Krupnik z kaszą jaglaną

Zupy od jakiegoś czasu niestety nie należą do ulubionych dań mojego Alergika.
Wiem, że to przejściowe więc nadal je gotuję i próbuję przemycić coś nowego:)
Oczywiście eliminuję z nich produkty, które są niedozwolone dla mojego syna. Rodzina przywykła już do zup bez selera i zabielania, nie protestują:). Nie dodaję także przypraw z zawartością glutaminianu sodu. W warzywa zaopatruję się u sprawdzonego rolnika lub dostaję z przydomowego ogródka mamy (szkoda, ze mieszka tak daleko).

Zapraszam i życzę Smacznego

Krupnik  z kaszą jaglaną

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS GOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:

  • 3 litry esencjonalnego wywaru z indyka (pół skrzydełka indyka) i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
  • 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • pół umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki,lubczyk, sól, pieprz)
  • 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej (wcześniej wypłukanej)
Przygotowanie:
  1. Ugotować wywar z indyka i warzyw jak na rosół
  2. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchew
  3. Gotować zupę do miękkości ziemniaków, następnie dodać kaszę jaglaną wcześniej opłukaną
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami
  5. Zupę podawać z dodatkiem zielonej natki pietruszki lub koperku
Wskazówki:
Cebulę zawsze podpiekam na kuchence (podpatrzone u mamy:), podnosi to walory smakowe zupy.
Natki pietruszki nie należy gotować razem z potrawą bo traci ona swój aromat, wrzucam ją pod koniec gotowania.
Krupnik z kaszą jaglaną to zupa zdrowa i lekkostrawna.
„Proso ma właściwości lecznicze, wzmacnia nerki, wpływa korzystnie na żołądek i trzustkę…działa alkalizująco – równoważy nadkwasotę, charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów. Jest także bogate w krzem i działa przeciwgrzybiczo”.

Zaczerpnięte z Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford.

 
 
 
 
 

 

2 komentarze to "Krupnik z kaszą jaglaną"

  • comment-avatar
    Matka na diecie 24 lipca 2013 (12:24)

    Pyszny jest ten krupnik. dawniej robiłam tylko z kaszy jęczmiennej, ale odkąd odkryłam ten przepis robię tylko z jaglanką. 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 lipca 2013 (15:47)

    Z nami było podobnie:) Teraz już tylko taki gotuję. Dziękuję za komentarz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.