Grillowana Pierś z Indyka z Grillowanym Ananasem

Była już grillowana Pierś z Indyka w Syropie Klonowym, Grillowany Indyk Musztardowy, a teraz czas na wersję indyka podaną z grillowanym ananasem.Takie danie prawie pozbawione tłuszczu, bez panierki i długiego smażenia jest zdecydowanie odchudzone.

Szybki i prosty obiad w tygodniu to zysk na czasie.
Mięso zamarynowałam kilka godzin wcześniej (można też na noc), zanim syn zdążył się przygotować do obiadu po przyjściu ze szkoły, danie stało już na stole. Wraz z porcją mięska podałam Ziemniaki Pieczone.
Wiele osób jak się okazuje jest uczulonych na ananasy więc to nie jest danie dla nich:(
Nieuczulonych informuję, że jeść ananasy warto. 
Zawierają sporo błonnika, witaminy C, A,B ,PP i kwas foliowy. Trzeba pamiętać także, że ananas zawiera bromelinę, czyli enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie. To właśnie ona powoduje, że roztwór żelatyny zmieszany z kawałkami świeżych owoców się nie ścina!
Przepis dołączam do akcji Egzotyka Zimową Porą oraz Odchudzone Dania
Polecam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + ok. 2-3h marynowania
CZAS SMAŻENIA: ok. 10-15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 2
Składniki:
  • pierś z indyka ok. 250 g
  • sól morska i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ½ ananasa
Marynata:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu jeśli dozwolony)
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki (tylko jeśli dozwolona!)
Dodatkowo: patelnia grillowa
Przygotowanie:
  1. Ananas przepołowić „równikowo”, przekroić znów na pół, oczyścić ze skóry, skropić oliwą z oliwek
  2. Układać kawałki ananasa na rozgrzanej patelni grillowej, przypiekać na średnim ogniu ok.2 minuty z każdej ze stron
  3. Upieczony ananas odłożyć na talerzyk, przykryć folią aluminiową, tak aby całkiem nie wystygł, podczas gdy będziemy smażyć piersi indyka
  4. Pierś z indyka, umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
  5. Każdy plaster spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka (tłuc mięso delikatnie przez folię spożywczą)
  6. Mięso posolić, popieprzyć
  7. Do głębszego naczynia (miski) wlać ocet balsamiczny, syrop klonowy, wsypać odrobinę ostrej papryki, wymieszać
  8. Kawałki mięsa zanurzyć w przygotowanej marynacie i odstawić do schłodzenia na minimum 2-3h
  9. Rozgrzać patelnię-grill, dodać oliwę z oliwek i smażyć piersi z indyka z każdej strony na rumiany kolor (trochę pryskają podczas smażenia, można przykryć patelnię folią aluminiową)
  10. Ułożyć na talerzu kawałki grillowanego ananasa, położyć na nie gorące kawałki indyka, podawać od razu z dodatkiem pieczonych ziemniaków, czy ryżu ugotowanego na sypko
 

1 Reply to "Grillowana Pierś z Indyka z Grillowanym Ananasem"

  • comment-avatar
    Arnika 2 grudnia 2012 (09:59)

    Mmmmm, wygląda baaardzo apetycznie!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.