Dżem z czarnej porzeczki jest przez nas uwielbiany, zawsze go za mało. Receptura jest rodzinna, już nie pamiętam kto pierwszy go wymyślił, babcia Zosia czy ciocia Stasia:).
Jedno jest pewne, na Święta Wielkanocne wyciągnę skrupulatnie pochowane słoiki tego dżemu, by przygotować Mazurek Cioci Stasi:)
Przepis na Mazurek Cioci Stasi znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Książka dostępna już tylko w Outlecie MAG.
Więcej przepisów na sprawdzone kruche ciasta znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Dżem zrobiłam z owoców ekologicznych, mam pewność, że wyjdzie najzdrowszy z możliwych. Nie użyłam tyle cukru ile dodaje się w mojej rodzinie, dla mnie to za słodkie. Po usmażeniu zjadłam miseczkę tego dżemu i wcale nie odczuwałam, że jest za kwaśny. Powinien być kwaskowy, aby w połączeniu z masą kajmakową ciasto nie wyszło zbyt słodkie:)
Ilość cukru jaką dodajemy powinna zależeć także od słodkości owoców. Poczytajcie Wskazówki.
Kiedy słoiki WECK® trafiły do mojego domu, ujrzałam piękne szkło i kształty. Można wybierać w pojemności, wysokości i kształtach właśnie. Aż się proszą, aby po skonsumowaniu robionych w nich przetworów, użyć ich ponownie do dekoracji kuchni:)
Wykorzystam je także do przechowywania suszonych owoców, a potem ponownie do wekowania przetworów. Sprytne zapinki łatwo się nakładają i także łatwo zdejmują.
Szkło można wykorzystywać wielokrotnie, a zniszczone gumki czy wieczka dokupić.
O zasadach pasteryzacji w słoikach WECK® napisałam pod przepisem. Warto je poznać.
Życzę Smacznego
Dżem z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 10 minut + 1 h na puszczenie soku
Smażenie: 15-30 minut
Pasteryzacja: max 15 minut
Ilość: ok 1.750 ml dżemu
Składniki:
- 2 kg czarnych porzeczek, przed oczyszczeniem (u mnie ekologiczne)
- 600 g cukru trzcinowego (można zmniejszyć)
Przygotowanie:
- Porzeczki myjemy, oczyszczamy
- Owoce umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu, zasypujemy 200 g cukru i odstawiamy na 1 godzinę, aż puszczą sok
- Następnie dodajemy resztę cukru i całość smażymy bez przykrycia na małym ogniu przez kilkanaście do 30 minut. Pamiętaj, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia, najlepiej drewnianą łyżką.
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, lub jak u mnie zamykamy specjalnymi zapinkami i pasteryzujemy
Pasteryzacja tradycyjna:
- W większym garnku zagotowujemy tyle wody, aby po włożeniu słoików, były one zanurzone do 3/4 swojej zawartości
- Na dnie naczynia kładziemy ściereczkę, aby uniknąć ewentualnych pęknięć słoików podczas gotowania i przy zetknięciu z gorących dnem garnka
- Gotujemy słoiki przez maksymalnie 10-15 minut, po wyciągnięciu pozostawiamy do przestygnięcia
- W przypadku tradycyjnych słoików z zakrętką, po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem, okrywamy kocykiem lub ręcznikiem i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Wskazówki:
Do tego dżemu użyj naprawdę dorodnych, dojrzałych i zdrowych owoców.
Pamiętaj, że dżemy przygotowywane na gorąco potrafią być bardzo rzadkie, a krzepną dopiero po ostudzeniu.
Aby ocenić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na chłodny talerzyk i patrzymy czy się rozlewa czy krzepnie, jeśli krzepnie dżem jest gotów, jeśli się zbyt rozlewa smażymy jeszcze kilka minut.
Babcia Zosia przygotowuje ten dżem w proporcjach 600 g cukru na 1 kg czarnej porzeczki. Ilość użytego cukru zależy od smaku owoców (moja porzeczka była naprawdę słodka) oraz od naszych upodobań smakowych.
Cukier można zawsze dosypać pod koniec smażenia, lepiej nie przesłodzić!
Dżem z czarnych porzeczek smaży się bardzo szybko, porzeczki zawierają dużo pektyny. Podobno nie trzeba ich pasteryzować, wystarczy gorący dżem umieścić w gorącym, wyparzonym słoiczku i odwrócić do góry dnem (przy zakrętkach).
Złote zasady udanej konserwacji w słojach i butelkach WECK®:
- Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone przesuwając palcem dookoła. Uszczelka nie powinna być popękana.
- Czystość jest podstawowym warunkiem dobrej konserwacji. Dlatego przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.
- Słoiki napełniaj do wysokości 1 cm od górnego brzegu, produktami o konsystencji purée do 2 cm od brzegu, a takimi, które pęcznieją tak jak kiełbasa do ¾ wysokości słoika. Płyny do 2 cm od brzegu.
- Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką lub szmatką nasączoną spirytusem.
- Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.
- Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu gotowania zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura i zbyt długi czas mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko, co spowoduje rozhermetyzowanie słoika.
- Polecamy pasteryzację „na mokro” w automatach do pasteryzacji firmy WECK®. Jeśli pasteryzujesz „na sucho” w piekarniku – pamiętaj – uszczelka topi się w temperaturze wyższej niż 130 st. C.
- Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK® do góry dniem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania!
- Słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram
z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć!
Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
4 komentarze to "Pyszny dżem z czarnej porzeczki"
Dusia 17 lipca 2012 (09:01)
genialne słoiki 🙂
mojetworyprzetwory 17 lipca 2012 (10:34)
Dżem z czarnej porzeczki jak da mnie też jest najlepszy – idelany do pleśniaka i do tart – chociaż do tych mam zamrożone porzeczki;) ja też zrobiłam, podobnie do Ciebie Kasiu, ale nie w Weck- ach, bo mi zabrakło, na szczęście naczynie nie odpowiada za smak;) Pyszny dżem, bardzo pomocny post!
Gula 17 lipca 2012 (20:54)
Jak ja żałuję, że w tym roku jeszcze nie mam czarnej porzeczki!
Nie dość, że jest moją ulubioną to do tego dżem z tych owoców jest idealny na święta do piernika.
A kanapka z twarogiem i takim dżemem…
Rozmarzyłam się:)
Mama Alergika 17 lipca 2012 (21:17)
Dusiu, Naprawdę są super:)
Ewa; Smakoszki dżemu z czarnej porzeczki z nas:)
Gula; Zdążysz jeszcze kupić i zrobisz dżem:)