:
-
Ugotować wywar z indyka i warzyw jak na rosół
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchew
- Gotować zupę do miękkości ziemniaków, następnie dodać kaszę jaglaną wcześniej opłukaną
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami
- Zupę podawać z dodatkiem zielonej natki pietruszki lub koperku
Wskazówki:
Cebulę zawsze podpiekam na kuchence (podpatrzone u mamy:), podnosi to walory smakowe zupy.
Natki pietruszki nie należy gotować razem z potrawą bo traci ona swój aromat, wrzucam ją pod koniec gotowania.
Krupnik z kaszą jaglaną to zupa zdrowa i lekkostrawna.
“Proso ma właściwości lecznicze, wzmacnia nerki, wpływa korzystnie na żołądek i trzustkę…działa alkalizująco – równoważy nadkwasotę, charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów. Jest także bogate w krzem i działa przeciwgrzybiczo”.
3 komentarze to "Krupnik z kaszą jaglaną"
Matka na diecie 24 lipca 2013 (12:24)
Pyszny jest ten krupnik. dawniej robiłam tylko z kaszy jęczmiennej, ale odkąd odkryłam ten przepis robię tylko z jaglanką. 🙂
Mama Alergika 24 lipca 2013 (15:47)
Z nami było podobnie:) Teraz już tylko taki gotuję. Dziękuję za komentarz
Justyna 13 kwietnia 2021 (10:14)
Ja nie mogę Kaszy jęczmiennej , bo po 35 latach odkryto, ze mam celiakie. Krupnik jadam tylko z jaglanką.:)