Francuskie Ciastka z Domowym Dżemem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki, zrobiony dwa dni temu a zaprezentowany wczoraj, świetnie się nadaje do wykorzystania na tarty, ciastka i bułeczki. 

Szybki podwieczorek jaki wczoraj zrobiłam smakował wyśmienicie. To kolejna propozycja z ciasta francuskiego, którą możecie wykorzystać gdy goście stoją już za drzwiami, albo gdy dzieci domagają się czegoś słodkiego “na już”:) 
Czas na wykonanie ciastek pokryje się z czasem zaparzenia kawy w kawiarce:), a efekt zachwyci smakiem.
Przepis dołączam do akcji Szybkie Ciasta czyli Ratunku Goście oraz Słodkie Wakacje
Polecam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS PIECZENIA: 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 8-10 sztuk (w zależności od wielkości ciastka)

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na kwadraty (wielkość zależy od nas)
  2. Rozgrzać piekarnik do 170°C (u mnie termoobieg)
  3. Co drugi wykrojony kwadrat ładnie naciąć (u mnie przy pomocy gadżetu, który zaprezentuję w kolejnym wpisie), można użyć np. karbowanego radełka do chrustów
  4. Na nieponacinany kwadrat, w jego środkowej części nałożyć sporą porcję dżemu z czarnej porzeczki (lub innego, gęstego), następnie przykryć dżem ponacinanym kawałkiem ciasta i dobrze zlepić brzegi
  5. Można posmarować wcześniej brzegi ciasta mlekiem roślinnym, aby się pewniej zlepiło
  6. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie, (tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie), przygotowane ciastka
  7. Piec ok. 15 minut, do momentu aż będą lekko rumiane
  8. Upieczone ciastka delikatnie wyjąć z piekarnika, pozwolić im lekko przestygnąć (na ciepło najlepsze, udekorować cukrem pudrem i podawać

Wskazówki:

Zawsze można ponownie podgrzać ciasta francuskie, smakują pysznie również na zimno 


3 komentarze to "Francuskie Ciastka z Domowym Dżemem z czarnej porzeczki"

  • comment-avatar
    Gula 18 lipca 2012 (08:57)

    Stwierdzam, że mnie katujesz tym dżemem:)
    Jeszcze trochę i nie wytrzymam i pojadę na targ kupić porzeczki:)

  • comment-avatar
    kuchenny bałagan 18 lipca 2012 (15:02)

    pysznie się prezentują, nabrałam na nie dużej ochoty 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 lipca 2012 (18:52)

    Gula; Zrób ten dżem, on tak szybko się smaży i ma tyle witaminy C:)
    Kuchenny bałagan; 15 minut i będą:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.