Dorsz smażony

Taki obiad to szybka sprawa, zwłaszcza gdy dysponujemy świeżą rybą.

Proponuję dietetyczne danie, z dużą ilością kwasów omega 3:)
Ja kupuję filety z dorsza na warszawskim BioBazarze, mam pewność ich świeżości.
U nas nie ma na szczęście alergii na ryby. Zdarza się ona dość często, więc trzeba być czujnym!
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Dorsz smażony

Czas przygotowania: 10 minut + ewentualnie czas na rozmrożenie
Czas smażenia: ok. 15 minut
Ilość: 2-4 porcje (w zależności od wielkości filetów)
Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • sok z cytryny lub limonki (jeśli dozwolony)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia (u nas orkiszowa)
  • olej do smażenia (rzepakowy)
Przygotowanie:
  1. Rybę osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (u nas wyszły 4)
  2. Każdy kawałek ryby dobrze posolić, popieprzyć i skropić cytryną, na krótko przed smażeniem obtoczyć w mące
  3. Rozgrzać patelnię z olejem, smażyć rybę na średnim ogniu z obu stron, na rumiany kolor (nie przewracać za wcześnie)
  4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką
Wskazówki:
Można oczywiście użyć rybę wcześniej zamrożoną.
Należy ją odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrażać najlepiej w lodówce przez noc.
Jeśli chcemy, aby rozmrożona ryba (zwłaszcza filety) nie zmieniła swojej zwartej struktury i nie straciła ani koloru, ani swoich właściwości odżywczych należy ją rozmrażać powoli.
Nie należy jej moczyć w ciepłej wodzie!
dorsz smażony
dorsz smażony

1 Reply to "Dorsz smażony"

  • comment-avatar
    Anonymous 4 lutego 2013 (21:44)

    Cała tajemnica w prostocie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.