Dżem z czarnej porzeczki, zrobiony dwa dni temu, a zaprezentowany wczoraj, świetnie się nadaje do wykorzystania na tarty, ciastka i bułeczki.
Szybki podwieczorek jaki wczoraj zrobiłam smakował wyśmienicie. To kolejna propozycja z ciasta francuskiego, którą możecie wykorzystać, gdy goście stoją już za drzwiami, albo gdy dzieci domagają się czegoś słodkiego “na już”:)
Czas na wykonanie ciastek pokryje się z czasem zaparzenia kawy w kawiarce:), a efekt zachwyci smakiem.
Polecam i życzę Smacznego
Francuskie ciastka z domowym dżemem z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Trudność: łatwe
Liczba porcji: 8-10 sztuk (w zależności od wielkości ciastka)
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasto francuskiego na margarynie bezmlecznej (275 g)
- 150 – 200 g domowego dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder do ustrojenia
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na kwadraty (wielkość zależy od nas).
- Rozgrzać piekarnik do 170°C (u mnie termoobieg).
- Co drugi wykrojony kwadrat ładnie naciąć (u mnie przy pomocy gadżetu, który zaprezentuję w kolejnym wpisie), można użyć np. karbowanego radełka do chrustów.
- Na nieponacinany kwadrat, w jego środkowej części nałożyć sporą porcję dżemu z czarnej porzeczki (lub innego, gęstego). Następnie przykryć dżem ponacinanym kawałkiem ciasta i dobrze zlepić brzegi.
- Można posmarować wcześniej brzegi ciasta mlekiem roślinnym, aby się pewniej zlepiło.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie, tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie, przygotowane ciastka.
- Piec ok. 15 minut, do momentu aż będą lekko rumiane.
- Upieczone ciastka delikatnie wyjąć z piekarnika, pozwolić im lekko przestygnąć (na ciepło najlepsze), udekorować cukrem pudrem i podawać.
Wskazówki:
Zawsze można ponownie podgrzać ciasta francuskie, smakują pysznie również na zimno.
3 komentarze to "Francuskie Ciastka z Domowym Dżemem z czarnej porzeczki"
Gula 18 lipca 2012 (08:57)
Stwierdzam, że mnie katujesz tym dżemem:)
Jeszcze trochę i nie wytrzymam i pojadę na targ kupić porzeczki:)
kuchenny bałagan 18 lipca 2012 (15:02)
pysznie się prezentują, nabrałam na nie dużej ochoty 🙂
Mama Alergika 18 lipca 2012 (18:52)
Gula; Zrób ten dżem, on tak szybko się smaży i ma tyle witaminy C:)
Kuchenny bałagan; 15 minut i będą:)