Mazurek cioci Stasi

Wczoraj na blogu za sprawą sałatki z rukoli zrobiło się wiosennie, zielono i świeżo.
Masło klarowane przyniosło trochę słonecznych barw. Nadeszła Wiosna!
 
Z myślą o zbliżających się Świętach Wielkiej Nocy przygotowałam na dziś propozycję mazurka. Nazwałam go “Mazurek Cioci Stasi”, bo powstał właśnie na bazie inspiracji słynnym w naszej rodzinie, mazurkiem cioci Stasi.
Przepis zmodyfikowałam, wszak musiało obyć się bez jajek i mleka:)
Mazurek wyszedł pyszny!
Najwięcej czasu zabrało mi przygotowanie krówki, kilka godzin mieszania i sprawdzania czy już jest właściwa konsystencja, o mały włos byłoby za późno i krówka nie dałaby się rozsmarować:)
 
Polewa krówkowa jest bardzo słodka, dlatego koniecznie konfitura użyta do tego mazurka musi mieć kwaskowy, ostrzejszy smak.
Idealna moim zdaniem jest właśnie ta z czarnej porzeczki!
 
Życzę Smacznego

Mazurek Cioci Stasi

(wegański)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 30 minut chłodzenia
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
LICZBA PORCJI: dla 6 osób
 
Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej typ 500
  • 150 g wegańskiej margaryny lub
  • 130 g margaryny wegańskiej i 20 g smalcu (nie dla wegan)
  • 2 łyżki gęstej schłodzonej śmietany owsianej (lub orkiszowej)
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 60 g cukru pudru trzcinowego 
  • domowy dżem z czarnych porzeczek (lub inna z kwaśnych owoców)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (można pominąć)
Na masę krówkową:
  • 500 ml kubki mleka orkiszowego
  • 400 g  cukru pudru lub bardzo drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wegańskiej margaryny lub 1 łyżka masła klarowanego nie dla wegan (u mnie stopione)

Przygotowanie:

Nastawić masę krówkową:
  1. Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, często mieszając około 3-5 godzin (gdy gotuję na 4 w kuchence elektrycznej wychodzi lekko ponad 3h, na 2 około 5), aż do uzyskania jasnej, krówkowej barwy i gęstej konsystencji (na ściankach garnka osadza się skorupka krówki). Na sam koniec dodajemy w łyżkę margaryny lub masła klarowanego, mieszamy. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia
Przygotować spód mazurka:
  1. Na początku przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier puder
  2. Następnie dodać zimny smalec i margarynę do suchych składników, dokładnie połączyć tłuszcz z mąką, najlepiej przy pomocy zimnego noża lub siekacza
  3. Potem dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagnieść na jednolite ciasto
  4. Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny
  5. Przygotować formę na tartę (okrągła ok. 27 cm może być też zwykła blaszka ok. 30cm x 25cm), obsypać mąką
  6. Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć na foremkę ładnie formułując kształt, dociskając do brzegów, tworząc mały boczny rant
  7. Następnie nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg) 
  8. Nakłuć widelcem ciasto w kilku miejscach, położyć na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i obciążyć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą
  9. Podpiec ciasto ok. 15 minut, po czym należy zdjąć papier z kulkami i jeszcze piec ciasto około 10 minut, lub do momentu, aż cała jego powierzchnia się zarumieni
  10. Wyjąć upieczone ciasto i pozwolić mu ostygnąć
  11. Następnie na wystudzone ciasto nałożyć warstwę konfitury z czarnej porzeczki
  12. Na koniec gotową, jeszcze ciepłą masę krówkową rozłożyć równomiernie po cieście, przykrywając nią konfiturę, odstawić do przestygnięcia
Mazurek Cioci Stasi wegański
Fot. Katarzyna Jankowska

7 komentarzy to "Mazurek cioci Stasi"

  • comment-avatar
    asieja 21 marca 2012 (18:00)

    domowe mazurki są takie pyszne.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 marca 2012 (21:05)

    Ten naprawdę wart grzechu:)

  • comment-avatar
    Klopsiula 24 marca 2013 (20:39)

    Jak uzyskać gęstą śmietanę owsianą? Te z kartonika są dość płynne. Mam ochotę upiec taki mazurek 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 marca 2013 (20:58)

    Klopsiula; Ja kupuję śmietaną taką https://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/produkt-owsiany-oatly-alternatywa-smietany/255816/?sFraza=%C5%9Bmietana+owsiana i w tym sklepie. Musi postać w lodówce choćby dobę, jest gęsta i najlepsza!

  • comment-avatar
    Klopsiula 14 kwietnia 2013 (01:18)

    Ta śmietana pojawiła się też w Supersamie przy metrze Wilanowska w Warszawie, dziś ją kupiłam 🙂 Już się chłodzi, a ja się zastanawiam do czego jej użyć.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 kwietnia 2013 (08:33)

    Klopsiula; Dodaję ją do ciasta kruchego, robię na niej sosy do mamkaronów (nie gotować!), polewam nią naleśniki (z dodatkiem cukru pudru), zabielam zupę (ale na talerzu), dodaję do ciasta drożdżowego:)

  • comment-avatar
    Katarzyna Chojecka 18 marca 2016 (10:16)

    Czy istotny jest rodzaj mleka? Akurat orkiszowego nie posiadam. Ale za to orzechowe, migdałowe, kokosowe.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.