Drożdżowa strucla makowa (bez jajek i miodu)

Jesteśmy już w naszych rodzinnych stronach. Dla nas Święta już się zaczęły.

Moja córka z babcią Bronią lepią właśnie pierogi z kapustą i kaszą gryczaną. Ja zasiadłam jeszcze do komputera, aby podzielić się z Wami przepisem na Struclę Makową.

Jeśli tylko jeszcze macie na nią ochotę zdążycie ją przygotować w międzyczasie:)

Strucla już została wypróbowana przez moją rodzinę i nikt nie poznał że jest bez miodu, jajek czy mleka.

Ciasto drożdżowe wykorzystane do jej przygotowania już dobrze znacie z przepisów na Bułeczki Róże z Żurawiną, czy Bułeczki do Koszyczka.

Najlepiej zrobić struclę najwcześniej na dzień przed spożyciem, aby po upieczeniu masa makowa dobrze się związała z ciastem.

Ponad 20 różnych przepis odpowiednich na Boże Narodzenie znajdziesz w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, dostępnej w Sklepie MAG.

Zapraszam i życzę Wesołych Świąt

Drożdżowa strucla z makiem

(bez jajek i miodu, wegańska)
Czas przygotowania: 30 minut + 2-3 h wyrastanie ciasta
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 2 sztuki

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłego napoju orkiszowego
  • 170 g wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
  • 70 ml śmietany owsianej
  • 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego, drobnego
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • masło klarowane (nie dla wegan) lub margaryna do posmarowania ciasta

Składniki na masę makową:

  • 270 g suchego maku niebieskiego
  • 375 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów lub wanilii
  • 2 łyżki miękkiego masła klarowanego lub wegańskiej margaryny
  • 100g rodzynek sułtanek niesiarkowanych
  • 100g migdałów zblanszowanych (można pominąć)
  • 100ml syropu z Agawy
  • 100ml syropu ryżowego
  • 50 ml likieru Amaretto (można pominąć)
  • dodatkowo: papier do pieczenia

Przygotowanie masy makowej:

  1. Mleko zagotowujemy
  2. Mak płuczemy, odcedzamy i dodajemy do wrzącego mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut
  3. Ugotowany mak odcedzamy na bardzo drobnym sicie, przekładamy do miski, studzimy a następnie przekręcamy przez maszynkę trzykrotnie
  4. Migdały bez skórki drobno siekamy
  5. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy
  6. Do maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, 2 łyżki miękkiego masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy
  7. Dosładzamy pozostałą ilością syropu, dodajemy likier i mieszamy dokładnie całość
  8. Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły

Przygotowanie ciasta:

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, ciepłe mleko i dokładnie mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany.
  2. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 15 minut
  3. Margarynę ucieramy z cukrem na krem, dodajemy śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz ocet jabłkowy i dokładnie mieszamy (u mnie przy użyciu miksera) na gładką masę
  4. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy
  5. Dolewamy wyrośnięty rozczyn, masę z margaryny i dokładnie wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) około 10 minut. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki, nie może być zbite jak na pizzę. Z każdą minutą wyrabiania jego konsystencja będzie się zmieniać więc nie dolewajmy mleka ani nie dosypujemy mąki
  6. Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce, wysmarowanej olejem, miskę przykrywamy ściereczką i owijamy szczelnie folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż do podwojenia objętości ciasta
  7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, lub jak u mnie na silikonową stolnicę bez oprószania i rozkładamy ręką na 2 równe prostokąty o 1 cm grubości (ciasto nie może być za cienkie)
  8. Całą powierzchnię ciast smarujemy roztopioną margaryną lub masłem klarowanym, wykładamy na nie masę makową, pozostawiając po 2 cm wolnego ciasta wokół brzegów
  9. Zaczynając od dłuższej strony ściśle zwijamy ciasto w rulon, dokładnie dolepiając jego brzegi, końce rulonu podwijamy pod siebie i doklejamy
  10. Papier do pieczenia smarujemy masłem klarowanym, układamy na nim przygotowaną struclę i ściśle owijamy ją papierem, podkładając koniec papieru pod jej spód
  11. Tak przygotowaną struclę delikatnie przekładamy na blaszkę do pieczenia (zajmuje całą jej długość, można więc ułożyć ją w poprzek blaszki)
  12. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, umieszczamy blaszkę ze struclą w środkowej części piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut
  13. Gotową struclę wyciągamy i studzimy przez 10 minut nadal owiniętą w papierze, a następnie przecinamy papier na środku i pozostawiamy struclę do całkowitego wystygnięcia
  14. Wystudzoną struclę polewamy Lukrem Klonowym lub Cytrynowym i odstawiamy najlepiej na całą dobę
Strucla z makiem na Święta

9 komentarzy to "Drożdżowa strucla makowa (bez jajek i miodu)"

  • comment-avatar
    Arnika 23 grudnia 2012 (14:28)

    Wygląda wspaniale!
    Wesołych Świąt! Pyszne będą na pewno:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 grudnia 2012 (14:31)

    Dziękuję. Mój syn dzięki niej zaczął jeść mak i go nie uczulił! Dziękuję za komentarze i obecność:) Zdrowych i Wesołych Świąt od nas!

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 23 grudnia 2012 (16:34)

    ale ładna! i bez jajek? ciekawy przepis.
    pozdrawiam świątecznie!

  • comment-avatar
    Arnika 23 grudnia 2012 (16:58)

    Dziękuję za życzenia i wiele inspirujących przepisów:) Pozdrawiam serdecznie!:)

  • comment-avatar
    Patyska 23 grudnia 2012 (19:26)

    Piękna. Ja też dziś upiekłam, śmiem twierdzić, że jest prawie tak ładna jak Twoja. Jak znajdę chwilkę to zaraz pyknę fotę i leci na Twoją akcję 🙂
    Wesołych Świąt, Kochana!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 grudnia 2012 (12:32)

    Karmel-itka; Tak bez jajek:) Już po Świętach więc mogę potwierdzić, że przez kilka dni była świeża i smaczne:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 grudnia 2012 (12:34)

    Pati; Widziałam Twoją, śliczna i z pewnością była smaczna! Szczęśliwego Nowego Roku!

  • comment-avatar
    Sylwia Kowalewska-Krömer 29 grudnia 2014 (12:03)

    struclę wypróbowałam na święta, wyszła wspaniała… mięciutka, wilgotna i przepyszna (zresztą tak jak sernik). Moja rodzinka zjadła oba ciasta ekspresowo i już nikt, a w szczególności mój mąż nie marudził, że bez jajek 😉 Naprawdę rewelacja, POLECAM!!! Dwa lata temu – przez zupełny przypadek odkryłam, że jestem alergikiem i wydawało mi się, że życie bez jajek, pszenicy itp jest niezbyt smaczne ale dzięki Pani, Pani Kasiu odzyskałam wiarę, że jednak można gotować pysznie i wyczarować smaczne potrawy i ciasta. Moje życie w końcu nabiera smaku :)) Dziękuję

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 grudnia 2014 (10:17)

      Wspaniała wiadomość na koniec roku:) Niech nadchodzący rok będzie pełen smakowitych dni! Pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.