Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło

Obmyślałam menu kolacyjne dla odwiedzającej nas rodziny i przeglądając moje ulubione książki kucharskie natknęłam się na połączenie smaków, które osobiście uwielbiam.

Jedyną nowością był tu czerwony ryż. Właśnie na jego bazie i ciekawa jego smaku, przygotowałam nową sałatkę na ciepło. Sałatka z czerwonego ryżu dołączyła do moich ulubionych. 

Mały Alergik spróbował jej wersji bez sera, ale on potrzebuje czasu na oswojenie się z nowym smakiem. Smak i ochota na rożne posiłki zmieniają się u niego w zależności od nasilenia alergenów.
Obecne odczulanie na trawy i zboża znów pokrzyżowało moje kulinarne plany. Przygotowuję jego ulubiony posiłek, a słyszę nie mogę tego jeść. Robię wić kolejny i tak czasami 2-3 dania zanim coś zje. 
Z doświadczenia, taki stan mojego alergika uważam za normalny, nie zmuszam go do jedzenia czegoś, czego akurat nie może przełknąć. Wiem, że to minie i staram się dostosować dietę do jego aktualnych możliwości. 
 
 
Sałatkę polecam i życzę Smacznego
 

Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło

(bezglutenowa)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-40 minut
LICZBA PORCJI: 4-6
Składniki:
  • 300 g czerwonego ryżu
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, osączonych i posiekanych
  • 3-4 łyżki orzeszków piniowych lub pestki dyni, słonecznika
  • drobno starta skórka z cytryny (można pominąć)
  • 1 łyżka osączonych kaparów
  • 150 g sera roquefort (u mnie 100 g gorgonzoli) (nie dla alergika i wegan)
  • sól i pieprz biały do smaku
  • natka pietruszki do ustrojenia
Przygotowanie:
  1. Ryż dokładnie opłukać pod zimną wodą, gotować w posolonej wodzie ok. 30 minut, prawie do miękkości, ale powinien pozostać nieco twardy.
  2. Ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia (na ok. 1h)
  3. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wylać na nią zachowaną oliwę z pomidorów, dodać pokrojone w kostkę pomidory, uprażone orzeszki piniowe, otartą skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, odsączone kapary
  4. Całość wymieszać i smażyć 3-4 minuty, aż składniki zaczną się złocić
  5. Dodać ugotowany ryż i smażyć ok. 2 minuty, aż będzie ciepły i dobrze wymieszany
  6. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć ryż do miski sałatkowej
  7. Posypać sałatkę natka pietruszki i pokrojonym na mniejsze kawałki serem, wymieszać
  8. Podawać na ciepło
Wskazówki:
Ryż czerwony jest pełnoziarnistą odmianą ryżu, znaną ze swojego lekko orzechowego smaku oraz działania zdrowotnego. Jego czerwona barwa bierze się z naturalnego pigmentu występującego w osłonie ziarna. 
Ryż czerwony korzystnie działa na serce i wygląd skóry oraz wzrok. Pobudza czynności trawienne, sprzyja tworzeniu się witalności organizmu, wspomaga odporność, korzystnie wpływa na budowę i stabilność mięśni.
Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.
Przepis z książki: Dania z ryżem, R.Lane, C.Bardi, s.74
 
sałatka z czerwonego ryżu
 
sałatka z czerwonego ryżu
 

5 komentarzy to "Sałatka z czerwonego ryżu na ciepło"

  • comment-avatar
    dorota20w 22 marca 2012 (10:20)

    pyszne smaki

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 22 marca 2012 (10:29)

    Nawet nie wiedziałam o istnieniu czerwonego ryżu… Sałatka pełna pysznych smaków i pełna zdrowia. Nic tylko zrobić i zajadać się! Pysznie!

  • comment-avatar
    Little Miss Garlic 22 marca 2012 (10:52)

    Zjadłabym!

  • comment-avatar
    Patyska 22 marca 2012 (14:58)

    mniam 🙂 jeszcze nie jadłam czerwonego ryżu. na piniowe jestem uczulona, sera nie mogę, bo wiadomo, ale skórki z cytryny sobie nie odmówię 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 marca 2012 (17:31)

    Ryż naprawdę smaczny, niestety drogi ale raz na jakiś czas…:) Zapraszam do wypróbowania!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.