Obmyślałam menu kolacyjne dla odwiedzającej nas rodziny i przeglądając moje ulubione książki kucharskie natknęłam się na połączenie smaków, które osobiście uwielbiam.
Jedyną nowością był tu czerwony ryż. Właśnie na jego bazie i ciekawa jego smaku, przygotowałam nową sałatkę na ciepło. Sałatka z czerwonego ryżu dołączyła do moich ulubionych.
Mały Alergik spróbował jej wersji bez sera, ale on potrzebuje czasu na oswojenie się z nowym smakiem. Smak i ochota na rożne posiłki zmieniają się u niego w zależności od nasilenia alergenów.
Obecne odczulanie na trawy i zboża znów pokrzyżowało moje kulinarne plany. Przygotowuję jego ulubiony posiłek, a słyszę nie mogę tego jeść. Robię wić kolejny i tak czasami 2-3 dania zanim coś zje.
Z doświadczenia, taki stan mojego alergika uważam za normalny, nie zmuszam go do jedzenia czegoś, czego akurat nie może przełknąć. Wiem, że to minie i staram się dostosować dietę do jego aktualnych możliwości.
Sałatkę polecam i życzę Smacznego
Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło
(bezglutenowa)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-40 minut
LICZBA PORCJI: 4-6
Składniki:
- 300 g czerwonego ryżu
- 8 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, osączonych i posiekanych
- 3-4 łyżki orzeszków piniowych lub pestki dyni, słonecznika
- drobno starta skórka z cytryny (można pominąć)
- 1 łyżka osączonych kaparów
- 150 g sera roquefort (u mnie 100 g gorgonzoli) (nie dla alergika i wegan)
- sól i pieprz biały do smaku
- natka pietruszki do ustrojenia
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie opłukać pod zimną wodą, gotować w posolonej wodzie ok. 30 minut, prawie do miękkości, ale powinien pozostać nieco twardy.
- Ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia (na ok. 1h)
- Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wylać na nią zachowaną oliwę z pomidorów, dodać pokrojone w kostkę pomidory, uprażone orzeszki piniowe, otartą skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, odsączone kapary
- Całość wymieszać i smażyć 3-4 minuty, aż składniki zaczną się złocić
- Dodać ugotowany ryż i smażyć ok. 2 minuty, aż będzie ciepły i dobrze wymieszany
- Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć ryż do miski sałatkowej
- Posypać sałatkę natka pietruszki i pokrojonym na mniejsze kawałki serem, wymieszać
- Podawać na ciepło
Wskazówki:
Ryż czerwony jest pełnoziarnistą odmianą ryżu, znaną ze swojego lekko orzechowego smaku oraz działania zdrowotnego. Jego czerwona barwa bierze się z naturalnego pigmentu występującego w osłonie ziarna.
Ryż czerwony korzystnie działa na serce i wygląd skóry oraz wzrok. Pobudza czynności trawienne, sprzyja tworzeniu się witalności organizmu, wspomaga odporność, korzystnie wpływa na budowę i stabilność mięśni.
Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.
Przepis z książki: Dania z ryżem, R.Lane, C.Bardi, s.74
5 komentarzy to "Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło"
dorota20w 22 marca 2012 (10:20)
pyszne smaki
mojetworyprzetwory 22 marca 2012 (10:29)
Nawet nie wiedziałam o istnieniu czerwonego ryżu… Sałatka pełna pysznych smaków i pełna zdrowia. Nic tylko zrobić i zajadać się! Pysznie!
Little Miss Garlic 22 marca 2012 (10:52)
Zjadłabym!
Patyska 22 marca 2012 (14:58)
mniam 🙂 jeszcze nie jadłam czerwonego ryżu. na piniowe jestem uczulona, sera nie mogę, bo wiadomo, ale skórki z cytryny sobie nie odmówię 😉
Mama Alergika 25 marca 2012 (17:31)
Ryż naprawdę smaczny, niestety drogi ale raz na jakiś czas…:) Zapraszam do wypróbowania!