Jak wspominałam wczoraj prosta, ale bardzo smaczna sałatka z rukoli o zdecydowanym smaku.
Rukola wykorzystywana jest głównie w kuchni śródziemnomorskiej, ma silny specyficzny zapach. Dobrze się nadaje jako zaostrzający dodatek do dań z owocami morza, mozarellą czy awokado. Ja lubię podawać ją także do dań mięsnych, w postaci sałatki w połączeniu ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Dziś podaję także przepis na masło klarowane, którego często używam w kuchni, a które jak już sprawdziłam nie szkodzi mojemu Alergikowi. Mimo wszystko cały czas jestem czujna:)
Zanim użyłam tego masła do dań dla Alergika popytałam kilka mądrych osób i poczytałam o nim w książkach i Internecie. Niestety jasnej i pewnej informacji, że takie właśnie masło jest bezpieczne w 100% dla osób uczulonych na mleko, nie uzyskałam. Pozostaje mi tylko próbować oraz poddać moje masło badaniu, które mogłoby potwierdzić fakt, że sklarowałam je dokładnie pozbawiając białka.
O właściwościach masła klarowanego pisałam także TUTAJ
Czy ktoś może na własną rękę sprawdzał, badał takie masło?
Zapraszam i życzę Smacznego
Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli 100 g
- pomidorki koktajlowe 250 g
- sos francuski (winegret), można użyć gotowy z torebki, rozrobić jak na opakowaniu
Przygotowanie:
- Rukolę dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych nieświeżych liści, odsączyć i umieścić w misce
- Pomidorki umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki dodać do rukoli
- Całość polać przygotowanym wcześniej sosem francuskim, doprawić solą i pieprzem do smaku
- Podawać po kilku minutach, żeby smaki się „przegryzły”
Jak zrobić sos francuski, ziołowy (wyjdzie ok. 150 ml sosu):
Składniki:
- 125 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe białego octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pierz
- 1-2 łyżek stołowych drobno posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, mięta) można też dodać suszone zioła prowansalskie
Wszystkie składniki zmiksować, zakręcić w słoiczku, potrząsać energicznie aż powstanie sos. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło: Smaki Świata, Francja przepis na Winegret, s.244
Przepis: Masło klarowane
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 12-15minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ: z pół kg masła otrzymuje się 250 g masła klarowanego
Składniki:
- 300 g masła niesolonego 82% tłuszczu
Przygotowanie:
- Podgrzać w rondlu masło aż do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień tak, aby masło podczas gotowania tylko lekko bulgotało
- Kiedy gromadząca się na wierzchu piana zacznie się zagęszczać i powiększać należy ją cały czas zbierać, aż do uzyskania klarownego płynu (czynność tę wykonywałam zarówno przy pomocy małego bardzo drobnego siteczka oraz zwykłej łyżki, którą zbierałam także osad na brzegach naczynia)
- Po około 10 minutach kiedy masło przestanie się gotować, a za to da się usłyszeć dźwięk smażonego oleju, należy szybko zestawić rondel z ognia i postawić do ostygnięcia na około 2 minuty
- Następnie należy klarowane masło bardzo delikatnie przelać do szklanego pojemnika (nie plastikowego!), może być gliniany, odstawić do przestygnięcia. Przechowywać w lodówce
- Na dnie rondla pozostanie osad, zarówno on jak i piana którą zebraliśmy to substancje stałe pochodzące z mleka, które mogą być dowolnie wykorzystane do wzbogacenia posiłków (Nie dla Alergika!)
Żródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford, s.224
6 komentarzy to "Sałatka z Rukoli i Pomidorków koktajlowych oraz Masło Klarowane"
abcmojejkuchni 20 marca 2012 (09:05)
Smacznie, zdrowo i tak wiosennie!:)
mojetworyprzetwory 20 marca 2012 (12:09)
Sałatka prosta ale do takich składników jak rukola w sosie francuskim nic więcej oprócz pomidorków cherry do szczęścia nie potrzeba! Maselko klarowane – piękne! I zdrowe!
Mama Alergika 20 marca 2012 (13:02)
abcmojejkuchni; ta wiosna już taka wyteskniona, choć trochę jej na talerzu:)
Mojetworyprzetwory;Powtarzam się, ale w prostocie siła:)
Patyska 20 marca 2012 (15:39)
śliczna, no i uwielbiam rukolę 🙂
a Konrad toleruje masło klarowane?
Pozytywnie Kreatywnie 20 marca 2012 (18:04)
Mniam, uwielbiam rukolę i pomidorki też, na pewno wypróbuje ten przepis, pozdrawiam ciepło.
Mama Alergika 20 marca 2012 (21:16)
Patyska;Dla niego używam sporadycznie, głównie do smażenia
Pozytywnie Kreatywnie;Życzę Smacznego i dziękuję za komentarz:)