Domowa masa makowa nie tylko dla Alergika

Przepis na masę makową podaję oddzielnie, aby było łatwiej ją odszukać na blogu.

Taka masa makowa może zostać wykorzystana do przygotowania Kutii czy Ciasteczek Makowych.
Ja wykorzystałam ją do przygotowania Strucli z Makiem na nasz Wigilijny stół dla mojego Alergika.
Zapraszam i życzę Wesołych Świąt

Masa makowa

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CZAS GOTOWANIA: 30 minut

Składniki:

  • 270 g suchego maku niebieskiego
  • 375 ml mleka orkiszowego lub inne roślinne np. ryżowe
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 2 łyżki miękkiego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej (dla wegan)
  • 100g rodzynek sułtanek
  • 100g migdałów blanszowanych
  • 100ml syropu z Agawy
  • 100ml syropu ryżowego lub orkiszowego
  • 50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotowujemy.
  2. Mak płuczemy, odcedzamy i dodajemy do wrzącego mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszamy.
  3. Ugotowany mak odcedzamy na bardzo drobnym sicie, przekładamy do miski, studzimy i przekręcamy przez maszynkę 3 raz.
  4. Taki ugotowany mak możemy przełożyć też na czystą bawełnianą ściereczkę i tworząc sakiewkę odsączyć nadmiar płynów.
  5. Migdały bez skórki drobno siekamy.
  6. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy.
  7. Do maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, 2 łyżki miękkiego masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy.
  8. Dosładzamy pozostałą ilością syropu, opcjonalnie dodajemy likier i mieszamy dokładnie całość.
  9. Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki się dobrze połączył.

Wskazówki:

Dla osób bez uczulenia na miód można użyć klarownego miodu zamiast syropów roślinnych.
Możemy użyć inne dostępne syropy roślinne, najlepiej o gęstej konsystencji.
Osoby uczulone na orzechy powinny pominąć migdały.
Zamiast masła klarowanego możemy użyć olej kokosowy lub wegańską margarynę.
masa makowa

5 komentarzy to "Domowa masa makowa nie tylko dla Alergika"

  • comment-avatar
    Arnika 23 grudnia 2012 (14:27)

    Przyznam, że nie lubię przygotowywać masy makowej:/ Nie wiem jak ja to robię, ale całą kuchnię mam w maku… Twoja wersja bardzo mi się podoba, szczególnie z amaretto:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 grudnia 2012 (14:29)

    Arnika; Coś w tym jest, ziarnka maku wszędzie ale warto:)

  • comment-avatar
    Arnika 23 grudnia 2012 (16:56)

    :)Robię raz w roku, ale używam przy tym wielu słów – z repertuaru tych mało eleganckich;)

  • comment-avatar
    Aneta 16 grudnia 2020 (10:04)

    Jak zrobić taką masę ale bez rodzynek? Niestety nie lubimy ich smaku. Czy uda się gdy ich po prostu nie damy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 grudnia 2020 (11:56)

      Oczywiście, że można bez rodzynek. Rodzynki nadają słodszy smak, ale dodatki dobieramy indywidualnie. Można użyć kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rozdrobnione orzechy, suszoną żurawinę czy wiśnie. Ważne, żeby masa była zwarta co się uzyska poprzez ugotowanie maku, dodatek melasy, syropu czy miodu oraz niedużą ilość tłuszczu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.