Tapenada – Pyszna Pasta z Oliwek

Pierwszy raz jadłam tapenadę w Grecji. Uwielbiam takie połączenia smakowe, oliwki, orzeszki piniowe, kapary, czosnek. Czytając książkę Smaki Świata, Francja natknęłam się na przepis, który od razu musiałam wypróbować.
Pomyślałam, że mój Alergik podzieli moje upodobania smakowe ale niestety, odpycha go kolor tej potrawy. Dzieci głównie jedzą „oczami”.
Nazwa „tapenade”, jak wyczytałam, pochodzi od prowansalskiego słowa „tapeno” oznaczającego kapary.  W skład pasty zawsze wchodzą głównie oliwki a kapary czy sardele stanowią tylko dodatek, podobnie się ma z orzeszkami piniowymi. We włoskiej kuchni dodają zamiast sardeli filety anchois.
Tapenadę można spożywać jako przystawkę, podaną wraz z grzankami czosnkowymi lub jako dodatek do pieczonej jagnięciny czy gulaszy. Serwuje się ją również jako dip ze świeżymi warzywami.
Z porcji, którą podaję w przepisie wychodzi około 250 g pasty, więc od razu raczej jej nie zużyjemy. Tapenadę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez tydzień:).
Polecam i życzę Smacznego

Tapenada

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + schłodzenie 30min
TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki:

  • 200 g czarnych oliwek bez pestek (używam ze słoiczka)
  • 2-3 odsączone filety sardeli w oliwie (używam ulubionych portugalskich sardynek z puszki, te nie są zbyt słone)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe orzechów piniowych, wcześniej uprażonych (można je pominąć!)
  • 1 łyżka kaparów w zalewie, odsączonych
  • pieprz do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek (można więcej jeśli pasta wyda się nam za sucha)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • grzanki czosnkowe: kilka kromek bagietki, przepołowiony ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Do blendera lub miksera włożyć odsączone oliwki, sardele, czosnek, pinii i kapary zmiksować na gładką masę
  2. Dalej miksować wlewając oliwę uzyskując jeszcze większą jej gładkość
  3. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem (nie dodawać soli, ponieważ kapary są słone, można zwiększyć ich ilość)
  4. Przygotować czosnkowe grzanki: Rozgrzać patelnię lub grill w piekarniku, ułożyć kromeczki pieczywa, opiekać z każdej strony, aż będą złociste, jeszcze gorące posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku
  5. Tapenadę podawać na gorących lub zimnych grzankach
Tapenada bez mleka, bez jajek, bez glutenu
Tapenada bez mleka, bez jajek, bez glutenu
 

2 komentarze to "Tapenada - Pyszna Pasta z Oliwek"

  • comment-avatar
    onaart 25 marca 2012 (19:54)

    Dla moich alergików wprawdzie się nie nada, bo oni nie jadają morskich rybek, ale sama z ochotą spróbuję.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 marca 2012 (20:29)

    Onaart;Uczulenie na ryby często się zdarza niestety, wolałam odstawiać wołowinę niż ryby. Mój Alergik też ich długo nie jadał, z czasem potwierdziło się, że jednak może i to bardzo mnie cieszy. Miejmy nadzieję, że Twoje dzieci z tego wyrosną:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.