Pyszny dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki jest przez nas uwielbiany, zawsze go za mało. Receptura jest rodzinna, już nie pamiętam kto pierwszy go wymyślił, babcia Zosia czy ciocia Stasia:).
Jedno jest pewne, na Święta Wielkanocne wyciągnę skrupulatnie pochowane słoiki tego dżemu, by przygotować Mazurek Cioci Stasi:) Przepis na Mazurek Cioci Stasi znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Książka dostępna w Sklepie MAG.
Dżem zrobiłam z owoców ekologicznych, mam pewność, że wyjdzie najzdrowszy z możliwych. Nie użyłam tyle cukru ile dodaje się w mojej rodzinie, dla mnie to za słodkie. Po usmażeniu zjadłam miseczkę tego dżemu i wcale nie odczuwałam, że jest za kwaśny. Powinien być kwaskowy, aby w połączeniu z masą kajmakową ciasto nie wyszło zbyt słodkie:)
Ilość cukru jaką dodajemy powinna zależeć także od słodkości owoców. Poczytajcie Wskazówki.
Kiedy słoiki WECK® trafiły do mojego domu, ujrzałam piękne szkło i kształty. Można wybierać w pojemności, wysokości i kształtach właśnie. Aż się proszą, aby po skonsumowaniu robionych w nich przetworów, użyć ich ponownie do dekoracji kuchni:) Wykorzystam je także do przechowywania suszonych owoców, a potem ponownie do wekowania przetworów. Sprytne zapinki łatwo się nakładają i także łatwo zdejmują.
Szkło można wykorzystywać wielokrotnie, a zniszczone gumki czy wieczka dokupić. 
O zasadach pasteryzacji w słoikach WECK® napisałam pod przepisem. Warto je poznać. 
 
Życzę Smacznego

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Dżem z czarnej porzeczki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 1 h na puszczenie soku
CZAS SMAŻENIA: 15-30 minut
CZAS PASTERYZACJI: max 15 minut
ILOŚĆ: ok  1.750 ml dżemu
Składniki:
  • 2 kg czarnych porzeczek, przed oczyszczeniem (u mnie ekologiczne)
  • 600 g cukru trzcinowego (można zmniejszyć)
Przygotowanie:
  1. Porzeczki myjemy, oczyszczamy
  2. Owoce umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu, zasypujemy 200 g cukru i odstawiamy na 1 godzinę, aż puszczą sok
  3. Następnie dodajemy resztę cukru i całość smażymy bez przykrycia na małym ogniu przez kilkanaście do 30 minutPamiętajmyżeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia, najlepiej drewnianą łyżką.
  4. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, lub jak u mnie zamykamy specjalnymi zapinkami i pasteryzujemy
Pasteryzacja tradycyjna:
  1. W większym garnku zagotowujemy tyle wody, aby po włożeniu słoików, były one zanurzone do 3/4 swojej zawartości
  2. Na dnie naczynia kładziemy ściereczkę, aby uniknąć ewentualnych pęknięć słoików podczas gotowania i przy zetknięciu z gorących dnem garnka
  3. Gotujemy słoiki przez maksymalnie 10-15 minut, po wyciągnięciu pozostawiamy do przestygnięcia
  4. W przypadku tradycyjnych słoików z zakrętką, po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem, okrywamy kocykiem lub ręcznikiem i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Wskazówki:
Do tego dżemu użyjcie naprawdę dorodnych, dojrzałych i zdrowych owoców.
Trzeba pamiętać, że dżemy przygotowywane na gorąco potrafią być bardzo rzadkie, a krzepną dopiero po ostudzeniu.
Aby ocenić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na chłodny talerzyk i patrzymy czy się rozlewa czy krzepnie, jeśli krzepnie dżem jest gotów, jeśli się zbyt rozlewa smażymy jeszcze kilka minut.
Babcia Zosia przygotowuje ten dżem w proporcjach 600 g cukru na 1 kg czarnej porzeczki. Ilość użytego cukru zależy od smaku owoców (moja porzeczka była naprawdę słodka) oraz od naszych upodobań (nie lubię przesłodzonych dżemów)
Cukier można zawsze dosypać pod koniec smażenia, lepiej nie przesłodzić!
Dżem z czarnych porzeczek smaży się bardzo szybko, porzeczki zawierają dużo pektyny. Podobno nie trzeba ich pasteryzować, wystarczy gorący dżem umieścić w gorącym, wyparzonym słoiczku i odwrócić do góry dnem (przy zakrętkach).
Złote zasady udanej konserwacji w słojach i butelkach WECK®:
  1. Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone przesuwając palcem dookoła. Uszczelka nie powinna być popękana.
  2. Czystość jest podstawowym warunkiem dobrej konserwacji. Dlatego przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.
  3. Słoiki napełniaj do wysokości 1 cm od górnego brzegu, produktami o konsystencji purée do 2 cm od brzegu, a takimi, które pęcznieją tak jak kiełbasa do ¾ wysokości słoika. Płyny do 2 cm od brzegu.
  4. Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką lub szmatką nasączoną spirytusem.
  5. Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.
  6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu gotowania zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura i zbyt długi czas mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko, co spowoduje rozhermetyzowanie słoika.
  7. Polecamy pasteryzację „na mokro” w automatach do pasteryzacji firmy WECK®. Jeśli pasteryzujesz „na sucho” w piekarniku – pamiętaj – uszczelka topi się w temperaturze wyższej niż 130 st. C.
  8. Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK® do góry dniem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania!
  9. Słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury. 
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram
z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć!
Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

4 komentarze to "Pyszny dżem z czarnej porzeczki"

  • comment-avatar
    Dusia 17 lipca 2012 (09:01)

    genialne słoiki 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 17 lipca 2012 (10:34)

    Dżem z czarnej porzeczki jak da mnie też jest najlepszy – idelany do pleśniaka i do tart – chociaż do tych mam zamrożone porzeczki;) ja też zrobiłam, podobnie do Ciebie Kasiu, ale nie w Weck- ach, bo mi zabrakło, na szczęście naczynie nie odpowiada za smak;) Pyszny dżem, bardzo pomocny post!

  • comment-avatar
    Gula 17 lipca 2012 (20:54)

    Jak ja żałuję, że w tym roku jeszcze nie mam czarnej porzeczki!
    Nie dość, że jest moją ulubioną to do tego dżem z tych owoców jest idealny na święta do piernika.
    A kanapka z twarogiem i takim dżemem…
    Rozmarzyłam się:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 17 lipca 2012 (21:17)

    Dusiu, Naprawdę są super:)
    Ewa; Smakoszki dżemu z czarnej porzeczki z nas:)
    Gula; Zdążysz jeszcze kupić i zrobisz dżem:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.